Dünya Bankası, Türkiye GSYİH'sinde 2019'da değişiklik beklemiyor. Bankaya göre Türkiye 2020 ve 2021 yıllarında sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 4 büyüyecek.

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin ekonomik toparlanmasının hızı ve sürdürülebilirliğinin belirsizliğin azalması ve yatırımcı güveninin yeniden sağlanmasına bağlı olduğu belirtildi. Salı günü yayınlanan Türkiye Ekonomi İzleme (TEM) raporunda son ekonomik gelişmeler değerlendirilerek, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye ilişkin ekonomik beklentilerinin analizine yer verildi. Türkiye'nin zor bir ekonomik dönemden çıktığı, ancak reel sektör üzerindeki derin etkinin sürdüğü belirtilen açıklamada geçen 12 ayda cari işlemler hesabındaki dengesizliklerin daraldığı, bankaların dış borcunun azaldığı ve küresel parasal genişlemenin dış risklerin azalmasına yardımcı olduğu ifade edildi.

"YATIRIMLAR AZALDI, FİYATLAR YÜKSEK KALDI, İŞSİZLİK ARTTI"

Ekonominin 2019 başlarında toparlanmaya başladığı ancak zorlukların sürdüğü belirtilen değerlendirmede yatırımların azaldığı, fiyatların yüksek kaldığı ve işsizliğin arttığına dikkat çekildi. Raporda bu unsurların tüketicileri olumsuz etkilediği ve yoksulluğun tahmin dönemi boyunca kademeli olarak azalması öncesinde, 2019'da hafifçe artabileceği görüşüne yer verildi. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame, “Daha yoksul olan hanehalkı en fazla etkilenen kesim oldu çünkü düşük gelirli işçiler, iş gücü kaybının en fazla olduğu inşaat ve tarım sektörlerinde çalışıyor. En yoksul kesim için işsizliğin uzun vadeli etkisi daha fazla çünkü sınırlı savunma mekanizmasına sahipler” dedi. TEM'e göre Dünya Bankası Türkiye GSYİH'sinde 2019 yılında değişiklik olmasını beklemiyor. Bankaya göre 2020 ve 2021 yıllarındaki büyüme sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 4 seviyelerinde gerçekleşecek. Ayrıca bankanın analizine göre Türkiye'nin piyasa baskılarını azaltmak için dış tamponlarını güçlendirmesi gerektiği belirtildi.