Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylaması talebiyle 37 sivil toplum örgütü tarafından bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanyada Türkiye’nin kendisini iklim krizi gündeminin parçası haline getirmesi için ilk adımı atması isteniyor.

Türkiye'nin, iklim krizini durdurmak ve küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlamaya yönelik hedefler içeren Paris Anlaşması'nı onaylaması talep ediliyor. Bu alanda çalışan 37 sivil toplum kuruluşu tarafından imza kampanyası başlatıldı. Toplanan imzalar TBMM'ye ulaştırılacak. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA), Ekoloji Birliği, Ekosfer Derneği, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 37 STK adına  yapılan ortak açıklamada, Paris Anlaşması'na bugüne kadar 197 ülkenin imza attığı belirtildi.

İMZALAMAYAN 5 ÜLKE VAR

Bunların 191'inin anlaşmaya taraf olarak süreci tamamladıkları, Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye'nin ise anlaşmaya taraf olmadıkları bildirildi. Türkiye'nin, Paris Anlaşması'nı onaylamayan tek G20 ülkesi durumunda yer aldığı ifade edilen açıklamada, anlaşmanın ilk imzacılarından olan Türkiye'nin süreci tamamlayarak anlaşmaya taraf olması çağrısında bulunuldu. Bunun için söz konusu anlaşmanın TBMM'de onaylanması gerektiğine işaret edilerek, kampanya kapsamında toplanacak imzaların TBMM'ye teslim edileceği bildirildi.

“VAKİT KAYBEDİLMEMELİ”

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen SEFİA Direktörü Bengisu Özenç, “Açıkça belirlenmiş bir 'yeşil kalkınma' stratejisi bulunmayan Türkiye'nin, kendisini bu küresel gündemin bir parçası haline getirebilmesi için ilk adım Paris Anlaşması'nın onaylanması. Bu konuda daha fazla vakit kaybedilmemesi gerekiyor” vurgusu yaptı. TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Ceren Pınar Gayretli de Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamaması halinde geleceğin siyaseti, ticareti ve ekonomisinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacağını savundu.