Fildişi Sahili’ndeki kakao çiftliklerinde köle olarak çalıştırıldıklarını söyleyen 8 çocuk, dünyanın en büyük çikolata üreticilerine karşı yasal işlem başlattı. Şirketleri, tedarik zincirleri içinde bulunan kakao çiftliklerinde binlerce çocuğun yasadışı bir şekilde köleleştirilmesine katkı sağlamakla ve suça ortak olmakla suçluyorlar.

Guardian'da yer alan habere göre, köle işçiliği yaptırılan çocuklar adına Uluslararası Hak Savunucuları (IRA) tarafından Washington DC’de açılan davanın sanıkları, Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey and Mondelēz gibi büyük şirketlerden oluşuyor.

2005’TE ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ BİTİRECEKLERİNİ SÖYLEMİŞLERDİ

Sanıklara yöneltilen temel suçlama, sözü geçen kakao çiftliklerinin sahibi olmasalar da çocukların illegal bir şekilde çalıştırılmasına bilerek katkı sağlamaları. Bununla yanında şirketler, 2001’de verdikleri “çocuk işçiliğini bitirme” sözleriyle kamuyu kandırmakla da suçlanıyorlar. Harkin-Engel Protokolü’nde belirtildiği üzere, 2005 yılında kakao endüstrisindeki çocuk işçiliği ve sömürüsü son bulacaktı. Şimdiyse, bütün sanıkların da üyesi olduğu Dünya Kakao Vakfı, bu hedefi 2025’te gerçekleştireceklerini iddia ediyor.

ÇOCUKLARA PARA ALACAKLARI SÖYLENMİŞ

Şimdi genç yetişkin olmuş davacılar zorla çalıştırılma, haksız zenginleşme, denetimdeki ihmalkârlık ve kasıtlı olarak maruz bırakıldıkları duygusal tahribat için tazminat talep ediyorlar. Çalışmaya başladıkları sırada hepsi 16 yaşının altında olan çocuklar, hile ve kandırma yoluyla ülkeleri Mali’den alınmışlar. Fildişi Sahili’ne götürülen çocukların çoğu, yıllarca para verilmeden ve zorla çalıştırılmış. Davacıların çoğu kendilerine hasattan sonra ödeme yapılacağının söylendiğini ama paralarını hiçbir zaman alamadıklarını söylüyor. Ne seyahat belgeleri ne de nerede olduklarına dair bir fikirleri olmayan çocukların, ailelerine dönmek gibi bir imkanları da bulunmamış halde.

ABD’DEKİ İLK TOPLU DAVA

Fildişi Sahili, küresel kakao arzının yüzde 45’ini üretiyor. Batı Afrika’daki kakao üretimi, uzun yıllardan beri insan hakları ihlalleri, yoksulluk, düşük ücret ve çocuk işçiliği ile ilişkilendirilmekte. 8 çocuk adına Uluslararası Hak Savunucuları tarafından açılan dava ise, ABD’de kakao üreticilerine karşı açılan ilk toplu dava.  
Bu haberin orjinali The Guardian'da yayınlanmış, Büşra Ağaç tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir