Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 12’inci yılında İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapılan eylemlerle anıldı.
HRANT DİNK ANILDI - Curated tweets by dokuz8haber
dokuz8HABER/ DENİZ ÖZTÜRK (@denizozturk08 ) , EGEHAN DENİZ KOSKA (@egehandenizkosk)

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de Agos gazetesinin binası önünde gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti. Dink, ölümünün 12’inci yılında İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapılan eylemlerle anıldı.

İSTANBUL'DA VURULDUĞU YERDE ANILDI

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 12. yılında İstanbul’da her yıl olduğu gibi bu yıl da vurulduğu yerde, saat 15.05’te anıldı. Anma programı nedeniyle Şişli Halaskargazi caddesi ve caddeye çıkan sokaklar saat 11.00 sıralarında polis tarafından kapatıldı. Ara sokaklara TOMA'lar konuşlandırıldı. Anmaya katılmak üzere gelenler üzerleri aranarak içeri alındı.

Anma "Faşizme inat, kardeşimsin Hrant" ve "Emri verenler yargılansın" sloganları ile başladı.

KAVALA’NIN MESAJI OKUNDU Anmada bir yılı aşkın süredir Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın gönderdiği mesajı, Hrant’ın arkadaşlarından Asena Günal okudu. Kavala’nın  mesajı şu şekilde:  “Silivri’de olduğum için bir kez daha Hrant’ın anmasına katılamıyorum. Yüreğim orada olsa da Hrant’ın ailesini ve arkadaşlarını görememek benim için çok büyük bir üzüntü. Uzakta kalınca bizden ayrıldığı yerde Hrant için adalet talep etmenin önemimi daha güçlü hissediyorum. Hrant’ın içimizi ısıtan sesini duyduğumuzda adaletsizlikleri ve kıyımları bir kez daha hatırlıyoruz. Hukuka saygılı devletin vatandaşı olmamın onurunu hissetmek istiyoruz. Hrant’ın öldürülmesi, bir çocuğun katile dönüşmesinin nasıl önlenebileceğini düşündürüyor. Her 19 Ocak’ta hukuksuzluğa direnmek, onurlu bir yaşam için toplanıyoruz. Bunlar için Hrant’la bir olacağız, ondan güç alacağız.” HRANT'IN SES KAYDI DİNLETİLDİ Kavala’nın mesajın ardından Hrant’ın ses kaydı dinletildi. Sarı Gelin ezgisinin sürekli çalındığı anmada açıklamayı Hrant’ın Arkadaşları’ndan yazar Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali yaptı.

Törende konuşan Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali, "Sizler, kaybettiğimiz bütün değerlerimiz, bize Ocak ayazında bakarken, biz burada, her yıl gençleşen kalabalıklarla 'vazgeçmiyoruz' demeye devam ediyoruz" dedi.

ANKARA'DA İKİ AYRI ANMA

Hrant Dink için Ankara’da iki noktada anma gerçekleştirildi. Hrant ilk olarak köşe yazarlığı yaptığı Birgün Gazetesi önünde anıldı. Anmaya katılanlar ellerinde, “Buradayız Ahparig” dövizleri taşıdı.

“Faşizme İnat Kardeşimsin Hrant” sloganlarının atıldığı anmada konuşan Birgün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın, “Hrant Dink davasında dört tutuklu kaldı. O dört tutuklu da taşerondan, tetikçiden başka bir şey değil. Biz gerçeği biliyoruz. Gerçek katillerin o tetikçiler olmadığını da biliyoruz. Hrant çok daha başka güçler tarafından yok edildi. Farklı düşündüğü, inandığı ve bunu korkmadan ifade ettiği için katledildi” dedi.

Hrant Dink için Ankara’daki ikinci anma İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi önünde gerçekleştirildi.

İZMİR'DEKİ ANMAYI EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ YAPTI

İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen yurttaşlar,”Faşizme inat kardeşimsin Hrant” sloganları atarken “Vazgeçmiyoruz Ahparig!” pankartı taşıdı. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Kendisini barışa adamış bir insan, sevgili dostumuz ve kardeşimiz Hrant Dink’in, milliyetçilik hastalığına tutulmuş bir tetikçi tarafından vurulmasının üzerinden tam 12 yıl geçmiş. Bu 12 yıllık süre içinde olan adalet arayışımız durmamıştır” ifadelerini kullandı.