dokuz8HABER/Bekir Güneş (@bekirgne2 )

Amedspor, Sakaryaspor maçından sonra futbolcuları ve kulübe verilen cezalarla ilgili yaptığı açıklamada, ”Türkiye’de ve dünyada bir benzeri olmayan haksız ve hukuka aykırı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu kararı kabul edilemezdir. Kurul, kararına dayanak olarak neyi ve kimi esas almıştır" dedi.

Amedspor Başkanı Ali Karakaş ve yönetim kurulu Mansur Çalar’a verilen cezaya ilişkin açıklama yaptı. “Sakarya ile ligin ilk yarısında deplasmanda oynadığımız maçta kulübümüze yapılan haksız yaklaşım ve saldırıları sporun ruhuna aykırı bularak kınadığımızı kamuoyu ile paylaşmıştık. Hatırlanırsa o maçta adeta aylar öncesinden yapılmış hazırlıklar ile ayrımcı ve ötekileştirici saldırılara maruz bırakılmıştık. Maçta yaşanan olaylara ilişkin Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun (PFDK) Sakaryaspor’a verdiği cezayı yetersiz bulduğumuzu ifade etmiştik” denilen açıklamada, “Bize göre sporun ruhu barıştır. Bu düşünceyi pratikte de yaşattığımız spor kamuoyunca da bilinmektedir. Bu konuda kulübümüzün birçok fair play ödülü de bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“DOKTOR RAPORLARINDA KESİCİ ALET İBARESİ YOK”

Sakarya’da yaşanan olumsuz olayların Diyarbakır’da da yaşanmaması için maça günler kala yapılan sağduyu çağrıları sonucunda Sakaryaspor maçında Amedspor taraftarlarının Sakarya’da oynanan ilk maçta ev sahibi taraftarların yapmış oldukları hiçbir benzeri eylemde bulunmadığı belirtilerek, “Cumartesi günü saat 14.30’da oynanan maçın sonunda stattan ayrılan rakip sporcular saat 19.00’da aldıkları darp raporu ile sporcumuz Mansur Çalar hakkında kendilerine ‘jilet attı’ğı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlardır. Söz konusu doktor raporlarını detayları elimizde olup bir jilet veya herhangi bir kesici alet tarafından yapılanmaların olduğuna dair ibare yoktur” denildi.

“SPORCUMUZ ‘BİZİ JİLETLEDİ’ YALANIYLA HEDEF HALİNE GETİRİLDİ”

“Sporcumuz, aslı astarı olmayan ‘jilet’ yalanı ile bazı medya organlarında farklı yerlere çekilerek linç girişimine varan hakaretlere maruz kalmıştır” denilen açıklamada “Sakaryaspor maçı nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edilen kulübümüz ve sporcularımıza resmen ceza yağdı. Cezaların en ağırı ise ‘elinde jilet var. Bizi jiletledi’ yalanı ile hedef haline getirilen sporcumuz Mansur Çalar’a verilmiştir” vurgusu yapıldı. “Açıklanan disiplin kurulu kararına göre kulübümüze 1 iç saha maçında seyircisiz oynama ve 15.000 TL para cezası, sporcularımızdan Mansur Çalar’a futboldan men ve 25.000 TL para cezası, Muhammed Ali Özdemir’e 4 maçtan men ve ve 2.400 TL para cezası, Muhlis İstemi’ye ise 5 resmi maçtan men ve 3.000 TL para cezası verildi” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ASILSIZ İDDİALAR AYRINTILI HAKEM RAPORLARINDAN ANLAŞILIYOR”

“Berabere biten maçın ardında şampiyonluk yolunda yara alan Sakaryaspor’un birkaç sporcusu puan kaybını unutturmak için sporcumuz Mansur Çalar’ı hedef tahtasına oturtmuşlardır. Maç başlamadan önce ve maçın devre arasında iki hakem tarafından arama yapılan oyuncumuz talimatlara aykırı herhangi bir cisim ya da teçhizat ile sahaya çıkmamıştır. Bu durum hakem raporlarında çok açık bir şeklide belirtilmiştir. Mansur Çalar’ı hedef alan siyaset, resmi kurumlar ve özellikle Aspor Tv kanalı eliyle algı operasyonu yaratılmıştır. Sakaryaspor oyuncu ve yöneticilerinin asılsız ve gerçeği yansıtmayan iddiaları, ayrıntılı hakem raporlarında da anlaşılmaktadır. Yargı kararı beklenmeden Aspor Tv kanalı ve benzeri yayın kuruluşlarının yaptığı taraflı ve ayrıştırıcı yayınları ile ilgili gerekli yasal süreç başlatılmıştır.”

HAKEM RAPORU: KONTROLDE USULSÜZ BİR TAKI YA DA TEÇHİZAT MALZEMESİ GÖRÜLMEDİ

Müsabaka hakem raporu da basın açıklaması esnasında okundu: ”Müsabaka öncesinde yapılan teçhizat kontrolünde iki takım oyuncularından da herhangi bir usulsüz takı ya da teçhizat malzemesi görülmemiştir. Bu şekilde iki takım oyuncuları seremoniye çıkmışlardır. Sakaryaspor A. Ş.oyuncuları tarafından iddia edildiği şekilde, müsabaka öncesi ve esnası ve sonrasında şahsıma, yardımcı hakeme ve 4. hakem arkadaşıma Sakaryaspor A. Ş. Takımı tarafından rakip Amed Sportif Faaliyetler Kulübü oyuncularından Mansur Çalar ya da diğer hiçbir sporcu hakkında; elinde bir cisim olduğu yönünde bir itiraz gelmemiştir. İkinci yarı sahaya çıkarken şahsım ve 4. hakem arkadaşım tarafından Amed Sportif Faaliyetler takımından 72 numaralı Mansur Çalar’ın elleri ve teçhizatları tekrar kontrol edildiğinde çeşitli parmaklarındaki tırnakların (Gitarcı tırnağı) uzun olduğu görülmüştür. İlgili oyuncuda talimatlara aykırı hiçbir cisim ya da teçhizata rastlanmamıştır.”

DİSİPLİNE SEVK EDİLME GEREKÇESİNDE JİLET YOK

Müsabakanın federasyon temsilcilerinin raporunda ise, “Mansur Çalar ekli linkte yer alan yayıncı kuruluş (tv 264) görüntülerinde tespit edilen rakip takımın 21 numaralı oyuncusunun boğazını sıkarak tırmalaması ve 54 numaralı oyuncusunun yüzüne tokat atarak tırmalaması suretiyle saldırıları nedeniyle 05.03.2019 tarihinden itibaren tedbirli olarak futbol disiplin olarak sevk edilmiştir” denildiği hatırlatıldı.

“ALDIKLARI RAPOR DİSİPLİN KURALLARINA TERS”

“Saat 14.30’da oynanan maçın sonunda stattan ayrılan rakip sporcuların müsabaka bittikten 2.5 saat sonra yani saat 19.00’da aldıkları doktor raporu disiplin kurallarına terstir” denilen açıklamada, “Kaldı ki bu raporu doğru kabul etsek dahi raporda kesici-delici aletle yaralanma oluştuğuna dair kesin bir görüş yoktur. Doktor raporları kontrolünde rapor protokol numarasının değiştirildiği, ilk yazılan rapor üzerine protokol numarası değiştirilerek not şeklinde ilave olarak gerçeği yansıtmayan görüş bildirilmiştir. İddia ettikleri gibi bir durum varsa olay anında veya maçın hemen ardında konu hakkında hakeme durumu bildirip raporlaması gerekirken rakip takım sporcuları bu yolu tercih etmemişlerdir” ifadeleri kullanıldı.

“HAKSIZ VE HUKUKA AYKIRI PFDK KARARI KABUL EDİLEMEZ”

Açıklamada ”Türkiye’de ve dünyada bir benzeri olmayan haksız ve hukuka aykırı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu kararı kabul edilemezdir. Kurul, kararına dayanak olarak neyi ve kimi esas almıştır. Hakem ve temsilci raporları bu kadar açık bir şekilde ortada dururken disiplin kurulu hangi kıstasları esas almıştır. Daha önceki kararlarını da gözettiğimizde kulübümüz ve futbolcumuz Mansur Çalar’a verilen haksız kararlara emsal bir kararı var mıdır? Eğer gerçekten jilet var deniliyorsa bu kanıtlanmalıdır. Aksi durumda ceza gerekçesi de açıklanmalıdır” denildi. “Hakem ve gözlemci raporlarına rağmen sporcumuza ve kulübümüze benzerleri görülmemiş ceza kararlarının baskı altında alınmış kararlar olduğunu düşünüyoruz” denilen açıklamada “Sonuç olarak bir şehrin, bir takımın ve bir futbolcu grubunun hak ve hukukları orantısız haksız ve adil olmayan bir kararla yenilmek isteniyor. Biz, bu konunun sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz. Herkesi bu konuda sağduyulu ve adil olmaya davet ediyoruz” çağrısı yapıldı.