Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı. Başbakan Paşinyan ise, ordunun bildirisini “darbe girişimi” olarak yorumladı ve halkı sokağa çağırdı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu. “Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız” diyerek halkı sokağa çağıran Paşinyan, “Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır” diye konuştu. Paşinyan, Dağlık Karabağ'da yaşadıkları yenilgiye dair sorumluluğu üzerine aldığını, ancak “halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları olduğunu” söyledi.

PAŞİNYAN: DUYGUSAL BİR TEPKİ

[caption id="attachment_118097" align="alignright" width="300"] Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan ordusunun, kendisine yönelik istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında konuştu. ( Sefa Karacan - Anadolu Ajansı )[/caption] Başbakan Paşinyan, Erivan sokaklarında destekçileriyle birlikte bir yürüyüş yaptı ve “Ordu, halka ve başbakana bağlıdır. Ermenistan’da zor bir durum var ancak çatışmaların yaşanmaması konusunda hemfikir olmalıyız” diye konuştu. Tüm taraflarla konuşmaya hazır olduğunu belirten Paşinyan, “Ermenistan’ın içerisinde düşmanlar yok. Mevcut durum kontrol altında ve ordu tarafından yapılan açıklamaların duygusal bir tepki olduğunu düşünüyorum” dedi.

HALK KARŞI KARŞIYA GELİYOR

Paşinyan destekçilerinin yürüyüşü esnasında çevrede bulunan halkın tepki gösterdiği, yer yer taraflar arasında küçük kavgalar yaşandığı görüldü. Paşinyan karşıtları da eylem çağrısı yaptı ve Paşinyan’ı istifaya çağırdı. SputnikNews’un paylaştığı görüntülerde yürüyüş esnasında yumruklaşmaya ve itiş kakışa varan olaylar açık biçimde görülüyor.

RUSYA: ENDİŞEYLE İZLİYORUZ

Ermenistan’da yaşanan gelişmeler üzerine Rusya’dan da açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “endişeyle takip ettiklerini” belirterek, “Yaşananlar Ermenistan'ın iç işleridir. Tüm tarafları itidale çağırıyoruz” diye konuştu. Rusya ile Ermenistan arasında üst düzey temas olmadığını söyleyen Peskov, “Gerekmesi halinde bu tür bir görüşme hızlıca ayarlanabilir” dedi.

YENİLGİ VE FÜZE TARTIŞMASI

Ermenistan siyasetindeki krizde Azerbaycan karşısında alınan Dağlık Karabağ yenilgisi büyük bir yer tutuyor. Yenilginin sorumluluğunu kimin üstleneceği en önemli başlığı oluşturuyor. Hükümet çevrelerinin açıklamalarında “İskender füzelerinin kullanımı” ile ilgili orduya yaptığı eleştiriler önemli bir sorun oluşturmuştu. Bu füzelerin kullanılmamasının ya da yeterince etkili olmamasının yenilgide etkili olduğu tartışılıyor. Kremlin açıklamasında ise bu başlık, “Rus askeri teknolojisi, etkinliğini sayısız defa kanıtlamıştır” ifadeleriyle değerlendirildi.