Kamila Shamsie, Madeleine Thien, Homero Arijdis, Neil Gaiman ve Ai Weiwei, dünya çapında parmaklıklar ardında tutulan yazarlara mektuplar yazarak ifade hürriyetine desteklerini açıkladı.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]U[/mks_dropcap]luslararası Yazarlar Birliği PEN, 1981’den bu yana her yıl düzenli olarak eylemlerle anılan “Hapisteki Yazarlar Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında, yazarların hükûmetler tarafından hedef gösterilerek susturulduğu ve ifade hürriyetinin dünya çapında git gide daha dar bir çerçeveye yerleştirildiğini ifade etti. HER YIL 15 KASIM: DAYANIŞMA GÜNÜ Her yıl PEN; tutuklu, davası süren, soruşturmadan geçen, risk altındaki yazarların vakalarını ele alarak, dünya çapındaki tehdit ya da saldırı altındaki yazarlar ve gazetecilerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekiyor. 15 Kasım gününde PEN merkezleri ve üyeleri, dünya çapında adli kısıtlamalarla karşılaşan meslektaşlarıyla dayanışma sergiliyor. “15 Kasım, bir dayanışma ve eylem günüdür. Bugün, dünya çapında PEN topluluklarının, barışçıl ve özgürce ifade hürriyetine olan yürekten inançları ve bağlılıklarını duyuran yazarların ödediği ağır bedellerle birlik olma günüdür. Bir tek ağızdan, hep beraber onların yalnız olmadığını söyleme günüdür. Bugün ayrıca ifade hürriyetini bir tehdit olarak gören, yazarları susturmaya çalışan hükûmetlere de her tür otorite, sistem ve kuvvete karşı birlik içinde hareket edeceğimizi duyurduğumuz gündür.” (Salil Tripathi, PEN Tutuklu Yazarlar Komitesi Başkanı) Bu yıl PEN’in öne çıkardığı kişi/vakalar arasında;
  • Şair ve sanatçı Zehra Doğan (tutuklu)
  • PEN üyesi ve aktivist Cesario Alejandro Felix Padilla Figueroa (Honduras’ta davası sürüyor)
  • Blog yazarı Nguyen Ngoc Nhu Quynh (Viet-Nam’da 10 yıl hapis cezası aldı)
  • Ödüllü karikatürist ve yazar Ramon Esono Ebale (Ekvator Ginesi’nde tutuklu)
  • İnsan hakları savunucusu ve blog yazarı, Avukat Razan Zaitouneh (Suriye’de kayıp)
yer aldı. [caption id="attachment_9397" align="alignnone" width="600"] Sırasıyla soldan sağa, isim listesi[/caption] 2017 yılının eylemi olarak dünyaca ünlü yazar ve aktivistler Homero Arijidis, Neil Gaiman, Kamila Shamsie, Madeleine Thien ve Ai Weiwei beş yazar için dayanışma mektupları yazdı. Kamil Shamise’nin Suriye’de kaybedilmiş yazar ve aktivist Razan Zaitouneh için yazdığı mektuptan bir kesit: “Umarım ay ışığı düşüyordur yüzüne. Kısmen senin ve dostlarının yaptığınız çalışmalar nedeniyle, biliyorum ki bir gün karanlık tümden sona erecek. Görüyorsun ya, beni bile umutlu biri yaptın. Ne kadar güçlü olduğuna bir baksana, senle ilgili iki satır okuyan insanların dünya görüşlerini ve fikirlerini değiştirebiliyorsun.TÜRKİYE’DE TUTUKLU ZEHRA DOĞAN’A MEKTUP [caption id="attachment_9398" align="alignnone" width="600"] Nusaybin/Mardin (resim) — Zehra Doğan[/caption] Heykel, enstelasyon, küratörlük, fotoğraf ve film alanlarında kendini geliştiren Çinli sanatçı Ai Weiwei, Türkiye’de tutuklu bulunan Zehra Doğan’a bir mektup kalem aldı. Weiwei mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Sevgili Zehra Doğan, Türkiye makamları tarafından tutuklandığının haberini aldım. Her ne kadar ben kendim de ifade hürriyetinin kısıtlandığı otoriter bir toplumdan geldimse de, bugünün gerçeklerinin resmini yapan bir sanatçının hapsedildiğini öğrenmek beni sarstı. Bir devlet, bir sanatçıyı, gazeteciyi, ya da yazarı bu şekilde tutukluyorsa, hiç bir fikrin, ya da yaratıcılığın korunup gelişemeyeceği karanlık bir çağda yaşıyoruz demektir. Böylesi bir toplum, açık tartışma ve eleştirinin doğru düzgün işleyen bir demokrasinin kesin suretle vazgeçilmezi olan, fikirler ve düşüncelerin dünya çapında serbestçe dolaşabildiği bugünün özgür koşullarıyla uyum sağlayamaz. Küreselleşmenin getirdiği kıstasları karşılayabilecek ve olumlu bir gelecek inşa edecek toplumlar yalnızca ifade hürriyetini koruyan toplumlar olabilir. İnsanlar ifade hürriyeti davası uğruna, maalesef çok gerekli olan bedeller ödediler. Senin işlerine hayran kaldım ve sana en iyi dileklerimi sunuyorum. Umarım ki Türkiye hükümeti sanatçılar, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve tüm vicdan hükümlülerine karşı olan yanlış tutumunun farkına varır. Senin derhal koşulsuz olarak serbest bırakılman için bir çağrı yapıyorum. Ai Weiwei 11 Kasım, 2017"