Bu ayın belki de en ilginç olaylarından biri ise, Berat ve Serhat Albayrak'ın "Paradise Papers" haberleri sebebiyle Pelin Ünker'e açtıkları davanın zaman aşımı ile düşmesi kararını veren hakimin açıklamalarıydı. Hakim, salonda Albayrak'ların avukatına dönüp "Maalesef, zaman aşımı olduğunu tespit ettim" dedi.

Bu ay basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili gerçekleşen ihlaller ve bağlı davalardan öne çıkanlar şöyle:

İstinaftan ilk onay: Prof. Dr. Füsun Üstel'e 1 yıl 3 ay hapis

Barış bildirisi imzacısı Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel için kararını veren İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Üstel'e verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kesinleşti.

Yeni Yaşam gazetesinin 15 Şubat tarihli nüshası için toplatma kararı

İstanbul Cumhuriyet Başssavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, 1 Mart 2019 tarihinde başlattığı soruşturma kapsamında Yeni Yaşam gazetesinin 15 Şubat 2019 tarihli sayısı hakkında basım, yayın ve satışının yasaklanması ve hakkında toplatma kararı çıkarılmasını talep etti. İstanbul 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilen talep kabul edilerek, gazetenin sayısı hakkında toplatma kararı çıkarıldı. Karara İstanbul Cumhuriyet Başssavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun talebi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’ne yapılan ihbar gerekçe gösterildi.

AİHM Özgür Gündem davasında Türkiye’yi mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, PKK propagandası yapmakla suçlanan ve 2016 yılında kapatılan Özgür Gündem gazetesine karşı soruşturmaların, sistematik olduğuna hükmetti. Mahkemenin kararı uyarınca Türkiye hükümeti gazetenin sahibi Ali Gürbüz'e 3500 euro tazminat ödeyecek. Türkiye'nin de imzacısı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesinin ihlal edildiği sonucuna varan AİHM, daha önceden de mahkeme süreci yaşayan Ali Gürbüz'ün beş ila yedi yıl süren yargılamaların tümünden beraat ettiği vurguladı.

Barış İçin Akademisyen'e 2 yıl 3 ay hapis cezası

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi Çare Olgun Çalışkan’ın TMK Madde 7/2 kapsamındaki “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 2 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Cezada indirime gidilmedi.

Pelin Ünker’e açılan “Paradise Papers” davası düştü

Gazeteci Pelin Ünker’e, 2017 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmış olan “Paradise Papers” konulu haberleri nedeniyle Bakan Berat Albayrak ve kardeşi Serhat Albayrak’ın şikâyetiyle açılan dava, 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 26'ıncı maddesine göre, yazının yayınlanmasından sonra hukuki işlem başlatılması için gereken dört aylık sürenin geçmesi nedeniyle zaman aşımına uğradı. Hakim, Albayrakların avukatına dönüp, "Maalesef zaman aşımı olduğunu tespit ettim" dedi.