Diyarbakır'da doktor olan eşi tarafından sokak ortasında 14 kurşunla katledilen Avukat Müzeyyen Boylu için Diyarbakır'daki STK temsilcileri ortak açıklama yaptı. Diyarbakır Barosu önünde yapılan açıklamaya Boylu'nun meslektaşları, Baro Başkanı Cihan Aydın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Diyarbakır TSO, Diyarbakır Tabipler Odası, İnsan Hakları Derneği ve çok sayıda STK'nin temsilcileri katıldı.

Avukat Müzeyyen Boylu, 11 yıl önce Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü'nde yaptığı basın açıklamasında, "Kadın cinayet kurbanlarının yüzde 70'i erkek partnerleri tarafından öldürülüyor" demişti. Diyarbakır Barosu'ndan yapılan açıklamada, Boylu'nun iki defa doktor eşi tarafından öldürülmeye teşebbüs edildiği halde, yargı tarafından korunamayıp bugün çocuklarının gözü önünde 14 kurşun sıkılmak suretiyle katledildiği belirtildi.

AYDIN: KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ARTTIRILMALI

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, "Baromuz avukatlarından Av.Müzeyyen Boylu, yaklaşık 1,5 yıldır boşanma davası devam ederken, iki defa Dr. Mesut Issı tarafından öldürülmeye teşebbüs edildiği halde, yargı tarafından korunamayıp bugün çocuklarının gözü önünde Dr. Mesut ISSI tarafından 14 kurşun sıkılmak suretiyle katledilmiştir.Kadına yönelik şiddetin giderek arttığı, kadın cinayetlerinin durdurulamadığı günlerden geçiyoruz. Ve bir kez daha bu acı olayla, şiddet uygulayanın eğitimli olup-olmamasının kadına bakış açısını değiştirmediğini, toplumsal statü ve eğitim düzeyi değişmeksizin kadın üzerinde tahakküm kuran erkek egemen bir bakış açısının devam ettiğini gördük. Kadın cinayetlerinde koruyucu ve önleyici tedbirlerin artırılmadığı, yargılamaların adil-etkin yürütülmediği müddetçe de bu cinayetlerin önüne geçmek mümkün olmayacaktır. Kadına yönelen erkek şiddetini bir kez daha kınıyoruz.Kadın meslektaşımız’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadığımızı, kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, tüm sevenlerine, Diyarbakır Barosuna ve tüm meslektaşlarımıza başsağlığı diliyoruz." dedi.

DEYAR: KADINA ŞİDDET ARTIK RUTİN HALE GELDİ

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Habibe Danışman Deyar ise yaşanan durumun vehametine dikkat çekerek, "Baromuz avukatlarından Müzeyyen Boylu 1.5 yıldır boşanma davası açtığı eşi tarafından sokak ortasında 14 kurşun sıkılarak vahşice katledilmişti. Boşanma davalarının bu denli uzun sürdüğü kadının başkasına ait kabul edildiği, kadına yönelik şiddet ve cinayetin hak olarak görüldüğü bir dönemde toplumsal, yargısal ve yasal tüm durumların kadın cinayetlerinin sebebi olduğunu belirtmekteyiz. Yaşamın her alanında eril zihniyet kadınlara yaşam hakkı tanımamaktadır. Kadına yönelik şiddet maalesef Türkiye'nin rutin bir gündemi haline gelmiştir. Daha doğrusu rutin hale gelen cinayetleri kanıksar hale geldik getirildik. Konumu ve sıfatı ne olursa olsun bütün erkekler şiddet potansiyeli taşımakta kadınlar ise risk altında kalmaktadır. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir ise katil eşin doktor olmasına dikkat çekerek şunları söyledi: Gündelik hayatta şiddete karşı olmak ve şiddetten uzak durabilmek mesleki uygulamalarımızda ve hastalarımızın sağlık haklarına verdiğimiz önemin göstergesi ve teminatıdır. İşi dışında başkalarının sağlık hakkına duyarlı olmayan bir hekimin hastalarına gerekli duyarlılığı göstermesi beklenemez.