Ankara İSİG'in açıkladığı “Türkiye’de Çocuk İşçiliği ve Çocuk İş Cinayetleri Raporu”na göre, 2013 yılından bugüne kadar en az 319 çocuk, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]A[/mks_dropcap]nkara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, (İSİG) "Çocuk İşçiliğiyle Mücadele" Günü dolayısıyla hazırladığı “Türkiye’de Çocuk İşçiliği ve Çocuk İş Cinayetleri Raporu”nu açıkladı. Rapora göre 2013’ten 2018’in ilk 5 ayına kadar 319 çocuk, iş cinayetleri nedeniyle yaşamını yitirdi, Raporda, 2014-2016 yılları arasında ise 13 bin 616 sigortalı çocuğun da iş kazası geçirdiği duyuruldu. "Çocuk işçi" ölümlerinin en çok yaşandığı illerin Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep olduğunun belirtildiği raporda, ölümlerin en çok yaşandığı iş kolunun tarım-ormancılık olduğuna dikkat çekildi. YAŞAMINI YİTİREN 100 ÇOCUĞUN YAŞI 14'ÜN ALTINDA İş cinayetinde yaşamını yitiren 319 çocuktan 100’ünün 14 yaş ve altında olduğu kaydedilen raporda, “14 ve altı yasal olarak çalışması tamamen yasak olan bir yaştır. Çalışması yasal olan 15 yaşın üstünde çocuklar ise kimya, metal gibi ağır ve tehlikeli olup çalışması kanunen yasak işlerde de çalıştırılmaktadır” denildi.

İSİG'İN 'ÇOCUK İŞÇİLİĞE' İLİŞKİN TALEPLERİ

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” olan 12 Haziran’da çocuk işçiliğe ilişkin talepleri ise şöyle:
  • Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına sona verilmelidir.
  • Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır.
  • Kayıt dışı "çocuk işçi" çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.
  • Yasa dışı "çocuk işçi" çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.
  • "Çocuk işçilik" yasaklanmalıdır.