11 Eylül Saldırıları olarak da anılan ve ABD’de gerçekleşip tüm dünyayı etkisi altına alan dört terör saldırısı düzenlendi.

Saldırılar, radikal İslamcı silahlı grup El-Kaide tarafından 11 Eylül 2001 Salı günü sabah saatlerinde gerçekleşti.

Finans dendiğinde ilk akla gelen yerlerden olan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi'nin binaları olan İkiz Kuleler saldırılarıyla koordineli 4 terör saldırısı, 2 bin 977 kişinin hayatına sebep oldu.

Saldırılar Nasıl Başladı?

Olayların başlangıcı; Newark, Boston ve Washington'dan yola çıkan ve San Francisco ile Los Angeles'a giden 4 yolcu uçağının kaçırılmasıydı.

Yerel saatle 08.46’da Los Angeles'a giden Amerikan Airlines'a ait yolcu uçağı, İkiz Kuleler'in kuzey yönündeki binasına çarptı. Kuzey kulesinin alev almasından 17 dakika sonra (saat 09.03’te) ise kaçırılmış olan United Airlines'a ait uçak güney kulesine vurdu.

Canlı yayınlanan saldırılarda, 110 katlı İkiz Kuleler yıkıldı.

Bu kulelerin ardından kaçırılan diğer bir uçak da saat 09.37’de Washington DC yakınlarındaki ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına çarptı.

Saat 10.03’te Flight 93 isimli uçak, Pennsylvania'nın Shanksville yerleşkesi kırsalında F-16'ların müdahalesiyle düşürüldü.

11 Eylül Saldırıları olarak tarihe geçen olayların, uçağın düşürülmediği takdirde başkentte bulunan Kongre binasına yöneleceği iddia edildi.

Kaç Kişi Hayatını Kaybetti?

Dört saldırıda, büyük bir kısmı New York saldırısı sırasında olmak üzere toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti. Bunlar dışında 19 uçak korsanının da öldüğü kaydedildi.

Toplam 4 uçak kaçırıldı. Bu uçaklardaki mürettebat ve 246 yolcu hayatını kaybetti.

İkiz Kuleler’e yapılan saldırıda 2 bin 606 kişi hayatını kaybetti. Bunların bir kısmı yaralı olarak kaldırıldıkları hastanede yaşamlarını yitirdi.

Pentagon saldırısı sırasında ise 125 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ayrıca New York City acil müdahale ekiplerinden 441 kişi de 11 Eylül Saldırıları’nda öldü.

İlk saldırı sırasında İkiz Kuleler'de yaklaşık 17 bin 400 kişi bulunuyordu. Kuzey Kulesi’nden sağ çıkan olmazken, Güney Kulesi’nden 18 kişi sağ kurtuldu.

11 Eylül Saldırıları’nda hayatını kaybeden en küçük yaştaki kişi, 2 yaşındaki Christine Lee Hanson oldu. En yaşlı kişi ise Robert Norton idi.

Saldırganlar Kimlerdi?

11 Eylül Saldırıları’nı Afganistan merkezli El Kaide örgütü üstlendi.

Başında Usame bin Ladin'in olduğu El Kaide, üstlendiği bu saldırıların nedeni olarak Müslüman ülkelerdeki savaşları gösterdi.

Dört gruba ayrılan 19 saldırgandan 15'i Usame bin Ladin gibi Suudi Arabistanlı, 2'si Birleşik Arap Emirlikleri, 1'i Mısır, 1'i de Lübnan yurttaşı idi. Ayrıca saldırgan gruplarda eğitimini ABD’deki uçuş okullarında tamamlamış birer kişi bulunduğu da belirlendi.

Saldırılar Sonrası ABD

11 Eylül 2001 tarihli saldırıların hemen ardından Başkan George W. Bush’un liderliğinde Afganistan işgal edildi. Bu işgal, 31 Ağustos 2021'de sonlandı. Bu tarihten itibaren Taliban yönetime tamamen el koydu.

Saldırıları planladığı tahmin edilen Halid Şeyh Muhammed ise 2003 yılında Pakistan'da yakalandı.

Yeniden İnşa Süreci

İkiz Kuleler'in yıkıldığı alan, yaklaşık 8 ayda temizlendi. Daha sonra buraya bir anıt ve müze inşa edildi.

"Özgürlük Kulesi" adı verilen Dünya Ticaret Merkezi'nin binası, 541 metre uzunlukla yeniden dikildi.

Pentagon'un yaklaşık 1 yılda tadilatı tamamlandı. Ağustos 2002'de bina kullanıma açıldı.