İstanbul - Maltepe Kutlamaları İstanbul - Taksim Kutlamaları Ankara - Tandoğan Kutlamaları
1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününde işçi ve emekçiler, yurdun dört bir yanında OHAL ve sömürüye karşı emek, barış ve demokrasi için alanlara çıktı.
İL İL VİDEOLAR - Curated tweets by dokuz8haber

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]1[/mks_dropcap] Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününde il il kutlamalar:

İZMİR

İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs mitingine yüz binin üzerinde kişi katıldı. İlçe merkezlerindeki 1 Mayıs kutlamalarının ardından işçiler, emekçiler ve gençler kent merkezine geçti. 4 noktada bir araya gelen sendika, oda, siyasi parti ve kitle örgütlerinin üyeleri talepleriyle Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Türk-İş, Alsancak Limanı'nda toplanırken, DİSK, KESK, Birleşik Haziran Hareketi ve Halkevleri Konak Pier önünde, TMMOB, İzmir Tabip Odası, EMEP, HDP ve TKP Cumhuriyet Meydanı'nda, CHP ise Montrö Meydanı'nda toplanarak yürüyüşe geçti.

DİSK Genel-İş kortejinde, toplu sözleşme hakkı yok sayılan yeni belediye işçileri, kadro başvurusu reddedilen şirket işçilerinin pankartı dikkat çekti. İşçiler toplu sözleşmeli gerçek kadro istedi. Türk-İş'e bağlı sendikaların kortejlerinde ise KİT'lerin kadro dışı bırakılmasına, vergi adaletsizliğine, sendikal hakların gasbına ve kuralsız, güvencesiz çalıştırmaya tepki vardı.

TGS üyesi gazeteciler 'Yaşasın 1 Mayıs', DERİTEKS üyeleri 'Güvencesizliğe, Yoksulluğa ve Baskılara Karşı Yaşasın 1 Mayıs',  Tez Koop-İş üyeleri de 'Yaşasın 1 Mayıs' pankartı ile yürüdü. KESK İzmir Şubeler Platformu, 'OHAL Değil İş Güvencesi, Demokrasi, Kardeşlik, Özgürlük, Laiklik Barış için Yaşasın 1 Mayıs. Biji Yek Gulan' pankartı ile alana yürüdü. Barış imzacısı akademisyenler de kendi pankartları ile alana yürüdü. TMMOB İzmir İKK üyeleri 'Memleketine, Ormanına, Emeğine, Mesleğine, Özgürlüğüne, Doğana, Yarınına Sahip Çık' pankartı ile yürürken, İzmir Tabip Odası üyeleri 'Torpil Değil Liyakat. Sağlık Hakkı Satılamaz' pankartını taşıdı. EMEP üyeleri 'Savaşa, Sömürüye, OHAL'e karşı Yaşasın 1 Mayıs' ve 'Tutuklu Gazeteciler Serbest Bırakılsın' pankartları taşırken, kitleselliğiyle ve büyük pankartlarıyla dikkat çeken CHP üyeleri de 'Bıçak Kemikte' yazan tişörtlerle alana girdi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyeleri de farklı dillerde 'Yaşasın 1 Mayıs' pankartı ile yürüdüler. EGEÇEP ve Ekoloji Birliği üyesi yaşam savunucuları havana, suyuna, toprağına sahip çık sloganları ile alana girdi.

Miting, Bandista Müzik Grubunun konseri ile sonlandı.

KOCAELİ

Kocaeli'de bir araya gelen sendika, meslek örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri saat 10.00 itibariyle Uğur Mumcu Parkı'nda bir araya gelerek İstanbul Maltepe Mitingi'ne hareket ettiler. Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ise 1 Mayıs’ı İzmit’te kutladı. Yaklaşık 10 bin kamu emekçisinin katıldığı mitingde ‘Emperyalizme, kapitalizme, siyonizme hayır’, ‘Dünya beşten, emek sermayeden büyük’, ‘Adil bir dünya için hep birlikte’, ‘Birlikte örgütlendik, örgütlenerek güçlendik’ yazılı pankartları yer aldı.

Gebze Sendikalar Birliği’nin çağrısıyla Gebze Kent Meydanı’nda bir araya gelen 10 bine yakın işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı.

ADANA

Hak İş’in merkezi 1 Mayıs mitingi Adana'da düzenlendi. Çok sayıda ilden Adana’da toplanan emekçiler Adana’da İstasyon Meydanı’nda (Uğur Mumcu Meydanı) taleplerini dile getirdi.  Mitingin en yakıcı konularından biri taşeron düzenlemesinin dışında kalan işçilerin kadro talebi oldu.

ARTVİN

Artvin'de 1 Mayıs CHP, ÖDP, Haziran, Halkevleri, TKP, Eğitim-İş Eğitim-Sen, Tüm Bel Sen, DİSK, TMMOB, Yeşil Artvin Derneği, ADD'nin katılımıyla kutlandı. Hopa'da da 1 Mayıs mitingi sendikalar ve siyasi partilerin katılımı ile gerçekleşti. Konuşmaların ardından müzik dinletisi verildi.

BARTIN

GMİS, TEKSİF, Yol-İş, Eğitim Sen, ESM, BES ve SES'in düzenlediği 1 Mayıs'a CHP, Halkevleri, Eğitim-İş ve Karabük'ten gelen emekçilerle birlikte yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı.

DENİZLİ

Denizli'de, 1 Mayıs kutlamaları kapsamında yürüyüş düzenlendi.

ESKİŞEHİR

Eskişehirli işçi ve emekçiler, 1 Mayıs'ı Sıhhiye Meydanı'nda kutladı. DİSK, KESK, TMMOB ve Eskişehir-Bilecik Tabip Odası’nın çağrısıyla bir araya gelen sendika, meslek odası, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti üyeleri slogan ve dövizlerle Aytaç Caddesi'nden Sıhhiye Meydanına yürüdüler. 1 Mayıs kutlamalarına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da katıldı.  Alana "Kömürlü Termik Santral İstemiyoruz" pankartı asıldı.

BOLU

Bolu’da Türk-iş ve Kamu-Sen'in çağrıcılığını yaptığı 1 Mayıs'a Türk-Metal, Belediye İş, Kamu-Sen, karayollarında çalışan taşeron işçiler ve Emek Partisi katıldı. Belediye meydanında buluşan emekçiler sloganlarla Kardelen Meydanı'na yürüdü.

BALIKESİR

1 Mayıs Balıkesir’de merkez ilçe ile birlikte Ayvalık, Bandırma, Burhaniye ve Edremit ilçelerinde coşkuyla kutlandı.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de emek ve demokrasi güçleri Eski Salı Pazarı'nda buluşarak 1 Mayıs alanına yürüdü. Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Eğitim Sen, Eğitim-İş, Tüm Bel-Sen, SES, DİSK, TTB, TMMOB, EMEP, HDP, CHP, TKP ve Halkevleri gibi sendika, meslek örgütü, siyasi parti katıldı. İlkay Akkaya'nın konser verdiği miting, halaylar eşliğinde son buldu.

ÇORUM

Çorum'da yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde başta şeker fabrikası ve karayolları işçileri olmak üzere çok sayıda işçi ve emekçi, özelleştirmeye, hak gasplarına, kadro talebinin yerine getirilmemesine tepki gösterdi.

HATAY

Türk-İş Genel Merkezi, Hatay İtfaiye meydanında 1 Mayıs mitingi yaptı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin Afrin operasyonuna destek vererek başladığı konuşmasında, KİT’lerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmamasına tepki gösterdi, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili ise “Özelleştirirseniz 5 tane fabrika çalışır, geri kalanlar çalışmaz. Onun için bu sevdadan vazgeçin, bu özelleştirmeden vazgeçin. Bu yol çıkmaz bir yol, Et Balık’lar gibi bu ülkede hata yaparsınız vebale girersiniz” dedi.

Antakya'da 1 Mayıs kutlaması için kitle Doğuş okulları önünde toplandı.

KAYSERİ

Kayseri'de Türk İş’e bağlı sendikalardan yaklaşık 300 işçi, 1 Mayıs’ta Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi.

KÜTAHYA

Kütahya'da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamasına KESK'e bağlı sendikalar, CHP Kütahya Teşkilatları ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Tavşanlı Şubesi üyeleri katıldı.

 

MANİSA

Manisa’da 1 Mayıs Mitingi, Cumhuriyet Meydanında yapıldı. Mitinge Manisa Organize Sanayi işçileri, CHP, KESK, HDP, EMEP, İDP, Kadın Meclisi, YKKED, DİSK/Gıda-İş, Manisa Tabip Odası, ÇYDD, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim İş ve ADD katıldı.

MERSİN

Mersin'in Tarsus ilçesinde 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Aznakay Parkı önünde buluşan kitle Cumhuriyet Alanına yürüdü.

Mersin'in Silifke ilçesine 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Kutlamalara CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı'da katıldı.

MUĞLA

Muğla'da Emirbeyazıt Mahallesi'nde toplanarak sloganlarla yürüyüşe geçen emekçiler, şehir merkezinden geçerek Büyükşehir Belediyesi Sosyo-Kültürel alanında 1 Mayıs'ı kutladı.

ORDU

Ordu merkezindeki sendika ve parti binaları önünde toplanan emekçiler Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

RİZE

Rize'de de Memişağa Parkında toplanan Disk Gıda-İş, Tek Gıda-İş, KESK, Türk Kamu-Sen, Egitim-İş, Haziran Hareketi, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, Çay Üreticileri, CHP, EMEP, ÖDP, İYİ Parti ve çeşitli kitle örgütleri, Cumhuriyet Caddesi boyunca tulum eşliğinde türküler ve sloganlarla yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından İsmail Kahraman Kültür Merkezinin önünde miting düzenlendi.

SAMSUN

Samsun Cumhuriyet Meydan'ında bir araya gelen yurttaşlar kortejler halinde yürüyüş yaptı.

SİVAS

Sivas'ta Ethembey Parkı önünde toplanan emekçiler Mevlana Miting alanına yürüdü.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'da yapılan 1 Mayıs kutlamalarına DİSK, KESK, TMMOB, TTB gençlik örgütleri ve sendikalar katıldı.

TRABZON

Trabzon'da Eski TEDAŞ önünden Meydan Park Atatürk Alanı'na yürüyüş yapıldı.

UŞAK

Uşak'ta yurttaşlar 1 Mayıs kutlamalarında bir araya geldi. Emekçiler şeker fabrikalarının özelleştirilmesini protesto etti.

ZONGULDAK

Zonguldak'ta istasyondan başlayan 1 Mayıs yürüyüşü Madenci Anıtı önünde son buldu. Zonguldak Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, “Her 1 Mayıs’ta kadını erkeği inatla bu alanlarda buluşuyoruz. Özgür ve demokratik ülke için ant içiyoruz. Değerli Zonguldaklılar üniversitelerimiz rehin alınıyor. Bugün barışı, laikliği savunan binlerce üniversiteli hapiste tutuluyor. Baskılarla yasaklarla susturmaya çalışılıyor. Kömür havzalarımız peşkeş çekilecek. Mevzuat değişikliği ile bunun ilk adımı atılmıştır. Biz Zonguldak olarak ortak mücadele yürüterek madenlerimize sahip çıkmalıyız” dedi. Saadet Partisinden İYİ Parti’ye ve taraftar gruplarına kadar farklı kesimlerden mitinge katılımlar oldu.

dokuz8HABER / Murat Dağdelen (@insanlarstar) - Zale Karademir () - Sezgin Kartal (@sezginkrtal) - Nihal Varlık (@VarlikNihal) - Timur Danış (@TimurDanis) - Mehmet Yazıcı(@YAZICIMEHMET55) - Cemil Aksu (@1yasam) - Hasan Yüksel (@hasanyuksel08) - Ceylan Sağlam (@ceylaansaglam) - Emek Kılınç (@boyleseyleriste) - Tarık Elyakut (@TElyakut) - Semih Aydemir (@SemihAydmr)- Yadigar Aygün (@loriet111) - Deniz Varlı (@AjansRize) - Ahmet Buğra Kalender (@abkalender)