dokuz8HABER'in çağrısıyla Aralık 2018'de kurulan #Seçim2019 Yerel Medya Koordinasyonu, İstanbul seçimleri ardından ulusal bir haber ajansı girişimine dönüşüyor. Koordinasyon bünyesinde yer alan farklı kentlerden gazeteciler İstanbul seçimlerini takip etmek için İstanbul'a geldi ve ilk girişimi de burada duyurdu. 

İstanbul'da seçimleri yerinde takip etmek üzere bir araya gelen yerel gazeteciler günlerdir yoğun bir çalışma yürütüyor. Ankara, Adana, Antalya, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep, Samsun, Çanakkale, Muğla, Manisa başta olmak üzere farklı şehirlerden İstanbul'a gelen yerel gazeteciler, İstanbul'da dokuz8HABER ağında etkin olan yurttaş habercileriyle işbirliği halinde Pazar günü yapılacak olan İstanbul seçimlerini takip ediyor. Bu çalışmalar kapsamında İstanbul'da bir araya gelen gazeteciler, seçim sonrasından itibaren son bahara kadar kuruluşu gerçekleşecek yeni bir ulusal haber ajansının girişimini de ilan ettiler.

YURTTAŞ HABERCİLERİ DE AJANSI GİRİŞİMİNİ DESTEKLEYECEK

Topluluk adına Kadıköy'de yapılan açıklamada, öncelikle seçim süreci kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi ve girişimi ilan edilen haber ajansının Türkiye'de ulusal çapta yayın yapan bağımsız bir ajansı alanındaki boşluğu doldurmayı ve halkın yerellerden başlayarak güvenilir ve doğrulanmış habere daha kolay ulaşmasını sağlamayı hedeflediği vurgulandı. Yerel medya kuruluşlarının güçlerini birleştirmesi ve ulusal bir haber akışı inşaa etmesiyle inşaa edilecek olan haber ajansını yurttaş habercileri de destekleyecek. Açıklamaya katılan ve ulusal haber ajansı girişiminin üyesi olan yerel gazeteciler ve yurttaş habercileri açıklama sonrası dokuz8HABER'in sorularını yanıtladı.

Yapılan açıklamanın tam metni aşağıda, videosunu da izleyebilirsiniz.

BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ

#Seçim2019 Yerel Medya Koordinasyonu ulusal bir haber ajansı girişimine dönüştü

Türkiye, kendisi yerel ama sonuçları ulusal hatta uluslararası boyutlarda büyük önem taşıyan İstanbul seçimlerine hazırlanmaktadır. Türkiye tarihinin belki de en hareketli, tartışmalı seçim kampanyalarından birisini yaşıyoruz ve seçimlere günler hatta saatler kala yaşananlara bakıldığında Pazar günü ve akşamı da çok hareketli geçecek ve seçim sonuçları 31 Mart'ta aralanan yeni bir dönemin kapılarını belki de ardına kadar açacak. Medya, 24 Haziran, 31 Mart seçimlerinde olduğu gibi bu seçimlerde de en önemli tartışma konularından birisi durumundadır. Anadolu Ajansı'nın iktidar odaklı yaklaşımı, seçim akşamı veri girişini kesmesi, toplumun tüm renklerini yansıtma noktasındaki ketumluğu toplumun çok büyük bir bölümünün tepkisine ve haber alma hakkının kullanımı noktasında haklı olarak kaygılanmasına neden olmaktadır. Bu bir tesadüf de değildir ve bu tablo basın ve ifade özgürlüğüne yönelik son yıllarda artan baskıların, sistematik sansürün ve oto sansür dayatmasının ürünüdür.

HABER ALMA HAKKINA YÖNELİK ARTAN SINIRLAMALARNI EN YOĞUN HİSSEDİLDİĞİ DÖNEMLER SEÇİM DÖNEMLERİ

Haber alma hakkına yönelik son yıllarda artan sınırlamaların yarattığı kaygıların en yoğun hissedildiği dönemler seçim dönemleri, bu kaygıların zirve yaptığı anlar ise seçim akşamlarıdır. Seçim ve sandık güvenliğine yönelik artan kaygıların da en önemli başlıklarından birisi seçimlerin medya yoluyla manipüle edilebiliyor olmasıdır. Bu nedenle de özellikle seçim süreçlerinde güvenilir bir haber akışı sağlamak, seçim ve sandık güvenliğinin de ayrılmaz bir parçası durumundadır.

TOPLUMUN HABER ALMA İHTİYACINI KARŞILAMAK ÜZERE ORTAYA ÇIKAN EN ÖNEMLİ İNİSİYATİF

Toplumun bu alandaki haber alma ihtiyacını karşılamak üzere çeşitli inisiyatifler ortaya çıkmıştır ve bunların en önemlisi Aralık 2018 kurulan #Seçim2019 Yerel Medya Koordinasyonu ve bu koordinasyonla daha da güçlenen Yurttaş Haber Takip Ağı olmuştur.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAN GAZETECİLER HABER TAKİBİ İÇİN İSTANBUL'DA

Bu koordinasyon İstanbul seçimlerini de aktif takip etmek üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki yerel gazetecilere çağrı yapmıştır. Bu çağrıya yanıt veren 15 farklı şehirden çok sayıda yerel gazeteci ve aktif muhabir bugün İstanbul'da buluşmuştur. #Seçimİstanbul Yurttaş Haber Takip Ağı Pazar günü ve akşamı İstanbul'un dört bir yanında gazeteciler ve yurttaş habercileriyle birlikte toplumu kaynağından, anlık ve güvenilir haberlerlerle, verilerle beslemek üzere yoğun bir çaba içinde olacaktır.

İSTANBUL SEÇİMLERİ ARDINDAN ULUSAL HABER AJANSI İNŞAASI BAŞLIYOR

Öte yandan 31 Mart seçimleriyle kapıları aralanan ve İstanbul seçimleriyle açılacağı görülen yeni döneme yönelik de toplumun haber alma ihtiyacını karşılamak üzere seçimlerden sonrası için de kapsamlı bir hazırlık içindeyiz. #Seçim2019 Yerel Medya Koordinasyonu İstanbul seçimleri itibariyle ulusal çapta yayın yapacak bir haber ajansı girişimine dönüşmektedir.. Seçim günü İstanbul, Türkiye ve dünya halklarının güvenilir habere olan ihtiyacını karşılamak üzere yoğun çaba sarf edecek olan koordinasyonumuz, seçimlerin hemen ardından ulusal haber ajansı girişim olarak çalışmalarına başlayacak ve 2019 sonbaharına kadar yapılanmasını tamamlayarak kuruluşunu ilan edecektir.https://www.youtube.com/watch?v=PByhuTNsKXI

#SEÇİM2019 YEREL MEDYA KOORDİNASYONU VE YURTTAŞ HABER TAKİP AĞI