Taksim Gezi Parkı'nın mülkiyetinin İBB'den alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmesine dair Vakıflar Genel Müdürlüğü açıklama yaptı.

Taksim Gezi Parkı'nın mülkiyetinin İBB'den alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmesine dair Vakıflar Genel Müdürlüğü, 12 Mart 2021'de gerçekleşen devirle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "2008 yılında yapılan 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 30. Maddesi gereğince İnönü Meydanı 751 ada 1, 2 ve 3 parsel , Cumhuriyet Mevkii 751 ada 4 parsel mülkiyeti 'Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na geçmiştir. 2008 yılında yapılan kanuni düzenleme 'Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun hazine, belediye, özel idareler, köy ve tüzel kişiliğin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları, mazbut vakfına devrolunur' ibaresi yasa ile kanunlaştırılmıştır. Bu kapsamda, 2008 yılından 2019 yılına kadar 647 eser, 2019 yılından bu yana ise yine 367 eser Vakfına dönüştürülmüştür. Mülkiyeti vakıf olup da, vakfına rücu edilmeyenlerin ise çalışmaları devam etmektedir" denildi.

NE OLMUŞTU?

Medyascope’tan Fırat Fıstık’ın haberine göre,  tapuda İBB’ye tahsis edilmiş olan ve mülkiyeti İBB’de bulunan Taksim Gezi Parkı, geçen hafta Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verildi. Devir işlemi için alınan karar, Vakıflar Kanunu 30. maddeye dayandırılırken, karara gerekçe olarak gösterilen maddede, “Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur” ifadeleri yer alıyor.