Türkiye'deki en önemli ve etkili muhalif medya kuruluşlarından olan Cumhuriyet Gazetesi'nin 16 yazarı ve yöneticisi hakkında verilen gözaltı kararıyla gerçekleşen polis baskınlarında gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Musa Kart ve Nebil Özgentürk gibi isimler gözaltına alındı. "FETÖ/PDY ve PKK-KCK'ye yardım etmek" suçlamasıyla başlatılan operasyona tepkiler büyüyor.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]O[/mks_dropcap]HAL baskınları ve gözaltıları, Türkiye'nin en eski gazetesi Cumhuriyet'e de uzandı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Güray Öz ve Hakan Kara gözaltına alındı. Yazarların evlerine yapılan şafak baskınlarıyla aramalar yapılırken bilgisayarlara el konuldu. Gözaltına alınanlar arasında, yönetici ve çalışanlardan, Bülent Utku, Musa Kart, Turhan Günay, Akın Atalay, Güray Öz, Önder Çelik, Mustafa Güngör, Eser Yener, Müslüm Özışık ve Nebil Özgentürk gibi önemli isimler bulunuyor. cumhuriyet4 Cumhuriyet'e "FETÖ ve PKK'ye yardım etme" suçlaması Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Murat  Sabuncu'ya yöneltilen suçlama "Paralel devlet yapılanması  ve PKK - KCK'ye üye olmamakla birlikte yardım etmek'. Yurt dışında bulunan İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında da gözaltı kararı var. Ankara'da gözaltına alınan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Güray Öz ise Ankara Terörle Mücadele ekipleri tarafından İstanbul'a getirildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan çizer Musa Kart, Turhan Günay ve Hakan Kara'nın evlerine yapılan baskınlarda bilgisayar ve laptoplara el konularak Vatan Emniyet'e götürüldü. Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni  Can Dündar, yurt dışında olduğu için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. cwfyq5qxeaarb4t Siyasetçiler ve sendikalardan operasyona tepki CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu'na ziyareti sonrası basın açıklaması yaptı. Operasyon hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, "Darbe fırsatçılığı yapıp medya üzerinde baskı kurmak gibi bir olayla karşı karşıya kaldık. Parlamentodan alınan yetkilerle KHK çıkartarak bir anlamda anayasal düzen değiştirilmek istendi. Türkiye bugün bununla karşı karşıya ise sorumluluklardan biri de AYM’ye aittir. AYM eski içtihadında direnebilseydi bugün bunlar yaşanmayacaktı." dedi. 'Dayanışma içinde olacağız' cwfzj-iwiaaqnqf Operasyona ilişkin İstanbul'daki Cumhuriyet Gazetesi önünde yapılan protestoda söz alan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan baskına tepkisini dile getirerek, "Yenikapı ruhu hepimiz için artık bir tuzruhu haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da operasyonla ilgili açıklama yaptı. Demirtaş, "Cumhuriyet Gazetesiyle dayanışma içinde olacağız. Tek bir muhalefet odağı kalmaması için AKP merkezi tarafından koordine edilen baskıların yeni bir aşamasıyla karşı karşıyayız" dedi.
Sendikalardan eylem çağrısı
TGS, DİSK Basın İş, TGC, ÇGD ve RSF'nin de aralarında bulunduğu sendikalar ve basın örgütleri tarafından gazetecilere eylem çağrısı yapıldı. Sosyal medyadan yapılan açıklamada gazeteciler akşam saat 19.00'da Cumhuriyet gazetesi bahçesine çağrıldı.