8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlar, krize, şiddete, savaşa, istismara, tacize, tecavüze. eşitsizliğe ve kazanılmış haklara yönelik saldırılara karşı sokaklara çıktı.

İL İL 8 MART EYLEMLERİ - Curated tweets by dokuz8haber

İşte, il il 8 Mart etkinlikleri:

İSTANBUL

Kadın Meclisleri ve öldürülen kadınların aileleri İstanbul Kadıköy'de Kalkedon Meydanı’nda buluşarak, "#Öldürülmediğimizşehirler istiyoruz" dediler.
Eylemde konuşan Şule Çet'in babası İsmail Çet, "Diğer kadınların öldürülmemesi için buradayız" dedi.
Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan, “11 yaşındaki çocuğa intihar etti dediler. Adalet istiyorum” diye konuştu.
Reddettiği erkek tarafından tehdit edilen Münevver Kızıl, “Adliyeye gidiyorum takip edemiyoruz diyorlar. Bu nasıl bir hukuksuzluk?” diyerek isyan etti.
Aysun Yıldırım'ın annesi Hüsniye Yıldırım, "Dosyamız intihar denilerek kapatıldı. Soruyorum savcılara neden delil toplamak yerine dosyayı kapatıyorsunuz?" dedi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsum Kav Kadıköy'deki 8 Mart eyleminde "Kadına şiddet yasaktır, suçtur. Birlikte daha güçlü 8 Martlar geçirmek için herkesi göreve davet ediyorum" dedi.

İstanbul Üniversitesi'nden kadın öğrenciler, 8 Mart dolayısıyla Beyazıt Ana Kapı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınları 19.30'da Taksim'de yapılacak olan yürüyüşe çağırdılar.

İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden kadınlar yaptıkları basın açıklamasıyla "Kadınlar durursa dünya durur!" dediler.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi, 8 Mart vesilesiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkındayız” denildi.

ANKARA

Ankara Kadın Platformu Sakarya Caddesi'nde buluştu. Ankara Kadın Platformu'nun açıklamasında " 8 Mart başka bir dünya mümkün diyen kadınların yarattığı bir gündür. Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" vurgusu yapıldı.
Eylemde kadınlar gitar çalıp şarkı söyledi.

ODTÜ'de düzenlenecek olan gece yürüyüşü için kadınlar, halaylarla toplanmaya başladı.

İZMİR

Ege Üniversitesi Bornova Kampüsü’nde 8 Mart etkinliği yapmak isteyen kadınlar polis tarafından gözaltına alındı.
İzmir Barosu’ndan kadınlar "8 Mart engellenemez" dediler ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep ettiler.

ADANA

Adana'daki 8 Mart eylemi öncesinde kadınlar, toplanma yeri olan Kasım Gülek Köpürüsü'nde marşlar ve sloganlarla yürüyüş saatini bekledi.
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, Atatürk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Kadınlar gerek evlerinde gerekse iş ortamlarında şiddete maruz kalmaktadırlar" dedi.
İHD Adana Kadın Komisyonu adına Baran Öner, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleştirilen basın açıklamasını okudu. Açıklamada "Kadının toplumsal yeri, hakları hatta giyim ve kuşamının sınırı dahi erkekler tarafından şekillendirilmiştir" denildi.
CHP Adana Kolları 8 Mart nedeniyle Adana Büyükşehir Belediyesi önünde kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz okudu. Yılmaz, eğitimin, sağlığın, yargının, KHK'ların torba yasalarla yönetildiği, kadınlarında o torbalara konularak hayatın her alanından uzaklaştırıldığı bir ortam yaratıldığını ifade etti.

AYDIN

Aydın'da Kuşadası Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için saat 12.00’de Kuşadası Belediyesi önünde toplandı ve İsmail Cem Meydanı’na yürüdü.

BATMAN

Batman'da bir araya gelen yüzlerce kadın, halaylar ve zılgıtlarla Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

BİLECİK

Bilecik Kadın Meclisi yaptığı basın açıklamasında "Mücadelemizle kazandığımız haklarımızı, yuva yıkan yasa diye hedef aldıkları 6283 sayılı kanun kadınların yaşam şifresidir" dedi.

BURSA

Bursa Kadın Meclisi 8 Mart için Heykel'de gerçekleştirdiği "#ÖldürülmediğimizŞehirler istiyoruz " başlıklı basın açıklamasını okudu.

ÇANAKKALE

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde bir kadın öğrenci 8 Mart pankartını astıktan sonra gözaltına alındı.

DİYARBAKIR

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) tarafından Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda “Kadınlar özgürlük için direnişte, kadınlar grevde” sloganıyla miting düzenlendi.
Yenişehir ilçesinin Gevran Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, erbaneler eşliğinde İstasyon Meydanı'na yürüdü. Rengarenk yöresel kıyafetleri ile dikkat çeken kadınlar, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” ve “Bedenime dokunma” pankartları açtı.
Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 121 gündür açlık grevinde bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven de, mitinge mesaj gönderdi.

Güven’in mesajı, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir tarafından okundu. Diyarbakır İstasyon Meydanı'ndaki 8 Mart mitinginde, kürsüden açlık grevinde olanlar selamlandı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir Kadın Meclisi Kanatlı AVM yanında yaptığı açıklamada, "Mücadelemizi hayatın her alanında yürütmeye devam edeceğiz" dedi.

GAZİANTEP

Gaziantep Kadın Platformu Kırkayak’ta toplanarak yürüyüş yaptı.

SAKARYA

Sakarya Kadın Meclisi Çark Caddesi'nde buluşarak, "Yeni Havvalar eski Ademleri yenecek” dedi.

SAMSUN

Samsun'da, 8 Mart dolayısıyla basın açıklaması yapan Türkiye Komünist Partisi Samsun İl Örgütü üyesi kadınlar, "Emeğimizi sömürenlerle, kadını yok sayanlarla aynı gemide değiliz" dedi.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ Kadın Meclisi Valilik önünde 8 Mart eyleminde buluştu. 2018 yılında 9 kadının öldürüldüğü Tekirdağ'da Kadın Meclisleri "#öldürülmediğimizşehirler istiyoruz" dedi.

TUNCELİ

Tunceli’de Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan Dersim Kadın Platformu “Mücadele kadınları birleştirir, kadınlar dünyayı özgürleştirir!” pankartı taşıdı.

VAN

HDP'nin Van'daki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü mitingine Eş Genel Başkan Pervin Buldan katıldı. Musa Anter Barış Parkı'nda yapılan mitinge çok soğuk bir hava olmasına rağmen binlerce kadın geldi. HDP'nin Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan, HDP'li milletvekilleri ve KESK'li kadınlar da mitinge katıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan yaptığı konuşmada Leyla Güven'in yaptığı açlık grevi eylemine vurgu yaptı. Güven'in 121 gündür açlık grevinde olduğuna dikkat çeken Ertan, AKP'ye yönelik de eleştirilerde bulundu. AKP'nin Van'da hiç kadın aday göstermediğini belirten Ertan, 14 Belediye eş başkanı ile bütün ilçeleri kazanacaklarını söyledi.

HDP'nin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise barışı ve özgürlüğü kadınların getirdiğini belirterek “HDP, kadınların eşit temsiliyetini sağlayan, eşbaşkanlık sistemiyle hayata geçiren, Türkiye’deki siyasi partilere örnek olan , kadınların hakkını savunan tek parti HDP’dir. Bunu bildikleri için hani diyorlar ya önce kadınlara vurun, işte onun için ilk saldırdıkları biz kadınlarız” dedi.

dokuz8HABER/ Esra Tokat (@tokatesraa)-Bekir Güneş (@bekirgne2 ) -Ayşegül Karagöz (@ayseegulkaragoz) - Seçil Bozkuş (@secilbzks) - Murat Güreş (@muratgures27) - Güven Boğa (@ftr235305272462)- Mehmet Yazıcı(@DARZAMAN555