Libonet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre % 32 hiç kitap okumuyor. En az okuyan bölge Akdeniz; evliler bekarlara; kadınlar erkeklere göre daha çok kitap okuyor. 7 bölgede, 14 ilde toplam 1542 ile yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, Türkiye’nin okur profiline tumblr_muxaihEXec1sd7f0lo1_500dair oldukça ilginç sonuçlar gösteriyor. Araştırmada, görüşülen kişilerin yüzde 68’i kitap okuduğunu beyan etti. Rakam aslında ilk bakışta fena olmayan bir duruma işaret etse de, kitap okuma alışkanlığının detayları tablonun o kadar da parlak olmadığına işaret ediyor: Nitekim bu yüzde 68 oranında kitap okuyanların 5’te 1’i “sıklıkla”, 3’te 1’i ” bazen”, 5”te 1’i ” nadiren” okuduğunu ifade ediyor.

Yüzde 32 Neden Hiç Kitap Okumuyor?

  • Kitap okumayanların neredeyse yarısı “vakitsizlik” nedeniyle okumadığını belirtirken, diğer kişiler “alışkanlığının olmaması” hepsinden önemlisi ” kitap okumayı sevmemek” gibi bir gerekçelerden dolayı okumuyor.
  • Kitap okumayan kesimin ortalama yarısı “konu ile ilgilenmediğini, kitap okumadığını ve okumayacağını” söylüyor.
  • 7 bölge üzerinde yapılan çalışmada en çok kitap okuyan bölge Marmara Bölgesi çıktı. En az okuyan bölge ise Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgesi olarak belirlendi.