Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Amasya’da Ayasofya’nın cami olmasına dair yaptığı açıklamada, ”Ayasofya bir camidir. 481 yıldır cami olarak hizmet etmiştir. Bir 86 yıllık ara dönem olmuştur” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Amasya’da Ayasofya’nın cami olmasına dair yaptığı açıklamada, ”Ayasofya bir camidir. 481 yıldır cami olarak hizmet etmiştir. Bir 86 yıllık ara dönem olmuştur” dedi. Erbaş gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ayasofya bizim medeniyetimizin en önemli değerlerinden birisidir. 86 yıllık bir özlem dün itibariyle danıştayın kararı ve muhterem Cumhurbaşkanımızın kararnamesiyle ibadete açılmış, açılma kararı verilmiştir. 24 Temmuz Cuma günü Cuma namazını kılarak, Türkiye’deki diğer camilerimiz gibi Ayasofya da asli hüviyetine kavuşmuş olacaktır. Rabbim iyi değerlendirmeyi ve Ayasofya’yı medeniyetimizin o muhteşem değeri olarak kullanmayı nasip eylesin. İslam alemi için hayırlara vesile eylesin diyorum” dedi.

"TEPKİ GÖSTERENLER BİRAZ DAHA DÜŞÜNMELİ"

Bir kesimin Ayasofya’nın cami olmasına tepki gösterdiği sorusu üzerine Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Bunlar hiç önemli değildir. Çünkü Ayasofya bir camidir. 481 yıldır cami olarak hizmet etmiştir. Bir 86 yıllık ara dönem olmuştur. Tepki gösterenlerin biraz daha düşünüp, bu haksızlığı yapmamaları gerektiğini, gerektiği kanaatindeyim. İnşallah bu tepkiler de süreç içerisinde ortadan kalkacaktır” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Danıştay, Ayasofya’nın müze olması yönündeki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Öğleden sonra ise Erdoğan bir kararnameye imza atarak Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın emrine tahsis etti. Böylece Ayasofya Müzesi resmi olarak cami oldu. Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesine ilişkin davada Danıştay 10. Dairesi kararını verdi. Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davaya ilişkin karar açıklandı. Buna göre Danıştay, Ayasofya’nın müze olması yönündeki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Karar açıklanmadan önce ise Ayasofya’nın bulunduğu bölgenin önüne bariyerler konulmuştu.