HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP'nin kazandığı Cizre, Silopi ve İdil belediyelerinde gece saatlerinde güvenlik kulübeleri ve xray cihazları konulmasını İçişleri Bakanı Soylu'ya sordu: “Evet ben burada kanuna aykırı iş yapıyorum” diyen polis memurunun bu kadar rahat davranmasının arkasında hangi güçler vardır?

Şırnak'ta HDP'nin kazandığı Cizre, Silopi ve İdil belediyelerinde gece saatlerinde güvenlik kulübeleri ve xray cihazları konuldu. 'Acaba bu belediyelere kayyum mu atanacak' yönündeki sorulara ilişkin görüştüğümüz HDP Şırnak İl Eş Başkanı Zeki İrmez, şuanda kayyum atanacağına dair herhangi bir bilginin gelmediğini söyledi. İrmez, sadece Cizre, Silopi ve İdil'de değil HDP'nin kazandığı diğer illerdekiler de dahil toplam 26 belediye için bu uygulamanın yapıldığını söyledi. Kaymakamlarla görüşemediklerini ve gelen bilgilere göre sadece xray cihazları ile güvenlik kulübelerinin konulduğunu belirten İrmez, gün içinde ilçe belediyelerini ziyaret edeceklerini ve durumu detaylandıracaklarını belirtti.

HDP'Lİ İMİR'DEN SORU ÖNERGESİ

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bu konuya ilişkin soru önergesi verdi. İmir verdiği soru önergesinde bu xray cihazlarının hangi amaçlarla konulduğunu ve ne amaçlandığını sordu. İmir'in Soylu'ya cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeler kullanıldı: Belediyeler Kanununun 3.maddesinde belirtildiği üzere “Belediye: Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan ,idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisini oluşturmaktadır“ Yine Belediye Zabıta Yönetmeliği kapsamında Belediye Zabıtası: Belde’nin düzenini muhafaza eden ,belde halkının esenlik sağlık ve huzurunu koruyan yetkili organların bu amaçla alacakları kararları uygulayan özel zabıta kuvvetini oluşturur. Kanunlarda açık bir şakilde belirtildiği üzere seçim ile iş başına gelen ve bulunduğu bölgeyi yönetme hakkına sahip olan belediye başkanları kendi yetkileri,izinleri ve istekleri dışında başka bir kurum tarafından güvenlik önlemleri adı altında yönetmiş oldukları alana müdahale edilemez. Bu bağlamda; 1-Hiç bir yazılı gerekçe gösterilmeden Belediye Eşbaşkanlarının izni ve yetkisinin dışında zorba bir şekilde Cizre Belediyesi’nin girişine kurulan x-ray cihazları ve kontrol noktası ile amaçlanmak istenen nedir? 2-Cizre Belediyesi Eşbaşkanlarının bütün ısrarlarına rağmen hiçbir yazılı gerekçe göstermeyip “Evet ben burada kanuna aykırı iş yapıyorum” diyen polis memurunun bu kadar rahat davranmasının arkasında hangi güçler vardır? Bu polis memuru hangi örgüte bağlıdır? Kendisini kanunların üstüne görme rahatlığına nasıl girebiliyor? 3-Türkiye’de kaç tane belediyenin girişinde emniyet güçleri tarafından kontrol edilen x-ray cihazları ve kontrol noktaları bulunmaktadır? 4-Zabıta Müdürlüğü adı altında kendi güvenlik birimi olan Belediyelerin girişlerine neden başka bir kurumun güvenlik güçleri önlem almaya çalışmaktadır?