Kayyum atamalarına karşı Diyarbakır’da yapılan oturma eylemine bugün DİSK, KESK, TTB ve TMMOB başkanları katılarak destek verdi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kayyumları “darbe” olarak tanımlayarak, “Darbenin hedefi milyonlardır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 3 büyükşehir belediyesine kayyum atamalarına karşı başlatılan protesto eylemleri 9’uncu gününde devam ediyor. Kayyum atanmasıyla birlikte polis bariyerleriyle abluka altına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önündeki Elazığ Caddesi’ne çıkan Lise Caddesi’nde başlayan eylemler, sabah saatlerinde türküler eşliğinde gerçekleştirilen oturma eylemiyle başladı. Kent halkının yanı sıra görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Selçuk Mızraklı, HDP’li vekiller ve belediye eşbaşkanları katıldı. Eyleme, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesud Tek ve Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da destek verdi. Eylemde, çocukların “Kayyumları değil, çocuk dostu kentler istiyoruz”, gençlerin ise “Biz neden öldük? Suruç, Ankara, Amed” yazılı dövizleri dikkat çekti.

‘KAYYUMA BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Oturma eyleminde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Dağa para aktarıyorlar” iddialarına karşılık, “Ancak onların yolsuzlukları basına yansıdı. Kayyumun yaptığı icraat nedir biliyor musunuz? Cumhurbaşkanı’na binlerce liralık hediye vermek. Bakanlarına 40 bine, 50 bin hediye vermek” dedi. Seyid Rıza’nın “Sizin yalanlarınız ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert olsun; bende size boyun eğmedim, bu da size dert olsun” sözleriyle konuşmasını sürdüren özen, “Bu demokrasiye el koymaktır. Biz direnişe alışığız, direneceğiz. Bizim eş başkanlarımız, meşru başkanlarımızdır. Bu kayyum zorbalığına boyun eğmeyeceğiz. Bedeli ne olursa direneceğiz” şeklinde konuştu.

SLOGANLARLA YÜRÜDÜLER

Kitlenin oturma eylemi türküler eşliğinde devam ederken, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, TMMOB 2’nci Başkanı Selçuk Uluata ile sendika üye ve yöneticileri, Lise Caddesi’nde bir araya gelerek, “İrademe dokunma” pankartıyla oturma eyleminin yapıldığı noktaya yürüdü. “Kayyum halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarıyla yürüyen kurum temsilcileri, kitle tarafından alkışlarla karşılandı.

PSK: HALKIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ

Yerel seçimler kapsamında HDP ile ittifak kurmayan ancak kayyum atamalarına karşı dayanışma gösteren PSK’nin Genel Başkanı Mesud Tek, kayyum atamalarının Kürt halkının iradesine yönelik saldırı olduğunu ifade ederek, “Bu Şeyh Said’in AKP’nin bu politikalarını protesto ediyoruz. Nefes aldığımız sürece halkımızın yanında olacağız. Yaşasın direniş. Bu kadar tesadüf bir karar değildir. Hukuki bir karar değildir” ifadelerini kullandı. Kararın siyasi olduğunu ve Türkiye’nin Kürt halkına yönelik siyasetinin devamı olduğunu söyleyen Tek, “Kürt özgürlük mücadelesinin legal olarak sürdürülmesini istememiştir. HDP ile dayanışmamızı göstereceğiz. Bu sadece HDP’ye yönelik bir saldırı değildir. Bu Kürt halkına, Amed halkının iradesine yönelik bir saldırıdır” dedi. Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Hatun, kayyum atamalarıyla savaşa sürüklenmek istendiğini belirterek, Türkiye halklarına dayanışma çağrısında bulundu.

ÇERKEZOĞLU: İRADE GASPININ SONUCU HIRSIZLIKTIR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise Diyarbakır, HDP’li belediyelerine kayyum atamalarının demokrasiye karşı darbe olduğunu ifade ederek, “Bir ülkede demokrasinin olmazsa olmaz kuralı, seçme ve seçme hakkına ve haklın iradesine saygı duymaktır. Halk iradesinin bu kadar açık bir şekilde gasp edildiği bir ülkede, hiçbir hakkın güvencesi yoktur. Bu darbenin hedefi Türkiye’nin dört bir yanında, faşizme ve baskıya teslim olmayan milyonların varlığıdır. Türkiye halklarının ortaya koyduğu bu irade 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde kendisini ortaya koymuştur” diye konuştu. AKP’nin iktidarını sürdürebilmek için kayyum politikalarını devreye koyduğunu kaydeden Çerkezoğlu, “Diyarbakır, Van ve Mardin’e sahip çıkmak Türkiye’ye, memlekete sahip çıkmaktır. Diyarbakır halkıyla dayanışma duygularımızı ifade etmek için buradayız. Kayyum sürecini daha önce de yaşadık. Kürt iradesinin gasp edilmesinin sonucu işsizliktir. Belediyelerden arkadaşlarımız çıkarılmaya başlandı. Halk iradesinin gasp edilmesinin sonucu talandır, hırsızlıktır. Tüm Türkiye’nin vicdanında mahkum edilmiş durumdadır” şeklinde konuştu.

MAÇOĞLU: VİCDANIMIZ BURADA

Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da kayyuma karşı halkların birlikte mücadele etmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bütün halkların bir araya gelerek, işçilerin, ezilenlerin, emek cephesinin bir araya gelerek, bunun üstesinden geleceğini biliyoruz. Sadece politik anlayış olarak değil, ülkedeki gençlerin ve kadınların bir araya gelerek başaracağını biliyoruz. Burada olmasak da 9 gündür vicdanımız, Diyarbakır’da, Van’da ve Mardin’de. Bundan sonrada vicdanımız burada olacak” diye belirtti. Yapılan açıklamalar ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Eylem ardından kitle sloganlar eşliğinde bugünkü oturma eylemlerini sonlandırdı. Kaynak: MA