Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından düzenlenen ve yeni iletişim teknolojilerinin ele alınacağı Dijital Dünya Çalıştayı 5-6 Mart'ta İstanbul'da yapılıyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının destekleriyle Anadolu Yayıncılar Derneğince düzenlenen Dijital Dünya Çalıştayı'nda yeni iletişim teknolojileri ele alındı. Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen çalıştay, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun'un açılış konuşmasıyla başladı.

"KARŞI KARŞIYA OLDUĞUMUZ EN BÜYÜK TEHDİTLERDEN BİRİ DİJİTAL FAŞİZMDİR"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, "Bugün karşı karşıya olduğumuz en büyük tehditlerden biri dijital faşizmdir. Dünyanın belirli bir bölgesinde kümelenmiş bir avuç şirket, ‘hakikatin tekelini’ ellerinde tuttuğunu iddia ediyorlar" dedi. Yaklaşık bir yıldır devam eden koronavirüs salgınının özellikle reklam gelirlerini düşürerek, geleneksel medyanın sorunlarını derinleştirdiğine işaret eden Altun, "Bu durum, yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde görülüyor. Nitekim irili ufaklı birçok kuruluş, uzun yıllardan sonra küresel salgın koşulları nedeniyle faaliyetlerine son vermek durumunda kaldı. New York Times, Guardian gibi dev medya şirketleri birçok çalışanının işine son verdi. Benzer süreçler Avrupa'da da yaşanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"MEDYA SEKTÖRÜMÜZLE İŞ BİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ"

Dijitalleşme sürecinin medya alanındaki bir başka yan etkisinin de haberciliğin tıklanma sayılarına ve okunma sürelerine indirgenmesi, böylece sansasyonel içeriklerin kamu yararının önüne geçmesi olduğunu anlatan Altun, "Sansasyonun, kamu yararının önüne geçmesi ise medyanın demokratik rejimlerde oynadığı kritik rolü zayıflatan bir unsura dönüşmüş durumda. Medyada bugün 5N1K kuralını hatırlayan var mı? Hız, tıklanma, sansasyon, tiraj, reyting... Bunların merkeze alındığı, gerçek haberin, kamu yararının ikinci planda tutulduğu bir medya eko-sisteminden bahsediyoruz. Biz bugün Türkiye'de, İletişim Başkanlığı olarak bu sorunu çözmek için elimizden gelen çabayı gösteriyor, bu noktada medya sektörümüzle iş birliğimizi sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.

ALTUN KONUŞMASINDA LGBTİ+'LARI HEDEF GÖSTERDİ

"Bu topraklar bu aşırılıklara müsaade etmez" diyen Fahrettin Altun konuşmasında LGBTİ+'ları hedef göstererek, "Açıkça ifade etmek istiyoruz. Eşcinsellik propagandasına karşı sessiz kalmayacağız. Bu tür çirkinliklerin özellikle gençlere normal gibi sunulması toplumsal düzenimize yapılmış saldırıdır" dedi. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1368154392973762560