dokuz8HABER/Bekir Güneş (@bekirgne2 )
Diyarbakır'da Çocuklar Üşümesin Platformu'nun Sur'da başlayan sokağa çıkma yasakları nedeniyle evsiz kalan çocuklar için başlattığı kampanya kısa süre içinde tüm Diyarbakır'a yayıldı. 'Askıda elbise' kampanyasının yanı sıra kendi yaptıkları el işi ürünleri de satarak çalışmalarını sürdüren platform üyeleri, son olarak 1 TL'ye 'dert dinlemeye' başladılar. Platform bugünlerde ihtiyaç sahibi köy çocuklarına yönelik çalışmaları yoğunlaştırmış.
Diyarbakır'da küçük bir grup genç Sur'da başlayan sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmalar nedeniyle evsiz kalan çocukların ihtiyaçlarından yola çıkarak 'Çocuklar Üşümesin' kampanyası başlattı. Kampanya kısa süre içinde Sur'un sınırlarını aşarak tüm Diyarbakır'a yayıldı. "Evsiz kalan çocuklar üşümesin" denilerek Diyarbakır'ın birçok parkında "Askıda elbise" kampanyası hayata geçirildi. Parklarda bulunan ağaç dallarına ve kurulan askılara ihtiyaç sahibi çocuklar gelip alabilsin diye elbiseler astılar. Ancak bu kampanyalar Sur Kaymakamlığı tarafından "İzin alınmadı" gerekçesiyle yasaklandı. Buna rağmen 'Çocuklar Üşümesin Platformu' bütün Diyarbakır çapında ihtiyaç sahibi çocuklara yönelik bir çok etkinlik düzenlediler. Askıda elbise kampanyasının yanı sıra kendi yaptıkları el işi ürünleri satarak destek topladılar ve son olarak da çocukların dertlerine derman olabilecek kaynaklar yaratabilmek için ' 1 TL'ye dert dinlemeye' başladılar. Çalışmaları iki yıla ulaşan Çocuklar Üşümesin Platformuna gönüllü olarak pek çok meslek grubundan insanlar destek oluyor. Grubun sözcülüğünü ise kaynak ustası Ahmet Eliçin yapıyor.Platform üyeleri şu anda Diyarbakır Sanat Sokağı'nda açtıkları standla hem el işi ürünleri satışı hem de 'dert dinleme' çalışmasını sürdürüyorlar. Topladıkları paraları da ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırıyorlar.

2018'DE 857 ÇOCUĞUN KIŞLIK İHTİYAÇLARI GİDERİLDİ

Eliçin yürüttükleri çalışmalara ilişkin dokuz8HABER'e konuştu: "Biz çocuklar üşümesin platformu olarak daha önce Sur'da askıda elbise kampanyası yapmıştık. Bunu biraz daha geliştirdik. Grup olarak da sayımız arttı. Daha önce 3 kişiydik şimdi sayımız 12 oldu. Gönüllü esasında bir araya geldik. Her kesimden insan var aramızda, öğretmen, işçi, öğrenci, avukat. 2 yıldır gönüllü esasında çalışıyoruz. Şimdi daha çok köy çocukları için çalışıyoruz. Onlara kıyafet, bot, mont desteğinde bulunuyoruz. 2018 yılında toplam 857 çocuğun kışlık ihtiyaçlarını karşıladık."

HEVİDAN ÖZDEMİR: SOSYAL MEDYADAN BİZE ULAŞABİLİRSİNİZ

Sanat sokağında kurulan masada 'dert dinleyen'lerden birisi olan inşaat teknikeri Hevidan Özdemir hayata geçirdikleri etkinliklerle ihtiyaç sahibi köy çocuklarına da ulaştıklarını söyledi. Bu çalışmalarına destek olmayanlara da seslenen Özdemir, sosyal medya üzerinde çocuklar üşümesin diye gruplarının olduğunu ve bu hesaplar aracılığıyla insanların kendilerine ulaşabildiğini dile getirdi. Çocuklar için en çok dert dinleyenlerden biri de Mazlum Yayık."Allah kimseye de dert vermesin bu arada." diyen Yayık, önce 1 TL'ye dert dinliyor, eğer çözüm bulabiliyorsa 1 TL daha alıyor.

ÇOCUKLARIN DERDİNE DERMAN OLMAK İÇİN DERT DİNLİYORLAR

"Peki çözüm bulabiliyor musun?" sorusuna da "Gelenler daha çok aşk konularında dertliler. Şimdiye kadar 5-6 tane dert sahibi geldi her ne kadar bir çözüm bulamadıysak da elimizden geldiğince dertlerini dinlemeye çalıştık." sözleriyle yanıt veren Yayık "Halkımız sağduyulu davranıyor" vurgusunu da ihmal etmiyor ve tüm çalışmalarının asıl amacının da altını çiziyor: "İhtiyaç sahibi çocuklara bir katkımız olacaksa ne mutlu bize"