Diyarbakır’da bir araya gelen HDP, HDK, DTK, DBP ve KJA "Gün eylem günüdür" diyerek 50 kişiyle 5 Eylül’de başlatılacak süresiz dönüşümsüz açlık grevini deklare etti. DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle tarafından okunan deklarasyonda yeni bir mücadele döneminin başlangıcı olduğu vurgulanarak, “Bu açlık grevinin tek talebi vardır; Sayın Öcalan ile hukuk kuralları çerçevesinde görüşme yapılmasıdır” denildi. 5 Eylül'de Diyarbakır DTK merkezinde başlayacak olan açlık grevine destek için de halka da çağrı yapıldı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde açıklanan deklarasyona, DTK, HDK, KJA, DBP ve HDP eş başkanları ile eş sözcüleri, Kürt siyasetinin seçilmiş tüm vekilleri, belediye eş başkanları, meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı.
Kürt siyasetinin tüm kurumları adına ilan edilen deklarasyonu Hatip Dicle okudu
Açıklamayı DTK Eş Başkanı Hatip Dicle okudu. "Bizler seçilmiş halk temsilcileri, kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcileri olarak bu gün sizlerle ve sizler aracılığıyla Hükümetle, son derece önemli gördüğümüz bir mesajı paylaşmak için toplanmış bulunmaktayız" vurgusuyla başlayan deklarasyon metninde, "18 yıla yakın bir süredir İmralı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede ağır tecrit koşullarında tutulan Sayın Öcalan’dan tam 510 gündür en küçük bir haber dahi alabilmiş değiliz. 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden de 46 gün geçmiş olmasına, bu süreçte darbecilerin İmralı Adası’na dönük fiili bir girişiminin olduğunun kesinleşmesine rağmen Sayın Öcalan’ın sağlık ve güvenlik durumuna dair bir tek objektif bilgi edinebilmiş değiliz." denildi.
"Tarih boyunca Kürt halkına tek seçenek olarak isyan yolu bırakıldı"
Kürt isyanlarının tarihine de atıfta bulunulan deklarasyon metninde "Yüzyıl boyunca Kürt halkına haklarına kavuşmak için tek seçenek olarak isyan yolu bırakılmış, devlet de bu isyanları bastırmak adına katliam politikalarını tercih etmiştir. Türkün ve Kürdün kan kaybından, can kaybından başkaca da bir şey kalmamıştır geriye. Bizler bu kan deryası içinde hayatta kalmaya ve mücadele etmeye çabalarken, ulusal, bölgesel ve küresel çıkar peşinde koşan güçler de bu çatışmalardan nemalanmış, rantına rant, gücüne güç katmıştır." sözleriyle çözümsüzlüğün ortaya çıkardığı faturaya dikkat çekilirken, "510 gündür sürdürdüğümüz her türlü siyasi, hukuki, diplomatik, insani çaba Hükümet tarafından boşa çıkarılmıştır." hatırlatmasında bulunuldu.
‘‘Sayın Öcalan ile hukuk kuralları çerçevesinde görüşme yapılsın’’
Kürt siyasetinin temel tüm kurumları adına ilan edilen deklarasyon şu sözlerle devam etti: "Bu nedenle Sayın Öcalan’la avukatları, aile üyeleri veya siyasi bir heyetimiz yüz yüze görüşüp kendisinden sağlıklı bir haber alıncaya kadar yeni bir süreç başlatma kararı almış bulunmaktayız. Bu çerçevede; aramızdan 50 gönüllü arkadaşımız 5 Eylül tarihi itibariyle süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklardır. Bu açlık grevinin tek talebi vardır; Sayın Öcalan ile hukuk kuralları çerçevesinde görüşme yapılmasıdır. Halkımıza ve demokrasi güçlerine de çağrımız şudur; bu son derece makul çağrımıza karşılık verilmemesi durumunda süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacak olan arkadaşlarımızın etrafında büyük ve görkemli bir sahiplenmeyi gerçekleştirmek üzere herkes hazırlığını ve planlamasını yapmalıdır. Gün eylem günüdür. " dokuz8HABER/HK-GB