MECLİS ÇALIŞMALARINDA EN AKTİF İYİ PARTİ-CHP

Araştırmaya göre; TBMM'de Antalya Milletvekilleri tarafından toplam 1417 etkinlik gerçekleştirildi. Bu etkinliklerden 80’ünü CHP, 427’sini İyi Parti, 122’sini Ak Parti, 109’unu HDP, 33’ünü ise Ak Parti yaptı. Ancak TBMM etkinliklerinde niceliksel olarak CHP önde görünse de vekil sayısı ile oranladığında İyi Parti öne çıkıyor. (CHP'nin 6 vekil ile ulaştığı çizgiye İyi Parti 3 vekil ile ulaşıyor) Buna göre parti bazında meclisteki en aktif parti İyi Parti ile CHP olurken, en aktif milletvekilleri de Aydın Özer, Feridun Bahşi ve Tuba Vural Çokal oldu. Diğer yandan Ak Parti milletvekilleri Mustafa Köse ve Sena Nur Çelik, meclis çalışmalarında sınıfta kaldı. İki vekil, meclis açılışında yemin etmek harici meclis kürsüsüne çıkmazken, bir sene boyunca da hiçbir meclis etkinliğine imza da atmadı.

KANUN TEKLİFİNDE HDP VE MHP SIFIR ÇEKTİ

TBMM’de bir yıllık süreçte en çok kanun teklifi yüzde 17 ile İyi Partili vekillerden geldi. Doğrudan kendi imzaları ile kanun teklifi veren vekillerin mensup olduğu ikinci parti yüzde 7 ile CHP oldu. Ak Partili vekiller yüzde 2’de kalırken, HDP ve MHP’li vekiller bir yılda hiç kanun teklifinde bulunmadı. Mecliste en çok kanun teklifini veren İyi Partili vekiller, yüzde 28 oranında başka vekillerin verdikleri kanun teklifine de imza vererek destek oldular. Doğrudan kendi imzaları kanun teklifinde zayıf kalan Ak Partili vekillerin imza vererek destek oldukları kanun teklifleri oranı yüzde 15 olarak araştırmaya yansıdı. Ak Parti’yi yüzde 13 ile CHP takip ederken, MHP ve HDP yüzde 1’de kaldı.

AKP, TEKLİF VERMEK YERİNE DESTEK OLDU

TBMM'nin 'denetleme' araçlarından bir diğeri olan araştırma önergelerinde ise, doğrudan kendi imzaları ile en çok araştırma önergesini 10 önerge ile İyi Parti milletvekilleri verirken, başka vekillerin verdikleri araştırma önergelerine en fazla imza ile destek olan parti CHP oldu. Ak Parti vekillerinden kişisel olarak araştırma önergesi verenlerin yüzdesi yüzde 2 iken, başka vekillerin önergelerine yüzde 48’lik oranında destek oldular. MHP’li vekiller de Ak Parti gibi başka vekillerin verdiği önergelere destek olmakla yetindi. Bir yıllık süreçte MHP’li vekiller hiç araştırma önergesi vermedi. Yüzde 26’lık imza ile başka vekillerin önergelerine destek oldular. HDP de araştırma önergesi vermek yerine destek olan partiler arasında yer aldı. Partideki vekillerin yüzde 2’si araştırma önergesi verirken, başka vekillerin önergelerine destek olma oranları yüzde 83 olarak belirlendi.

MHP’Lİ VEKİLİN KENDİ VAR, ÇALIŞMASI YOK

TBMM'de bir diğer denetim mekanizması yazılı soru önergeleri. Bu kapsamda Antalya milletvekilleri tarafından bir yıl içerisinde meclise 164 yazılı soru önergesi verildi. En fazla yazılı soru önergesini İyi Parti ve CHP tarafından verildi. Her iki parti de 70'e ile birinci sırada yer aldı. Parti bazlı milletvekillerin verdiği soru önergeleri kapsamında CHP ve İyi Parti’yi 21 soru önergesi ile Ak Parti takip ederken, HDP 3’te kaldı MHP ise 0 çekti. Antalya Milletvekillerin kişisel meclis performanslarına bakıldığında ilk imza sahibi oldukları 27 kanun teklifi ortaya çıkıyor. Milletvekilleri içerisinde İyi Parti Milletvekili Feridun Bahşi 14 kanun tekli ile ilk sırayı alırken, Bahşi'yi 5 teklif ile Aydın Özer, 3 kanun teklif ile de Tuba Vural Çokal takip ediyor. Bir sene içerisinde hiç kanun teklifi vermeyen milletvekilleri arasında MHP’li Abdurrahman Başkan, CHP’li Cavit Arı, HDP’li Kemal Bülbül, Ak Partili Mustafa Köse ile Senanur Çelik dikkat çekiyor. Mustafa Köse ile Senanur Çelik’in hiçbir kanun teklifine destek için imza vermemesi de ilgi çekici.

EN ÇALIŞKAN VEKİL ÇOKAL VE ÖZER

Yazılı soru önergelerinde Antalya milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergesi sayısı 122. Bu 122 önergenin 42'sini Tuba Vural Çokal, 38'ini Aydın Özer, 28'ini de Çetin Osman Budak verdi. Yapılan araştırmada, AKP Milletvekillerinden Atay Uslu, Kemal Çelik, İbrahim Aydın, Mustafa Köse, Sena Nur Çelik ve MHP Milletvekili Abdurrahman Başkan meclise hiçbir yazılı önerge sunmadı. Bir yıllık süreçte Antalya milletvekilleri imzası ile 20 araştırma önergesi verildi. İyi Partili Feridun Bahşi 5, CHP'li Aydın Özer 4, İyi Partili Tuba Vural Çokal da 4 önerge vererek ilk üç sırada yer aldı. Yine AKP Milletvekillerinden Atay Uslu, Kemal Çelik, İbrahim Aydın, Mustafa Köse, Sena Nur Çelik ve MHP Milletvekili Abdurrahman Başkan meclise hiçbir araştırma önergesi sunmadı. Mustafa Köse, Sena Nur Çelik, başka vekillerin verdiği araştırma önergelerine imza vererek destek dahi olmadı.

KÖSE VE ÇELİK TBMM’DE YOK

Kanun teklifi, yazılı soru önergesi ve araştırma önergesinin yanı sıra TBMM Genel Kurulunda bir yıl içerisinde konuşma yapan Antalya Milletvekili sayısı 177 olarak belirlendi. En fazla konuşmayı İyi Parti Milletvekili Feridun Bahşi yaparken, Bahşi'yi İyi Parti Milletvekili Hasan Subaşı ile HDP Milletvekili Kemal Bülbül izledi. Ak Partili Mustafa Köse ile Senanur Çelik ise sadece TBMM açılışında yemin etmek için kürsüye çıkmışlar.