Hakkında açılan 3 soruşturmanın kayyuma gerekçe olarak gösterildiğini belirten Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ, “Biri, önceki kayyımın bıraktığı borcu ve enkazı sosyal medyadan paylaşmamız. Bu paylaşımı bir suç duyurusu olarak yapmışken, bize ‘örgütü propagandası yapma’ soruşturması olarak döndü” dedi.

İçişleri Bakanlığı, 31 Mart seçimlerinde yüzde 77 oy olan Cizre Belediyesi Başkanı Zırığ’ı, yargılandığı dava ve hakkında açılan soruşturmalar gerekçesiyle “geçici uzaklaştırma” kararı ile görevden aldı. Zırığ’ın yerine ilçe kaymakam Davut Sinanoğlu kayyım olarak atandı. Zırığ, üç gün önce de emniyette ifadeye çağrıldığını ve hakkında üç yeni soruşturmanın daha açıldığını öğrendiğini kaydetti. Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’ın haberine göre soruşturma gerekçelerinden ilkinin, önceki kayyumun kendilerine bıraktığı borcu ve enkazı sosyal medyadan paylaşılması olduğunu vurgulayan Zırığ, “İçişleri Bakanlığı’nın gelip bu konuyu araştırması için bütün yolları denemeye kalkışırken soruşturma bize açılmış. Büyük bir garabetle karşı karşıyayız” dedi.

‘KABİLE DEVLETİNDE Mİ YAŞIYORUZ?’

Bir diğer soruşturmanın da üç büyük şehre kayyım atamasına karşı yaptıkları, ‘Kayyımları tanımıyoruz’ paylaşımının olduğunu belirten Zırığ, “Kayyımı tanımayacağını belirtiyorsun ve yine hakkında ‘örgütü propagandası yapma’ soruşturması yapılıp, belediyene kayyım atanıyor. Söylenebilecek tek bir şey yok. Hangi çağdayız? Kabile devlette mi yaşıyoruz?” açıklamasında bulundu. Son soruşturmanında ‘Suçlu ve suçluyu övme’ üzerine açıldığını söyleyen Zırığ,“‘Barış Pınarı Harekatı’ döneminde ‘savaşa karşı barış’ temasıyla yapmaya çalıştığımız basın açıklaması soruşturma konusu oldu. ‘Barış istemek’ soruşturma konusu olmamalı” diye konuştu.

‘KENDİSİNE DE KAYYIM ATANACAKTIR’

Zırığ şöyle devam etti; “Demokrasiye ve halkın iradesine darbe vurulmuştur. Yargının, kanunların ne hale geldi apaçık ortada. Türkiye tek adam rejimine dönmüş halde. Günün birinde kendisine de kayyım atanacaktır. Bunların tümünün hesabını yargı karşısında verecekter. İktidara karşı muhalefet eden tüm çevreler bunun acısını çekiyor. Yılmayacağız. Sonuna kadar demokrasinden taviz vermeyeceğiz.”

13 BELEDİYEYE KAYYUM

HDP, 31 Mart yerel seçimlerde 8 büyükşehir ve il belediyesi dahil 63 belediye başkanlığı kazandı. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından, Cizre ile birlikte, HDP’nin, üçü büyükşehir ve biri il olmak üzere toplam 13 belediyesine kayyum atanmış oldu.