Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların yargılandığı davada savunma alınmadan hüküm açıklandı; aralarında ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da bulunduğu tutuklu avukatlara hapis cezaları verildi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 6’sı tutuklu 20 avukatın “Terör örgütü yöneticiliği” ve “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davaya devam edildi.Bugün sabah 10.39’da başlayan duruşmada salonda, 100’ü aşkın jandarma görevlisi, sanık yakınları ve gazeteciler ile iki tutuksuz sanık yerini aldı. Mahkeme tutuksuz sanıklar Ahmet Mandacı ile Zehra Özdemir’den esasa ilişkin savunmalarını istedi. Her ikisi de avukatları yanlarındayken savunma yapmak istediklerini söyledi. Ancak Mahkeme Başkanı, iki sanığa son sözlerini de sorduktan sonra ara karar açıkladı ve dosyada hüküm vermek üzere saat 12.00’ye kadar ara verdi.

REDDİ HAKİM TALEBİ CEVAPSIZ

Mahkeme dün sanıklardan, esas hakkındaki mütalaaya dair savunmalarını hazırlamasını istemişti. Ancak sanık avukatlar ile avukatları, dosyanın henüz savunma aşamasına gelmediğini ve taleplerinin değerlendirilmediğini belirterek savunma yapmamış, reddi hakim talebinde bulunmuştu. Reddi hakim talebini reddeden mahkeme, bugün de savunmaların alınacağını ifade ederek dünkü duruşmayı sonlandırmıştı. Bunun üzerine sanıkların avukatları, reddi hakim talebini bir üst mahkemeye taşıdı. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise bu dilekçeyi henüz karara bağlamadı.

SAVUNMA ALINMADAN HÜKÜM AÇIKLANDI

Avukat Selçuk Kozağaçlı 11 yıl 3 ay, Aytaç Ünsal, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten 10 yıl, Barkın Timtik 18 yıl 9 ay, Emru Timtik ve Özgür Yılmaz 13 yıl 6 ay, Behiç Aşçı ve Şükrüye Erden 12 yıl, Naciye Demir ve Aycan Çiçek 9 yıl, Ezgi Çakır 8 yıl, Zehra Özdemir ve Ahmet Mandacı 3 yıl 1 ay hapse çarptırıldı. Avukatların tutukluluk halinin devamına karar verildi. Savunma almadan hüküm açıklayan mahkeme heyeti, salonun dışarısında bekleyen avukatlar tarafından alkışlarla ve sloganlarla protesto edildi.

HÜRRİYET’TEN YİNE TEPKİ ÇEKEN BAŞLIK

Hürriyet, avukatların yargılandığı davayı “DHKP/C sanıklarına ceza yağdı” başlığıyla duyurdu.