Ankara'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, binlerce kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. Kutlama öncesi, iş kazalarında ölen işçiler ve Şanlıurfa'daki kutlamalara giderken meydana gelen kazada yaşamını yitiren 5 kişi anıldı. 1 Mayıs ortak metnini okuyan DİSK üyesi Nermin Yurtaş, “Ekonomik krizinin yarattığı atmosfer üzerinden iktidar olan AKP'nin her defasında krizin bedelini emekçilerin sırtına yüklemesine 'artık yeter' demek için bir araya geldik” dedi.

ANKARA 1 MAYIS - Curated tweets by dokuz8haber Ankara'da 1 Mayıs kutlamaları, sendika ve meslek odaları, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler tarafından oluşturulan tertip komitesinin organizasyonu ile Anadolu Meydanı'nda gerçekleştirildi. Tertip komitesinde yer alan Birleşik Kamu-İş, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Ankara Şubesi, Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) tarafından oluşan tertip komitesinin bulunduğu kortej ile diğer gruplar, Atatürk Kültür Merkezi önünden, Türk-İş'e bağlı bazı sendikalar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) korteji ile çok sayıda meslek odası ve dernek de Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'ndan yürüyerek, meydana geldi. Kalabalık, 4 farklı arama noktalarından geçirilerek alana alındı.

KUTLAMALARA GİDERKEN ÖLENLER ANILDI

'Yaşasın 1 Mayıs', 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz' şeklinde slogan atılan kutlamalara CHP Genel Başkan Yardımcıları Yıldırım Kaya ve Veli Ağbaba ile CHP ve HDP’li çok sayıda milletvekili de katıldı. Kutlama öncesi iş kazalarında ölen işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Şanlıurfa'da 1 Mayıs kutlamalarına giderken kaza yapan otobüste ölen 5 kişi de anıldı. OSTİM işçileri sarı baretleriyle miting alanına gelirken, emekçilerin temel talebi ise “Kıdem tazminatımız elimizden alınamaz” pankartına yansıdı. Öğrenci örgütleri ve ODTÜ’lü öğrenciler de, üniversitelerdeki baskılara dikkat çekerek “Gelenek sürüyor, ODTÜ yürüyor” pankartını açtı. Gazeteci örgütleri, katledilen gazeteciler Musa Anter ve Metin Göktepe’nin fotoğraflarını taşıyarak, basın üzerindeki baskılara dikkat çekti. Yürüyüş sırasında ve miting alanında en sık duyulan sloganları ise “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Direne direne kazanacağız” oldu.

"ARTIK YETER DEMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİK"

Onbinlerin buluştuğu miting saygı duruşuyla başladı. Ardından ortak metni DİSK üyesi kadın işçi Nermin Yurrtaş okudu. Yurttaş 2001 yılında yaşanan ekonomik krizi hatırlatarak, "Ekonomik krizinin yarattığı atmosfer üzerinden iktidar olan AKP'nin her defasında krizin bedelini emekçilerin sırtına yüklemesine 'artık yeter' demek için bir araya geldik. Yeni ekonomi programı ve yapısal reformlar adı altında emekçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmek isteniyor" dedi.

"KIDEM TAZMİNATI HAKKI GASP EDİLİYOR"

Yurttaş, kıdem tazminatının fona devir edilmeye çalışılmasını "İşsizlik fonu yağmasından sonra yine 'fon' adı altında kıdemi tazminatı hakkının gasp edilmek isteniyor. Mücadele ederek kazandığımız haklarımızın gaspına yine mücadele ederek sahip çıkma kararlılığıyla bugün ülkemizin dört bir yanında alanlardayız. İşsizlik fonundaki para sermayeye değil tamamıyla işsizlere verilmelidir” diye belirtti.

TALEPLER SIRALANDI

* Emeklilik hakları gasp edilen EYT'lilerin emeklilik hakları teslim edilmelidir. * Kamu çalışanlarının sendikal hakları uluslararası belgelerde şekillenen normlar dâhilinde iyileştirmeli, grevli ve toplu sözleşmeli sendikalar yasası çıkartılmalıdır. * Seçim öncesi söz verilen 3600 ek gösterge kamu çalışanlarına söz verildiği gibi derhal ödenmelidir. * Kamu kurumlarında ve özel sektörde yandaş sendika baskısına son verilmeli, örgütlenme özgürlüğünün önündeki bütün engeller derhal kaldırılmalıdır. * İş yerlerinde performans sistemi altında iş güvencemizi tehdit altına sokan uygulamalara son verilmelidir. * 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda esnek çalışma adı altında güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıracak olası düzenlemelerden vazgeçilmeli, sözleşmeli devlet memurluğu kaldırılmalıdır. * Kriz bahanesiyle yapılan toplu işten çıkarmalar yasaklanarak, yargı kararına bağlanmalıdır. * Taşeron işçilerin kadroya alınmasında yaşanan ayrımcılığa son verilmelidir. * Kamuya ve belediye şirketlerine geçirilen taşeron işçilere ikinci sınıf işçi muamelesi yapılmasından vazgeçilmelidir. 4+4 zam uygulamasına son verilmeli ve özgür toplu sözleşme hakları tanınmalıdır.”

ÖYKÜ ARİN'İN MESAJI OKUNDU

Ortak metnin okunmasının ardından ilik nakli bekleyen Öykü Arin’in annesi Eylem Şen Yazıcı’nın mesajı okundu ve kan bağışı çağrısı yapıldı. Miting, Moğollar ve Çankaya Belediyesi işçileri tarafından oluşturulan Grup Teneke’nin dinletileriyle devam etti. dokuz8HABER / Esra Tokat (@tokatesraa)