Munzur Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar; deprem bölgesindeki izlenimlerini paylaştı ve Yedisu fayı ile Malatya fayına dikkat çekti.
6 Şubat'tan bu yana yaklaşık 200 km'lik deprem hattını gezdiğini, tedbirsiz yaşamanın sonuçlarının çok ağır olduğunu söyleyen Sançar; "Yedisu Fayı'nın deprem tehlikesi daha net nasıl açıklanır bilmiyorum. Lütfen hazırlıklı olalım. Ben de deprem olma riski olan bir ilde yaşıyorum." dedi.
Sançar'ın paylaşımları şöyle:
"Erzincan Üzümlü ile Bingöl Yedisu arasinda bulunan Yedisu Fayı ile ilgili olarak aşağıda yazdıklarım öncelikle bu fay hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Üzerinde en son deprem 1784 bir önceki deprem bundan 201 yıl önce yani 1583 yılında olmuş.
Hem bu veriler hem de 1583 yılından önceki veriler birlikte değerlendirildiği zaman bu fayın yakın zamanda en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacak. Bu depremde Erzincan ve Tunceli'nin zarar görmesi çok muhtemel. Bu zararlardan kurtulmanın yolu var. O da tedbir."
Depremde tedbirin hayat kurtardığını söyleyen fay hattının üstünde olmasına rağmen yıkılmayan evleri de görüntüleyerek paylaştı.
TEDBİR #deprem de hayat kurtarır. Bilim ve mühendislik kurallarına göre yapılan bu evler fayın tam üstünde olmasına rağmen, yıkılmayarak içinde yaşayan insanların hayatta kalmasını sağladılar. pic.twitter.com/vR6QfuOQzR
— Doç. Dr. Taylan SANÇAR (@tsancar) February 20, 2023
Sançar, Malatya fayı ile ilgili ise şunları söyledi:
"Malatya Fayı üzerinde deprem beklediğimiz bir fay. Bu fay hakkındaki çalışmalar maalesef çok az. Son olan Ekinözü depremi bu faya önemli miktarda stres yükledi. Malatya Fayı bana göre birinci derece öneme sahip bir faydır.
Bir yandan şehri depreme hazırlarken diğer yandan bu fay hakkında çok yönlü çalışmaların başlaması gerek. Bu fay etkilerini çevre illerde hissettirecektir. Malatya daha gerçek deprem yaşamadı. Sadece bir depremin şehre neler yapabileceğini anladı."