Seçim güvenliğini tehdit edecek boyutlara varan medya sansürüne karşı harekete geçen #Seçim2018 Yurttaş Haber Takip Ağı #SendenNeHaber? diyerek ağa katılmak isteyenlere çağrı yaptı.
Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinden birisi olması öngörülen 24 Haziran Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine günler kala sandıkların güvenliği için harekete geçen yüz binlerce yurttaşın yanı sıra yüzlerce yurttaş habercisi, gazeteci ve onlarca yerel medya kuruluşu güvenli bir haber akışı sağlamak üzere #Seçim2018 Yurttaş Haber Takip Ağı’nı kurdu. https://www.youtube.com/watch?v=j7r4KY4inT4

SANSÜRÜN BOYUTLARI SEÇİM GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDECEK BOYUTLARA VARDI

dokuz8HABER’in çağrısıyla oluşturulan #Seçim2018 Yurttaş Haber Takip Ağı’nın, seçim güvenliğini tehdit edecek boyutlara varan medya sansürüne ve seçim akşamında yaşanması muhtemel medya manipülasyonuna karşı güvenilir bir haber akışı sağlamayı hedeflediği belirtilirken, bu noktada başta bileşeni olduğu Adil Seçim Platformu ile Bağımsız Seçim İzleme Platformu olmak üzere farklı platformlar, sosyal hareketler ve özellikle yerel medya kuruluşlarıyla işbirliği yapılıyor.

HABER ODAKLI BİR YURTTAŞ İNİSİYATİFİ: #SEÇİM2018 YURTTAŞ HABER TAKİP AĞI

Gezi direnişi sürecinde kuruluş çalışmaları başlayan ve yayın hayatına 30 Mart 2014’te Yerel Seçimlerinde haber takip merkezi kurarak giren dokuz8HABER, 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri ve 16 Nisan 2017 Referandumu’nda da seçim haber takip ağları ve merkezleri oluşturmuştu. dokuz8HABER’in altıncı seçim takip haber ağı olarak başlayan çalışmalar, kısa süre içinde #Seçim2018 Yurttaş Haber Takip Ağı adı altında haber odaklı bir yurttaş inisiyatifine dönüştü.

GÖKHAN BİÇİCİ: “DOĞRUDAN İKTİDAR DENETİMİNDE OLMAYAN BİR ANA AKIM ULUSAL HABER AJANSI KALMADI”

Önceki seçimlerde yurttaşların, Anadolu Ajansı-TRT merkezli iktidar yanlısı olmakla eleştirilen yayınlara karşı daha eleştirel bir seçim yayıncılığı yapan diğer ana akım ulusal haber ajanslarını takip ederek, özellikle seçim sonuçlarına yönelik olası manipülasyonlardan daha az etkilenmesi mümkün olabiliyordu. Ancak dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’ye göre bugün toplum bu olanaktan yoksun çünkü “15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL döneminde basına yönelik yaşanan tasfiyelerle birlikte 24 Haziran seçimleri öncesinde doğrudan iktidarın denetiminde olmayan hiçbir ulusal haber ajansı kalmadı.” https://www.youtube.com/watch?v=qoHZj5uGcgg

“AA, TRT VE DHA’NIN OLASI MANİPÜLASYONLARINA KARŞI GEZİ DİRENİŞİ GÜNLERİNDE OLDUĞU GİBİ İŞ BAŞA DÜŞTÜ”

“Son olarak Doğan Haber Ajansı’nın da iktidara yakın bir sermaye grubu tarafından, kamu bankası tarafından fonlanan bir satışla kontrol altına alınması, seçimler öncesi toplumda sansür ve medya manipülasyonu kaygısını arttırdı” diyen Biçici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tablo karşısında dokuz8HABER’in son beş seçimde hayata geçirdiği seçim haber takip girişimlerinde biriktirdiği deneyimler ve kapasite çok daha önemli hale geldi ve Anadolu Ajansı, TRT ve buna eklenen DHA merkezli medya tekeline karşı ülke çapında, 81 ilden sağlıklı bir haber akışı sağlayabilmek üzere harekete geçmek kaçınılmaz hale geldi. Bir anlamda aynen Gezi direnişi günlerinde olduğu gibi iş başa düştü.”

ONLARCA ŞEHİRDEN YEREL MEDYA KURULUŞU DA KOORDİNASYON OLUŞTURARAK SEÇİM 2018 YURTTAŞ HABER TAKİP AĞI’NA KATILIYOR

İlk çağrıyı yine dokuz8HABER olarak yapmalarına rağmen #Seçim2018 Yurttaş Haber Takip Ağı’nın bundan çok daha fazlasını temsil ettiğini söyleyen Biçici, onlarca şehirde hali hazırda dokuz8HABER ağlarında bir araya gelmiş olan yurttaş habercilerinin ve gazetecilerin yanı sıra, bu seçimlerin ihtiyacını dikkate alarak her ilden en az bir yerel medya kuruluşunu kapsayan bir de yerel medya seçim koordinasyonu kurduklarını açıkladı.

SAMSUN GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI MEHMET YAZICI: “KENDİ ALTERNATİFİMİZİ YARATMAK KAÇINILMAZ HALE GELDİ”

Yerel medya koordinasyonu kurucularından birisi de Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Haber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yazıcı, Seçim2018 Yurttaş Haber Takip Ağı çalışmasına yönelik desteğini, “Basına yönelik baskılar ve sansürün geldiği nokta itibariyle kendi alternatifimizi yaratmak kaçınılmaz hale geldi, üstelik bu toplumun böyle bir dinamizmi de var. dokuz8HABER’in çağrısıyla yola çıkan Yurttaş Haber Takip Ağı da bu noktada çok önemli bir girişim ve başarılı olduğu koşullarda Türkiye medyasında yeni kapılar da açabilir” sözleriyle açıkladı.

İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ CEYLAN SAĞLAM: “HEM BİR GENÇ OLARAK HEM DE BİR GAZETECİ ADAYI OLARAK AĞA KATILDIM”

Haber ağının aktif bir üyesi, Seçim Haber Takip Ağı’nın Eskişehir’deki editörü-muhabiri olarak görev yapacak olan iletişim fakültesi öğrencisi Ceyhan Sağlam da, hem bir genç olarak yurttaşlık motivasyonuyla hem de geleceğin gazetecisi olarak mesleki bir motivasyonla bu ağa katıldığını dile getirdi. Diyarbakır’da sağlık bakanlığına bağlı olarak çalışmaya devam eden kamu çalışanı M.B de dokuz8HABER’in aktif gönüllü muhabirlerinden birisi. OHAL koşullarında özellikle bölgenin özel durumundan ve onlarca arkadaşının KHK ile memuriyetten atılmış olmasından kaynaklı olarak ismini vermek istemeyen M.B., takip ettiği pek çok etkinlikten ve hatta günlük hayattan tanıklıklarını, gelişmeleri anlık olarak dokuz8HABER’le paylaşıyor. Şu ana kadar imzasız pek çok haberi çıkan M.B, seçimlerde de Diyarbakır’ın nabzını etkin şekilde tutacak yurttaş habercilerinden. #Seçim2018 Yurttaş Haber Takip Ağı’nın kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyen M.B, OHAL döneminde basına yönelik baskıların en yoğun yaşandığı Diyarbakır’ın adeta sessizliğe mahkum edilmek istendiğini anlattı. M.B. bu çalışmanın, Diyarbakır’da ülkenin pek çok bölgesine göre çok daha önemli olduğunun altını çizdi ve çevresinden pek çok arkadaşının da seçim günü haber aktarımına destek vereceğini ekledi. https://www.youtube.com/watch?v=pCcpbvNRSBA

BAĞIMSIZ SEÇİM İZLEME PLATFORMU VE ADİL SEÇİM PLATFORMUYLA İŞBİRLİĞİ

Seçim güvenliği odaklı platformlar bu seçimler açısından kader tayin edici bir önemde. Bunlardan birisi de 2011 yılından beri seçim ihlallerini takip eden ve raporlayan “Bağımsız Seçim İzleme Platformu.” Bu platform ile 2017 referandumunda başarılı bir işbirliği yapan dokuz8HABER, bu işbirliğini bu seçimlere de taşıyor. Öte yandan 24 Haziran seçim sürecinin en önemli kazanımı Adil Seçim Platformu’nun kurulması oldu ve 'Seçim 2018 Yurttaş Haber Takip Ağı' da ülke çapında güvenilir bir haber akışı sağlamak üzere çok önemli bir veri kaynağı olan bu platformun bileşeni durumunda.

20 EDİTÖRDEN OLUŞAN HABER MASALARI, DOĞRULAMA VE ÇOK DİLLİ YAYIN

Türkiye çapında gün boyu haber takip edecek olan yüzlerce yurttaş gazetecisinin aktaracağı veri, bilgi, görsel ve haberler İstanbul, Ankara ve İzmir’de kurulacak olan haber merkezlerinde 20’yi aşkın editör tarafından doğrulandıktan sonra işlenerek farklı içerik tiplerinde ve çok dilli haberler olarak yayınlanacak. Çok sayıda uluslararası medya kuruluşu temsilcisi de İstanbul’da oluşturulacak olan haber merkezini ziyaret edecek ve bu kuruluşlar, Seçim 2018 Yurttaş Haber Takip Ağı’nın ürettiği içerikleri de kendi yayıncılık çalışmalarında değerlendirecekler.

“SEÇİM TAKİP MERKEZİ VE HABER AĞINA KATILMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?” DİYORSANIZ