Almanya'nın Hamburg kentinde Küresel Araştırmacı Habercilik Konferansı'nın 11.'si 26-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. 2018 yılı boyunca Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR-Der) ve dokuz8HABER ortaklığında, Hollanda MATRA Programı kapsamında ve The Guardian Data Ekibi desteğiyle düzenlediği 'Türkiye'de Veri Haberciliğinin Geliştirilmesi' projesi ve ardından yayınlanan veri haberlerine dair bir konuşma da konferansta yer alacak.

Dünyanın saygın medya kuruluşlarının katılımı, yüzlerce konuşmacının sunumları ve en iyi araştırmacı haber örneklerinin katılacağı bir yarışma ile düzenlenecek olan 11. Küresel Araştırmacı Habercilik Konferansı, üç gün boyunca 403 konuşmacı ve binin üzerinde konuğu ağırlayacak. 2001 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen etkinlikte, Küresel Araştırmacı Habercilik Ağı bugüne dek 130 ülkeden 7 binin üzerinde gazeteciyi dünyanın en büyük araştırmacı habercilik konferansına konuk etti. Bundan önce 2017 yılında Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen konferans, Küresel Araştırmacı Habercilik Ağı'nın sponsorluğunda ve üye kurumların destekleriyle 18 yıldan bu yana düzenlenmekte.

DÜNYA ÇAPINDA SAYGIN MEDYA KURULUŞLARI

Bugüne kadar binlerce gazetecinin düzenlenen konferanslarda edindikleri yeni bilgiler, bağlantılar ve deneyimler ışığında geri döndüklerinde kendi ülkelerinde yolsuzluk, sağlık, çevre gibi konularda ortaya çıkardığı binlerce etkili araştırmacı habercilik örnekleri bulunuyor. Bu yıl da yüzlerce konuşmacı sunumlarını gerçekleştirirken aynı zamanda 76 küresel gazetecilik ve medya kurumu da açılacak standlarda konferans katılımcılarını ve gazetecileri son gelişmeler, alandaki yenilikler ve geleceğe dair planlamalardan haberdar etmek için bekliyor olacak.

DOKUZ8HABER VE MEDAR-DER: VERİ HABERCİLİĞİ EĞİTİMLERİ

2018 yılı boyunca Hollanda kaynaklı MATRA programının desteği ve The Guardian Data Ekibi'nin dahil olmasıyla, dokuz8HABER ve Medya Araştırmaları Derneği 'Türkiye'de Veri Haberciliğinin Geliştirilmesi' projesini yürütmüştü. Bu proje kapsamında gerçekleştirilen üç eğitimin 60 katılımcısı eğitime dair verdiği görüşler, proje kapsamında yayınlanan 120 habere dair bilgilerle birleştirilerek konferansta sunulacak bir konuşma haline getirildi. dokuz8HABER kurucularından, araştırmacı Yunus Erduran 28 Eylül günü sabah 9'da başlayacak seansta, Goldsmith Üniversitesi'nden Irving Huerta ile katılacağı oturumda, veri haberciliği eğitimlerinin katılımcı gazetecilik kültürüne etkilerini değerlendireceği bir konuşma yapacak.

DOKUZ8HABER VERİ EKİBİ NELER YAPMIŞTI?

2018 yılında başlayıp 15 ay süren proje kapsamında, dokuz8HABER toplam 60 katılımcıya üç oturum halinde Birleşik Krallık, Hollanda ve Türkiye'den uzman eğitmenlerin sunumlarının yer aldığı veri haberciliği eğitimlerini sunmuştu. Bu eğitimi takiben katılımcılar 120 veri haberi yayınlamış, bunların bir kısmı da İngilizceye çevrilerek küresel haber okurlarıyla paylaşılmıştı. Resmi proje sürecinin tamamlanması ardından, dokuz8HABER geliştirilmiş kapasite ile veri haberleri yayınlamaya ve Türkiye çapında gazetecilerin veri haberi yayınlama konusunda kendilerini geliştirebilmeleri için deneyimlerini paylaşmaya devam ediyor.

ARAŞTIRMACI HABERCİLİK ÖDÜLLERİ

Konferans programı kapsamında ayrıca Küresel Araştırmacı Habercilik Ağı sponsorluğu ve onlarca ortak kurumun desteğiyle küçük ve büyük haber merkezleri olmak üzere iki adet 2019 Küresel Parlayan Işık Ödülü de sahiplerini bulacak. 291 haberin değerlendirmeye alındığı ödüller için toplam 12 adet haber finalist olarak seçildi. 28 Eylül gecesi düzenlenecek ödül töreninde birbiriyle yarışacak 10 kişiden az çalışanı olan küçük haber merkezleri kategorisinde Peru'dan IDL-Reporteros, Venezüella'dan Runrun.es ve Donnectas.org, Meksika'dan The collective “A donde van los desaparecidos” ve Quinto Elemento Lab, Güney Sudan'dan Sansürsüz Afrika mecraları finale kaldılar. Büyük haber merkezleri kategorisi finalistleri ise Mısır'dan ARIJ and Deutsche Welle, Azerbaycan'dan bir grup yerel medya kuruluşu ortaklığıyla Organize Suçlar ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP), Rusya'dan Fontanka.ru ve Novaya Gazeta, yine Rusya'dan Novaya Gazeta ve OCCRP, Filipinler'den Rappler, Güney Afrika'dan Daily Maverick (Scorpio investigative unit), amaBhungane Centre for Investigative Journalism, News24, OpenUp, and Finance Uncovered, Hindistan'dan Cobrapost ve son olarak Brezilya'dan Publica oldu.