1 Mayıs Türkiye’nin bir çok ilinde coşkuyla kutlandı. Bu yıl 1 Mayıs’ın geçmiş yıllardakine göre daha kitlesel olması dikkat çekti. Türk-İş onbinlerce kişi ile İzmit'te kutlama yaparken, Kamu-Sen’in 1 Mayıs kutlaması Samsun’daydı.

İL İL 1 MAYIS - Curated tweets by dokuz8haber

İZMİT

TÜRK-İş tarafından İzmit'te düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına onbinlerce kişi katıldı. Türk-İş’e bağlı 34 sendikanın yer aldığı kutlamalar öncesinde 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda polis ekipleri, sabah erken saatlerde meydanın içinde ve çevresinde güvenlik önlemi aldı. Doğu Kışla Parkı'nda toplanılmasının ardından burada oluşturulan kortej 'Yaşasın 1 Mayıs', 'Susma sustukça sıra sana gelecek' sloganları atarak yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıkta bulunan kutlamaların yapılacağı 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'na kadar yürüdü. 1 Mayıs kutlamalarına katılanlar alana üst araması yapıldıktan sonra alındı. Alanda Türk bayrakları ile Türk-İş Sendikaları flamaları dağıtıldı. Alanda ayrıca 'Kıdem tazminatıma dokunma', 'Vergide adalet sağlansın', 'Taşeronda ayrımcılığa son', 'Krizin bedelini ödemem', 'Emeklilikte yaşa takılmak istemiyorum' yazılı pankartlar yer aldı. Kutlamalar saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, İzmit’teki 1 Mayıs kutlamalarında yaptığı konuşmada, "Bugün 1 Mayıs işsizler, kadınlar, gençler, öğrenciler memleket sevdalıları, kardeşlerim, bacılarım bayramınız kutlu olsun. Bugün yine alanlardayız. İzmir, Ankara, Ağrı, Antalya, Trakya, Erzurum’dayız kısacası Türkiye’nin her yerindeyiz. Oradaki arkadaşlarımı saygıyla selamlıyorum. Bugün maalesef 5 kardeşim 1 Mayısa giderken rahmetli oldular. Allah rahmet eylesin yaralılara şifa versin. Şoför kardeşlerime sesleniyorum. Ne olursunuz benim kardeşlerimi sağ salim götürün. Maalesef kıdemi getirdiler. Kıdemin konuşulacağı yer Kocaeli’dir. Türk-iş her sene 1 Mayısı bir vilayette kutluyor. Bu alanda Türkiye'yi yönetenlere sesleniyorum, Meclis'e sesleniyorum 3 bin lira alan kardeşim 250 yemek, 250 yol parası 2 bin 500 lira kalıyor. Alacağı kıdem 86 bin lira. En düşük 50 metre konut 150 bin lira. Kıdem bizim oğlumuzun düğün parası, kıdem bizim nefes almamızı, uyumamızı görmemizi sağlıyor. Bazı art niyetli işverenler doymak bilmiyor. Allah daha çok kazandırsın ama biz yaşamak istiyoruz yaşamak. Bu alandan sesleniyorum bizi görmezlikten gelmeyin. Bizi küçümsemeyin, yok saymayın. Bu ülkenin yarısıyız. Kıdemle ilgili mevcut yapıyla kalmak şartıyla katkı sağlarız. Ama mevcut yapıya nokta kadar dokundurmayız. Evimizde huzurumuz kaçıyor. Huzurumuzu bozmayın, kıdemimizi düşürmeyin" dedi.

GEBZE

Gebze’de 1 Mayıs için Emek Partisi'nin (EMEP) Trafo Meydanı’nda toplanma çağrısına yanıt veren çok sayıda emekçi, buradan Kent Meydanı’na sloganlarla yürüdü. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’ın da katıldığı 1 Mayıs mitingine “Gebze Emekçileri” pankartıyla Emeklilikte Yaşa Takılanlar, metal, petro-kimya işçileri ve emekçiler katıldı. EMEP’li kadınlar ve Emek Gençliği’nin kortejler oluşturduğu yürüyüşe işçiler aileleriyle katıldı.

İZMİR

İzmir’de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılacaklar sabah saatlerinden itibaren belirli noktalarda toplanmaya başladı. Daha önce Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) şubeleri, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası tarafından oluşturulan tertip komitesi tarafından belirlenen toplanma alanlarında bir araya gelenler, sloganlarla Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüdü. DİSK, KESK ve TMMOB 2’nci Kordon’dan oluşturduğu kortej ile alana girdi. TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalar ise önceki yıllarda olduğu gibi Alsancak Garı önünde toplandı. Herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması için toplanma alanında TOMA ve çevik kuvvet polisleri hazır bulundu. Izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve selefi Aziz Kocaoğlu, İkinci Kordon’da oluşturulan korteje katılarak Gündoğdu’ya kadar yürüdü. Soyer, alanda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu coşku 31 Mart sonrasında Türkiye'de doğan umudun büyüdüğünü gösteriyor. Bu ayrıca çok heyecan verici bir şey. Başka bir Türkiye mümkün. Herkes bunu hissediyor, buna inanıyor. Biz de onun gereğini yapacağız. Belki de yıllardır bu kadar kalabalık 1 Mayıs kutlanmadı. Bu çok güzel bir şey" dedi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube’de örgütlü olan işçiler tarafından oluşturulan İşçi Korosu sahne aldı. Belediye otobüsü şoförü, büro elemanı, itfaiyeci, park ve bahçeler çalışanları, temizlik işçisi gibi farklı alanlarda görev yapan personelden oluşturulan koro, Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci anısına, sahneye baretler ve yelekleri ile çıktı. İlk kez sahne alan işçiler, 1 Mayıs Marşı’nı söyledi. İşçi Korosu 'Çav Bella' isimli parçayı seslendirirken Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de eşlik etti. Kutlamalar Kardeş Türküler'in konseriyle sona erdi. İzmir'in Aliağa ilçesinde de 1 Mayıs kutlaması yapıldı.

ANTALYA

Antalya da bu yıl bir Mayıs kitlesel kutlamaya sahne oldu. Türk -İş, Disk, Kesk, Birleşik Kamu İş, TMMOB ve Türk Tabibler Birliğinin öncülüğünde yapılan yürüyüş ve mitinge binlerce kişi katıldı. Muratpaşa Aydın Kanza parkında bir araya gelen binlerce işçi, emekçi Cumhuriyet meydanına yürüdü. Alanya ve Kaş ilçelerinde de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı.

ADANA

Geçtiğimiz yıllara göre oldukça kitlesel geçen Adana 1 Mayıs'ında; ekonomik krize, zamlara ve her gün artan işsizliğe tepkiler alana yansıdı. ASKİ Şantiyesi önünde bir araya gelen işçi ve emekçiler miting alanına yürüdü. Mitingde, ekonomik krize, zamlara ve her gün artan işsizliğe tepkiler vardı. Zorunlu bireysel emeklilik sigortası (BES) uygulaması EYT’lilerin gündemdeydi. Kadınlar, çocuk ve kadınlara yönelik şiddete karşı alanda yerini aldı. Mitinge Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da katıldı.

SAMSUN

Türkiye Kamu-Sen, yurt genelinde aldığı bir kararla 19 Mayıs'ın 100. yılı nedeniyle 1 Mayıs'ı bu yıl Samsun'da kutladı. Tütün iskelesinde yapılan etkinliklere yurttaşlar, yoğun katılım gösterdi.

ÇANAKKALE

SES üyeleri 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüş yaptı. Çanakkale'deki 1 Mayıs'a tecridi protesto eden bir pankartla katılan HDP'li gençlere polis müdahale etti. 3 parti üyesi gözaltına alınırken, polis pankarta el koydu.

MERSİN

Mersin'de 1 Mayıs mitingi için partiler ve sendikalar Tevfik Sırrı Gür Stadı önünde toplandı. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüş başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan ve Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de 1 Mayıs'a katıldı.

UŞAK

Uşak'ta 1 Mayıs için stadyum önünde Haziran Hareketi ve EYT'liler Kent Meydanı’na yürüdü.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'da sendikalar ve sivil toplum örgütleri 1 Mayıs'ı Çorlu ilçesinde kutladı. Omurtak Caddesi üzerinde toplanan, aralarında CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın da bulunduğu kalabalık, davul zurna eşliğinde Atatürk Meydanı'na kadar yürüdü. Meydanda halaylar çekilip, 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Kutlamalar sendika temsilcilerinin yaptığı konuşmanın ardından sona erdi.

AYDIN

Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki 1 Mayıs kutlamasına Belediye Başkanı Ömer Günel de katıldı. CHP'li Günel, belediyede hiçbir çalışanın haksızlığa uğramayacağını söyledi.

TRABZON

Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan çeşitli sendikaların üyeleri ve siyasi parti temsilcileri, Atatürk Alanında bir araya geldi.

RİZE

Rize Fındıklı’da 1 Mayıs Tahiroğlu Köprüsünde buluşan emekçiler Hayati Aykut parkına yürüdü. Yürüyüşte “ÇAYKUR halkındır satılamaz”, “Dereler özgürdür özgür akacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın işçilerin birliği” sloganları atıldı.

MUĞLA

Stadyum altından başlayan yürüyüş Sosyo-Kültürel alanında son buldu. Kıdem tazminatının fona devrilmesi başta olmak üzere iş cinayetlerine, işsizliğe yoksulluğa, savaşa ayrılan bütçeye, doğa ve kıyı yağmacılığına dikkat çekildi. Datça ilçesinde de 1 Mayıs kutlaması yapıldı.

KARAMAN

Karaman'da işçi sendikaları üyeleri İstasyon Caddesi'nde bir araya geldi. İşçiler ardından Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na kadar yürüyüş yaptı.

AKSARAY

Aksaray'da da işçiler 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda toplandı. İşçiler adına konuşan Türk Metal Sendikası Aksaray Şube Başkanı Muharrem Taşdemir, kıdem tazminatının fona devrini istemediklerini belirtti. Ardından işçiler davul ve zurna eşliğinde halay çekerek bayramlarını kutladı.

TOKAT

Tokat'ta çeşitli siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan gruplar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

ARTVİN

Türk Tabipleri Birliği 1994’den beri ilk kez Artvin’de kortejde yer aldı. Hopa'da yurttaşlar, 1 Mayıs kutlamaları için Metin Lokumcu Meydan'ında bir araya geldi.

SİVAS

Kent merkezindeki 1 Mayıs kutlamaları Mevlana Meydanı'nda yapıldı. Ethembey Parkı yakınlarında toplanan, aralarında Cumhuriyet Halk Partisi, Emek Partisi, Halkevleri, sendikalar ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu grup Mevlana Caddesi üzerinden meydana kadar yürüdü. Burada 1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşmalar yapıldı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, DİSK ve KESK'e bağlı sendikalar tarafından düzenlenen yürüyüşle başladı. Atatürk Bulvarı üzerinde buluşan sendika temsilcileri ve işçilerden oluşan yaklaşık 5 bin kişi, 5 kilometre yürüyerek Odunpazarı Meydanı’na geldi. Burada sendika temsilcilerinin konuşmalarının ardından işçiler, müzik eşliğinde halaylar çekerek eğlendi.

BİLECİK

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Bilecik'te de kutlandı. Bilecik Sendikalar Birliği öncülüğünde Belediye Aile Sosyal Tesisleri önünde toplanan işçiler, yürüyüş korteji oluşturdu. Kalabalık, sloganlar ve marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Sendika temsilcilerinin konuşmalarının ardından işçiler türküler söyleyip, hep birlikte halay çekti.