2020’de 3.1 milyar lira harcamayı planlayan Saray’ın, 2018 bütçesinde milyonları çatal bıçak takımlarına, saklama kaplarına, baharata, çikolataya ve süs eşyalarına harcaması dikkat çekti. Saray’ın bütçesinde gemiler için 56 milyon, uçaklar için de 406 milyon lira ayrıldığı ortaya çıktı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda son sırada Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2020 yılı bütçesi görüşüldü. Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2018 yılında 1.6 milyar lira olan Saray harcamasının, 2019’da 2.8 milyara yükseldiğini, 2020’de de yüzde 11.8 oranında artışla 3 milyar 152 milyon 937 bin lira ödenek tahsis edilmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Oktay, Saray’ın bütçesinden 165 milyon liranın acil destek giderlerine, 1 milyar liranın İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından “barışı destekleme ve koruma hizmetlerine” ve 330 milyon liranın da Cumhurbaşkanlığı Ofisleri bütçesine aktarılmak üzere ayrıldığını belirtti.

‘KULLAN-AT’ MİLYONLAR

Saray’ın bütçe çetvellerinde 2018 kesin hesaplarında Sayıştay raporlarında yer almayan israf kalemlerine ilişkin detaylar dikkat çekti. Saray 2018’de tek kullanımlık mutfak eşyaları için 1.4 milyon, servis ve saklama kapları için 1 milyon, sofra takımı ve çatal bıçak takımları için 1.5 milyon, içecek servis takımları için 264 bin, mutfak araç gereçleri için 1 milyon, labaratuvar malzemeleri için 3.1 milyon, biyokimyasallar ve gaz maddeleri içeren kimyasallar için 5 bin lira harcadı.

BAHARATA 118 BİN

Hesap cetvellerine göre, temizlik malzemeleri için 1.3 milyon, temizlik araç ve gereçleri için 1.5 milyon, temizleme ve dezenfeksiyon solüsyonları için 1.2 milyon, giyecekler için 6.1 milyon, mefruşat ürünleri için 3.8 milyon lira harcandı. 2018’de Saray’ın baharat ve çeşniler ile tatlandırıcılar için kamu bütçesinden harcadığı tutar da 118 bin lira olarak kayıtlara geçti.

‘HEDİYE’LER İÇİN 739 BİN LİRA

Saray’ın bütçesinde, hediye amaçlı taşınırlar için yaklaşık 2 milyon lira ayrılırken, 2018’de hediyeler için 739 bin lira harcandı. Alkolsüz içeceklere 867 bin lira, gübre ve bitki ilaçlarına 366 bin, çiçeklere 293 bin, köpek ve kedi yemlerine 104 bin lira, küçük el aletlerine 663 bin lira, aydınlatma malzemelerine 1.5 milyon, taşıt yedek parçalarına 700 bin, su tesisatı yedek parçaları için 254 bin, araç lastiklerine 2.2 milyon, pompalara 41 bin 798 lira harcama yapıldı.

GEMİ VE UÇAK BÜTÇESİ

Saray’ın bütçelendirme kalemlerinde geçmiş yıldan devirlerle birlikte gemiler için 56 milyon, uçaklar için 406 milyon, araştırma ve üretim amaçlı cihazlar için 14 milyon, özel amaçlı taşıtlar için 8 milyon, otomobiller için 21 milyon, yolcu taşıma araçları için 7.5 milyon, kurtarma amaçlı cihazlar için 4.4 milyon, döşeme demirbaşları için 6.6 milyon, hastanede kullanılan taşınırlar için 1.1 milyon, ses görüntü ve sunum cihazları için 24 milyon, haberleşme ve aydınlatma cihazları için 10 milyon, büro mobilyalarına 39 milyon, misafirhane konaklama ve barınma amaçlı mobilyalara 11.5 milyon, yemekhane mobilyalarına 1.3 milyon lira bütçe ayrılması dikkat çekti.

SÜSE 3.66 MİLYON

Bütçede, gösteri amaçlı hayvanlara 87 bin, güzel sanat eserlerine 16.1 milyon, kontrol ve güvenlik sistemleri için 8.2 milyon, masa, sehpa ve zeminde sergilenen süs eşyaları için 3.6 milyon, duvar süsleri için 147 bin, vitrin süsleri için de 60 bin lira yer aldı. Öte yandan Komisyon’da, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2018 Yılı Kesinhesap Kanun Teklifi kabul edildi.

‘BU YETKİLER EVLİYAYI AZDIRIR’

CHP milletvekili Abdüllatif Şener, mevcut sistemdeki Cumhurbaşkanlığı makamının Osmanlı padişahlarından daha yetkili olduğunu belirterek “Bu kadar yetki kimseye verilmez; evliyaya versen evliyayı azdırırsın” diye konuştu. İYİ Parti milletvekili Durmuş Yılmaz da “Yeni sistem tıkandı. Biz herhangi bir değişiklik yapmasak da bu sistem kendi kendini sonlandıracak” dedi.

BÖLÜCÜ VE İLTİSAKLI TARTIŞMASI

Cumhurbaşkanlığı bütçe görüşmelerine AKP ve HDP’li vekiller arasındaki “iltisaklı” ve “bölücü” tartışması damga vurdu. HDP milletvekili Garo Paylan’ın İstanbul’da HDP’lilerin bildiri dağıtımı sırasında yüzlerce polisle etraflarının çevrilmesine ilişkin fotoğrafları göstererek “istibdat rejimi” eleştirisi ve “Her dönem milletin belli kesimlerine, bir dönem mütedeyyinlere karşı bu devlet konumlandı, bir dönem sosyalistlere, solculara karşı, zaten her zaman Kürtlere karşı” sözlerinin ardından komisyonda gerilim arttı. Karşılıklı atışmaların ardından oturuma ara verildi. Arada ise tartışmalar devam etti. HDP’li Erol Katırcıoğlu “Ya bir ‘iltisak’ lafı uydurdunuz ve iltisaklı diye bir sürü belediye başkanını görevden aldınız. Bunun nesini savunuyorsunuz” sözlerinin ardından Cumhurbakanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Almanya’da verdiği söyleşiyi gündeme getirdi. Katırcıoğlu, “Kalın, Zaman gazetesinde yazdı, demekki iltisaklı. Bu adam Cumhurbaşkanı danışmanı. Hepiniz iltisaklısınız” sözlerinin ardından tansiyon daha da arttı. Oturum arasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, HDP’li Katırcıoğlu’nun bulunduğu masaya neredeyse yüz yüze gelecek kadar yakınlaşarak “PKK’nın terör örgütü olduğunu söyle, ondan sonra devam edelim” dedi. Aranın ardından söz alan AKP’li İbrahim Aydemir, Paylan’a yönelik “Sen terörü teşvik eden, yücelten bir adamsın. İşin gücün bölücülük yapmak” dedi. Aydemir’e sert tepki gösteren Paylan “Baş bölücü sensin” karşılığını verdi. Tartışmalar nedeniyle bir kez daha ara verildi.