Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması (TSSEA) 2018 raporuna göre, AKP'li seçmenler ülkede yaşamaktan mutluyken, HDP, CHP ve MHP seçmenleri kararsız.
Kadir Has Üniversitesi Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması (TSSEA), 12 Aralık 2018 ve 4 Ocak 2019 tarihleri arasında Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 26 kent merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üzeri bin kişi ile yüz yüze olarak, siyaset, ekonomik gelişmeler, toplumsal ilişkiler, Türkiye ve uluslararası gündem konularında soruları içeren anket ile gerçekleştirildi. Ankete katılanlar Türkiye’nin en önemli 'dost'unun Azerbaycan olduğunu söylerken ülkeye en çok tehdit oluşturan ülkenin ise Amerika Birleşik Devletleri olduğunu düşünüyor. Diğer yandan Türkiye kamuoyunda cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini benimseyenlerin oranı ise yüzde 46,7. Türkiye'deki toplum ayrıca ülkenin en önemli sorunları olarak işsizliği, hayat pahalılığını ve Türk lirasının değer kaybetmesini görüyor.

EN ÖNEMLİ SORUNLAR İŞSİZLİK VE HAYAT PAHALILIĞI

Araştırma sonuçlarına göre, halk 2018 yılında işsizlik ve hayat pahalılığının ardından; FETÖ tehdidi ve terörle mücadeleyi Türkiye’nin en önemli sorunları olarak görüyor. 2017’deyüzde 17’lik oranla en önemli üçüncü sorun olarak görülen işsizlik, bu yıl yüzde 27’yeulaşarak ülke sorunları arasında birinci sıraya yerleşti. 2016 yılında radikal bir artış gösteren FETÖ,2017 yılındaki düşüşünü sürdürerek yüzde 18,1’den, yüzde 16,2’ye gerileyerek 2018’de ülkenin en önemli üçüncü sorunu olarak tespit edildi. “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna “işsizlik” yanıtını verenler 2017’de yüzde 17 iken bu sene yüzde 27’ye; “hayat pahalılığı” yanıtını verenler ise yüzde 13,2’den yüzde 17,8’e yükseldi.

TÜRKİYE'DE YAŞAMAKTAN MUTLU OLANLARIN SAYISI DÜŞÜYOR

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de yaşamaktan mutlu olanların sayısı düşüyor. Anket katılımcılarının yaklaşık yüzde 20’si imkanı olması durumunda yurtdışında yaşamayı tercih edeceğini söyledi. Ankete katılanlara sorulan “Türkiye’de yaşamaktan duyduğunuz memnuniyet seviyenizi öğrenebilir miyim” sorusuna yüzde 38,8 ‘mutluyum’ cevabını verirken; yüzde 19,8 ‘mutsuzum’ cevabını verdi. Türkiye’de yaşamaktan mutlu olanların AK Parti seçmenleri olduğu; HDP, CHP ve MHP seçmenlerinin ise oransal olarak "ne mutlu ne mutsuz" olduğu analizi yapıldı.

"EKONOMİK OLARAK KÖTÜYE GİDİYORUZ"

Anket katılımcılarının yüzde 57,1’i, “Son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi?” sorusuna "ekonomik olarak kötüye gidiyoruz" cevabını verdi. Diğer yandan toplumun yüzde 21,9’u ise hiç etkilenmediğini söyledi.

KENDİNİ SİYASİ AÇINDAN 'MUHAFAZAKAR' TANIMLAYANLAR DÜŞÜŞTE

Kadir Has Üniversitesi’nin araştırmasına göre kendini siyasi açıdan muhafakar olarak tanımlayanların sayısı düşüş yaşadı. Buna göre 2018'de halkın yüzde 13,5'i kendini siyasi muhafazakar olarak görüyor. Kendini Kemalist olarak tanımlayanların sayısı ise 1 puan artışla yüzde 16,9 oldu. Araştırmada ayrıca dindar ve muhafazakarların toplam oranı ise düşüş yaşayarak yüzde 44,4 olarak belirtildi. Akademik bir ekip tarafından 9 yıldır sürdürülen araştırma, Türkiye kamuoyunun güncel siyasal, sosyal, ekonomik, güvenlik ve kültür konularındaki gündemi ve kişi tercihlerini tespit etmek için yapılıyor.

ANKETE KATILANLARIN %60,9’u HİÇ KİTAP OKUMUYOR

Araştırma sonuçlarına göre bu yıl hiç kitap okumayanların sayısı 8,1 puan artarak yüzde 60,9 oldu. “Ayda bir gün ya da daha seyrek” okuyanlar ise 4,1 puan artarak yüzde 15,3 oldu. Buna karşın kitap okuyanların yılda okuduğu kitap sayısı 0,4 artarak; 5,4’ten 5,8’e yükseldi. Katılımcılara sorulan “Ne kadar sıklıkla gazete okursunuz?” sorusuna yüzde 57,5 ‘Gazete okumuyorum’ cevabını verirken, gazete okuyanların okuma sıklığı da 2017’ye göre düşerek, haftada ortalama 2,9 gün olarak belirlenmiştir.

Ankete katılanların yüzde 81,4’ü hiç tiyatroya gitmediğini belirtmiştir. Tiyatroya gidenlerin tiyatrolara gitme sıklığı ise ayda 1,3 günden 0,9 güne düşmüştür. Buna karşın ‘sinemaya gitmeyenlerin’ oranı yüzde 37,6’dan yüzde 35,3’e gerilemiştir. Sinemaya gitme sıklığı da geçen seneye göre düşüş göstererek ayda 1,5 günden 0,9 güne düşmüştür.

"EŞCİNSEL KOMŞU İSTEMEM"

Araştırma sonuçlarına göre, eşcinseller yüzde 53,8 ile en çok komşu olmak istenmeyen kesimi oluşturmaktadır. Eşcinselleri yüzde 45,8 ile ‘Sığınmacı/Mülteci’ler takip etmektedir. En çok komşu olarak istenen kesim ise yüzde 57,4 ile ‘Türk’ ve yüzde 48,6 ile ‘Sünni’ler olmuştur. Katılımcılar farklı etnik kimlikten komşu olarak, yüzde 57,4 ile ‘Türk’ ve 30,1 ile ‘Arap’ istemektedir. Yüzde 33,5 ile ‘Ermeni’ ve yüzde 31 ile ‘Rum’lar en az komşu olarak istenen kimlikleri oluşturmaktadır. Bunlara karşın Türkiye’de toplumun farklı kesimleri ile ilişki kurma konusunda hoşgörülü olma durumunun arttığı görülmektedir.