1 Eylül Dünya Barış günü yasaklamalara rağmen pek çok kentten düzenlenen mitingler, eylemler ve etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Barış talebinin öne çıktığı etkinlikler ve eylemler 4 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek. [mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]1[/mks_dropcap]Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Aydın'da yapılması planlanan basın açıklaması valilik engeline takılırken Emek ve Demokrasi için Güçbirliği çağrısıyla İzmir'de yasağa rağmen yüzlerce kişi toplandı. Antakya'da ise Antakya Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla miting gerçekleştirildi. 1 Eylül etkinlikleri kapsamında bir sonraki önemli takvim; Güç Birliği Ankara Bileşenleri tarafından 3 Eylül Cumartesi günü Ankara'da Kurtuluş Parkı'nda saat 17:00'da başlayacak olan yürüyüş ve miting olacak. 4 Eylül Pazar günü Emek ve Demokrasi için Güç Birliği tarafından İstanbul Bakırköy Halk Pazarı'nda düzenlenecek olan Barış miting bu yılki 1 Eylül etkinliklerinin zirvesi olacak. İzmir'de yasağa rağmen Konak'ta buluşuldu
  • Valilik tarafından yasaklanan mitinge rağmen 1 Eylül İzmir'de barış talebiyle kutlandı. İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenmesi planlanan mitingin yasaklanması üzerine Konak'ta Eski Sümerbank önünde kitlesel basın açıklaması yapıldı. İzmir Emek ve Demokrasi için Güç Birliği bileşenlerine mensup yüzlerce kişi taleplerini "Savaşa hayır, Barış hemen Şimdi" sloganlarıyla dile getirdi.
http://twitter.com/dokuz8haber/status/771374623195852800
  • İzmir'de 1 Eylül'ün Barış taleplerinin gündeme geldiği bir diğer etkinlik İzmir Fuar Konser alanında gerçekleştirilen Edip Akbayram Konseri oldu. Binlerce dinleyicisine seslenen Edip Akbayram Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin mesajında "Türkiye'de ve dünyada kirli savaşlara karşı inadına barış" vurgusu yaptı.
http://twitter.com/dokuz8haber/status/771452765243662336
  •  Antakya'da da Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla miting düzenlendi. Doğuş Okulları önünde toplanarak miting alanına doğru yürüyüşe geçen kitle sık sık "Ne Darbe Ne Dikta Demokratik Türkiye" sloganları attı.
[embed]http://twitter.com/dokuz8haber/status/771351849098240000[/embed]
  • Barış Bloku, İstanbul Kadıköy'de Süreya Operası önünde Vedat Türkali konulu bir forum düzenleyerek barış çağrısında bulundu. Forumda konuşan Barış Bloku Eş Sözcüsü Çigdem Özbaş, ''Türkiye'nin Suriye'den elini çekmesini istiyoruz. 1 Eylülde emek barış demokrasi güçleri olarak Türkiye'nin her yerinde sokaklardayız'' dedi.
[embed]http://twitter.com/dokuz8haber/status/771425227024789504[/embed]
  • Kısa süre önce IŞİD'in bir Kürt düğününe yönelik canlı bombalı saldırıyla çoğun çocuk ve kadın 56 kişinin katledildiği Gaziantep'te de 1 Eylül'de barış talebi dile getirildi. İnşaat Mühendisleri Odası önünde yapılan açıklamayı TTB, TMMOB, KESK, DİSK temsilcilerinden oluşan Demokratik Güç Birliği düzenledi. Güç Birliği adına açıklama yapan Gaziantep - Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, "Savaşın olduğu yerde barıştan, demokrasiden ve ekmekten söz edilemeyeceği"ni vurgulayarak ''Emek ve demokrasi güçleri olarak herkesi savaşa ve ölümlere karşı sesimizi yükseltmeye, demokrasi ve barış için birleşmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.
  •  Mardin'de bir araya gelen Emek ve Demokrasi Platformu'nun yaptığı basın açıklamasında ''Faşizme, darbelere ve savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz'' denildi.[embed]http://twitter.com/dokuz8haber/status/771351964563050496[/embed]
  • Elazığ'da Emek ve Demokrasi için Güçbirliği basın toplantısı düzenledi. Açıklamada İnsan Hakları Derneği Elazığ Şube Başkanı Behzat Hazır konuşurken, açıklamada savaşlarda ölenlerin yoksul çocukları olduğu vurgulandı. Hazır, ''Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği olarak 'faşizme, darbelere 56ve savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz' şiarıyla barışı sahiplenecek ve barışa ses vereceğiz'' dedi.
  • Diyarbakır'da ise CHP Gençlik Kolları Başkanı Emre Yılmaz ve MYK üyesi Mustafa Kalkan'dan oluşan bir grup CHP'li 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Diyarbakır'a gelerek silahla öldürülen ve kamuoyunda 'Barış Elçisi' olarak bilinen Tahir Elçi'yi mezarı başında ziyaret etti. Elçi'nin mezarı başında barış dileklerinde bulunarak beyaz güvercin uçuran CHP grup adına konuşan Gençlik Kolları Başkanı Yılmaz, ''Ülkemizi sermayeye bölüştüren, halkı ölümle halkı yoksullukla yüz yüze bırakan bu iktidara karşı dimdik ayakta durmalıyız. Savaşa, piyasalaşmaya, gericiliğe, fırsatçılığa, sindirilmeye karşı yalnızlaşmamak adına barışmayı savunmalıyız'' dedi.
  dokuz8HABER Haber ve Fotoğraflar: dokuz8HABER/Halil Kızılırmak (haber merkezi) Lütfiye Burcu Kara, Semih Aydemir (İzmir), Sezgin Kartal (Antakya), Arif İyidoğan, Nahide Yılmaz (İstanbul), Sosyal Medya