Türkiye’nin ilk bağımsız kadın sığınma merkezi olan Mor Çatı'nın kurucuları arasında yer alan avukat Canan Arın, Heinrich Böll Vakfı tarafından Anne Klein Kadın Ödülü’ne layık görüldü.

Türkiye’nin ilk bağımsız kadın sığınma merkezi olan Mor Çatı'nın kurucuları arasında yer alan avukat Canan Arın, Heinrich Böll Vakfı tarafından Anne Klein Kadın Ödülü’ne layık görüldü.  Heinrich Böll Vakfı tarafından yapılan açıklamada, İstanbul’da avukat olarak çalışan Arın’ın 40 yılı aşkın bir süredir kadın hakları ve kadınların kendi kaderini tayin etmesi için mücadele verdiği belirtildi.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN KAZANIMLARI TEHDİT ALDINDA"

Arın’ın 2012 yılında Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni onaylayan ilk ülke olmasına katkıda bulunduğuna da vurgu yapıldı. Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre vakıf, Türk hükümetinin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme seçeneğini değerlendirdiğine işaret ederek Sözleşme'nin kazanımlarının tehdit altında olduğuna da dikkat çekti.

"CİNAYETLERDEN KADINLARI SORUMLU TUTMA EĞİLİM DEVAM EDİYOR"

Aynı zamanda ödülün jüri başkanlığını da yapan Heinrich Böll Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Barbara Unmüßig, Türkiye'de de aile içi şiddet olaylarında artış gözlendiğine vurgu yaparak, bu durumun hükümetteki "katı politikacılarda”  bile rahatsızlığa yol açtığını, ancak söz konusu siyasetçilerin cinayetlerden kadınları sorumlu tutma eğilimlerini sürdürdüklerini belirtti.

5 MART'TA ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENECEK

10 bin euro değerindeki  Anne Klein Kadın Ödülü 5 Mart 2021'de Berlin'de düzenlenecek törenle Arın’a sunulacak. 1950-2011 yılları arasında yaşayan Anne Klein, kadın hakları ve aynı cinsin birlikte yaşamını savunan bir Alman avukat ve Berlin senatörüydü.