Musa Anter cinayeti ve JİTEM Ana Davası’nda tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, “’Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın yaşadığını biliyorum ama nerede yaşadığını bilmiyorum. Sağlık problemleri olduğuna dair bilgi geldi” dedi. Mahkeme heyeti, Yıldırım’ın tanık koruma kapsamının araştırılması talebini kabul ederek, duruşmayı 20 Mart 2019’a erteledi.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]M[/mks_dropcap]usa Anter cinayeti ve JİTEM ana davası dosyalarının birleştirilmesi sonrası yapılan yargılamanın 9’uncu duruşması, Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava ertelendi. Genelkurmay İstihbarat Daire eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in ifadesi ardından gazeteci Abdurrahman Şimşek’in sanık Abdulkadir Aygan ile yaptığı röportaj, mahkeme salonunda yaklaşık 40 dakika izlendi. Aygan, Musa Anter’in öldürüldüğü geceye dair videoda söylediği beyanlara ilişkin görüntülerin ham hali izlendi.
‘HAMİT YILDIRIM ANTER’İ ÖLDÜRDÜ’
Aygan, videoda şu itiraflarda bulunuyor: “Hamit Yıldırım geldiğinde heyecanlıydı. Herkes de silah vardı. Tabanca vardı üzerinde. Şırnaklı Hamit Yıldırım’a umman isimli 9 milimetrelik 14’lü bir silah verilmişti. ‘Niye yanımıza getirmedin’ diye sordum. O da, ‘ Şüphelendiler o yüzden vurmak zorunda kaldım. Vurmak zorunda kaldım’ dedi. Hamit Yıldırım’ın fotoğrafını teyit eden ve katil bu. Cemil Işık’ın adamıydı. Şırnaklı Hamit olarak biliniyordu. Şırnak merkez Kumçatı’lı Şırnaklı Hamit Yıldırım olarak JİTEM ve Yeşil’in görevlendirdiği kişi buydu. Kesin olarak teşhis ediyorum. Cinayetten bir sene önce ve 9 sene sonra çekilen fotoğraflar aynıdır. İnce ve uzundur. O zaman gömlek giymiş ve tabancayı gömleğin altına koymuştu. Olay gecesini hatırlayınca sinirlerime hakim olamıyorum yazık ya.
ÖLÜM EMRİ VERİLMEMİŞTİ
İsveç’te bana buna benzer fotoğraflar getirdiler. Ben bunu doğru dürüst teşhis edemem. Ama şimdi teşhis ettim. Kişilerin gençlik halleri olmadığı için teşhis edemedim. Bu şekilde tanımam mümkün değildi ama Diyarbakır’da gördüğüm şahıs budur. En mukaddes şeye yemin ediyorum bu adam yaptı. Her zaman kim isterse istesin bu adamı teşhis ederim. Yaşlı bir insanı orada öldürdüler. Ben bir yıl görev vermiştim bir yere götür diye ama orada da ne olacağını bilmiyordum. Ölüm emri verilmemişti sadece getirin demişlerdi.”
CD’nin izlenmesi ardından söz alan müşteki avukatlarından Selim Okçuoğlu, şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi her şey delil olabilir. Bunu değerlendirmesi takdiri yargılama yapan makama ayıttır. Bugün hukuka aykırı olmayan bir delille huzurunuzdayız. Hem İsmail Hakkı Pekin’in tanıklığı hem CD bizi bir adım ileri götürür. Sonraki aşamalarda beyanda bulunacağız.”
‘YEŞİL TANIK KORUMA ALTINDA MI’
Okçuoğlu daha sonra taleplerini şöyle sıraladı: “Sanık Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin ve Pekin’in videodaki konuşmalarının deşifre edilerek, dosyaya konulmasını, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Hüseyin Oğuz’un Jandarma İstihbarat görevlisi olarak çalışan kişinin tanık olarak, hemşire Neriman Korkmaz’ın da tanık olarak, Pekin’in söz konusu videodan sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele’de verdiği ifadenin dosyaya tebliğ edilmesi için müzakere yazılmasını, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Pekin hakkında soruşturma olup, olmadığını varsa dosyaya tebliğ edilmesini talep ediyoruz. Hogir kod Cemil Işık’ın Almanya’da katledilmesi olayına ilişkin cerahim evrakının dosyaya dahil edilmesi, bu konuda yazılan ara kararın akıbetinin sorulmasını talep ediyoruz. Cem Ersever’e yönelik beyanlar ortaya çıktı. Cem Ersever olayı ile ilgili soruşturma ve kovuşturmaların dosyaya konulmasını istiyoruz. MİT raporu kapsamında varlıklarından bahsedilen iki MİT görevlisinin ‘Yeşil’ kodlu Mahmut Yıldırım’ın kendileriyle temasa geçtiğinin yer almasıyla birlikte bu iki kişinin tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Anlaşılıyor ki Mahmut Yıldırım, tanık koruma kapsamında olduğu kanaatindeyiz. Yıldırım’ın tanık koruma kapsamında hakkında işlem yapılıp, yapılmadığı yönünde, Pekin’in ifadesinde söylediği kanser olan bir kişinin geniş bir tıbbi alt yapıda tedavi edilmesi gerekir. SGK kaydı olan Mahmut Yıldırım’ın mahkeme tarafından araştırılmasını ve bilgilerin dosyaya kazandırılmasını istiyoruz.”
‘TUTUKLANMAYACAĞIM TAKDİRDE İFADE VEREBİLİRİM’
Aygan’ın avukatı Ece Çam Yiğit de, “Müvekkilim Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) müvekkilim tutuklanmama garantisi verilmesi durumunda mahkemeye gelip ifade vereceğini, mail ve telefon numarası bildirmiştir. Kendisine dosyaya konu olan iddianameyi de mail olarak gönderdim” dedi.
Sanık avukatlarından Hamit İşler de müşteki avukatlarından Selim Okçuoğlu’nun tüm taleplerinin reddedilmesini talep ederek, yazılı savunma yapacağını söyledi.
‘CD’DEKİ BEYANLARA İTİBAR EDİLMEMELİDİR’
Sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek de, “CD’deki görüntülere itibar edilmemesi gerekiyor. Abdulkadir Algan’ın başka bir yerdeki röportajın da ‘Yeniden ifade vermek istiyorum. Hamit Yıldırım’ı zorla teşhis ettim. Hamit Yıldırım hiçbir zaman örgüt içerisinde yer almadı’ sözleri var. Hukuka uygun bir beyan değildir. Orada söylediklerinde yönlendirici sorular var. Bu yüzden ifadelere beyan edilmemelidir. Olay ile bir zat muhatap olan Orhan Miroğlu’dur o da teşhis edememiştir. Aygan’ın ifadelerinin geçersiz olması gerektiği kanaatindeyiz” diye konuştu.
AHMET TÜRK DİNLENECEK 
Avukat savunmaları ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, şu kararları oluşturdu: “Yakalamalı sanıklar hakkında yazılan müzakerelerin akıbetinin sorulmasını isteyen mahkeme heyeti, Ahmet Türk’ün açık adresinin belirlenmesi için müzakere yazılmasına ve tanık olarak dinlenmesini ve müdafi avukatlarından Selim Okçuoğlu’nun tüm taleplerinin kabul edilmesi ve duruşmanın 20 Mart 2019’a verilmesine karar olunur.”
Kaynak: MA