Adana'da "Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü" dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir araya gelen çocuklar, masal dinleyip hayal kurdular, düşlediklerini kağıda dökerek resim yaptılar.

Engelsiz Yaşam ve Farkındalık Derneği, Adana Down Sendromu Derneği, Atlas Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği'nce, Seyhan ilçesindeki "Engelsiz Yaşam Parkı"nda gerçekleştirilen etkinliğe, çok sayıda çocuk, aileleri ve yakınları katıldı. Engelsiz Yaşam ve Farkındalık Derneği Başkanı Hacer Bulut, nüfusunun yaklaşık yüzde 15'inin engelli olduğunu belirterek bunların önemli bölümünü zihinsel engelli, otizmli ve down sendromluların oluşturduğunu kaydetti. Down sendromlu bireylerin yaşadıkları zorluklara dikkati çeken Bulut, "Engellilerin sorunları çözümlenmeli ve toplumsal yaşamda daha aktif rol almaları sağlanmalıdır. Bu amaçla öncelikle sosyal hayata, istihdama, sağlığa ve eğitime erişimlerinin eşit olarak gerçekleştirilmeleri gereklidir" dedi. Türkiye Engelliler Meclisi'nin kurulması çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Bulut, yakın bir süreçte bunu sağlayacaklarını ve sorunların çözümü yolunda önemli bir aşamayı daha geçeceklerini vurguladı. Engelli doğumu dolayısıyla boşanmaların arttığını ifade eden Bulut, bu durumu kabullenemeyen ve sorumluluk almak istemeyen erkeklerin anne ve çocuğunu yalnızlığa terk ettiğini belirterek, bunun aile yapısı ve kadın sorunu üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi.

"MASALCI AMCA"DAN MASALLAR

Masal Okulu'nun kurucusu, yazar, tiyatro sanatçısı, dizi ve film oyuncu Cemal Ustaoğlu da etkinliğe engellilerin sorunların çözümlenmesi ve toplumsal yaşamda daha aktif rol almalarının sağlanması açısından farkındalık yaratmak amacıyla katkı sunduğunu kaydetti. Çocukların "Masalcı Amca"sı, son günlerde televizyonda yayımlanan bir GSM operatörü şirketin "internet ortamında gerçekleştirilen görücü usülü evlilik" reklamında "uzaktan kız isteme de bize nasip olsun" diyen babayı oynayan Ustaoğlu, çocuklar için hikaye ve masal dinlenin önemine dikkati çekerek, "Hikaye ve masallar çocuğun dış dünyaya açılan ilk penceresidir. Masal, hayal gücünü geliştirir. Masalların renkli dünyası, zihinleri şekillendirir. Masalların renkli ve gerçeküstü dünyasına girmek her çocuğun hakkıdır" dedi. Ustaoğlu, her geçen gün yenilerini ekleyerek geliştirdiği okumalarına Masal Okulu'nun internet ortamındaki hesapları üzerinden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi. Çocuklarla etkileşim içinde masalını anlatan Ustaoğlu, ardından onlarla tek tek ilgilenerek düşlerinde oluşturduklarını resim kağıtlarına aktarmalarını istedi. Çocuklar da renkli dünyalarını ve masalla oluşturdukları düşlerini resmettiler. Adana Down Sendromu Derneği Başkanı Nilgün Taşkınlar, Atlas Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Zehra Eruçar'ın da katıldığı etkinlikte, çocuklar ve aileleri, davul-zurna eşliğinde oynadılar, gün boyunca gönüllerince eğlendiler, kendileri için özel olarak hazırlanan pastaları kesip yediler.