CHP Meclis Grubu’nun hazırladığı ekonomi raporunda, resmi biçimde 4 milyon 243 bin olarak açıklanan işsiz sayısının, geniş ölçekte 7 milyon 724 bin kişiye ulaştığı belirtildi. CHP raporuna göre Türkiye'de gerçek işsiz sayısı 6 milyon 665 bin. TÜİK'in işsiz saydığı kişiler ile CHP raporu arasında 2 milyon 422 bin'lik fark var.

CHP Meclis Grubu’nun hazırladığı ekonomi raporunda “Son bir yılda tek bir vatandaşa bile yeni istihdam yaratılamazken, 802 bin kişi de işini kaybetti” denildi. Sözcü’den Başak kaya’nın haberine göre ekonomik göstergelerin değerlendirildiği raporda işsizliğin artmaya devam edeceği vurgulanarak, “Ekonomideki durgunluğun aşılamaması işsizlik sorununun giderek ağırlaşmasına yol açıyor” görüşü de savunularak, şu bilgilere yer verildi:

802 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

“Son bir yılda işsiz sayısı 938 bin kişi artarak 4 milyon 243 bine kadar yükseldi. İşsizlikte yaşanan bu artış, istihdama yeni katılanlardan çok geçen yıl aynı dönemde çalışan 802 bin kişinin işini kaybetmiş olmasından kaynaklandı.

‘TEK BİR VATANDAŞA YENİ İSTİHDAM YOK’

Son bir yılda Türkiye ekonomisi tek bir vatandaşına yeni istihdam yaratamadı. İş bulma umudu olmadığı için iş aramayan, bu nedenle de işsiz sayılmayanlar da dahil edildiğinde Türkiye'deki gerçek işsiz sayısı 6 milyon 665 bine (yüzde 19'a) yükseliyor.

GENİŞ İŞSİZLİK 7 MİLYON 724 BİN

Bir işte çalışmakla birlikte asıl mesleğine yönelik olarak iş aramaya devam edenlerle, kısa süreli çalışan ancak daha uzun süre çalışabilecek durumda olanlar da (eksik istihdamdakiler) dahil edildiğinde ise geniş anlamda işsiz sayısı 7 milyon 724 bine, bunun oranı ise yüzde 22'ye yükseliyor.”