Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyle ilgili AKPM Eşitlik ve Ayrımcılığın Önlenmesi Komisyonu’nu bilgilendiren HDP’li Feleknas Uca, “Diplomasi faaliyetlerimizle, her alanda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu faşist iktidar kadınlar nezdinde yok hükmündedir” dedi.

MA'da yer alan Diren Yurtsever'in haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Feleknas Uca, başkan yardımcısı olduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Eşitlik ve Ayrımcılığın Önlenmesi Komisyonu’na Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair bilgilendirme notu gönderdi.  Ayrıca AKPM Eşitlik ve Ayrımcılığın Önlenmesi Komisyonu’nun başkanı, üyeleri ve birçok kadın milletvekiliyle konuya dair telefon görüşmesi gerçekleştiren Uca, çekilmenin “korkunç bir örnek” ve “skandal” olarak değerlendirilerek, buna karşı mücadele edilmesi gerektiği yönünde mesajlar verildiğini de ekledi.

SÖZLEŞMEDEN ÇELİKME DARBEDİR

Yaptığı görüşme ve İstanbul Sözleşmesi kararı ile ilgili konuşan Uca, “darbe” olarak nitelendirdiği kararın hukuksuz olduğunu vurguladı. Türkiye’de onlarca kadının erkek şiddetine uğradığı, katledildiği bir süreçte sözleşmeden çekildiğine dikkat çeken Uca, “AKP-MHP İttifakı bir kez daha mağdurun yanında değil katilin yanında olduğunu bu darbeyle bize göstermiş oldu. Bu iktidar kadınların şiddete, baskıya, katliamlara maruz kalmasına sebep olan; onları korumayan ve bu suçları işleyenleri cezasız bırakan bir anlayışa sahiptir. Bu ülkede binlerce kadın erkek egemen zihniyetiyle katledilmiş, baskıya ve şiddete maruz kalmış ve birçok anlamda mağduriyet yaşamıştır” dedi.

KADINLAR İZİN VERMEYECEK

Kadınların her gün şiddete maruz bırakılarak, katledildiklerini söyleyen Uca, “Bir kadının katledilmediği, şiddete, baskıya uğramadığı gün geçmiyor. Kadınlar yaşamın her alanında büyük bedeller ve emeklerle, büyük mücadeleler sonucu bugünlere geldiler ve birçok kazanım elde ettiler. İstanbul Sözleşmesi de kadınların mücadelesi sonucu elde edilen önemli bir kazanımdır. Ancak kadın düşmanı politikalarıyla, kadına yaşam şansı vermeyeceğini ilan eden iktidar, bu kazanımı gasp etmekten de geri kalmadı. AKP-MHP İktidarı, sonu yaklaştıkça temel halklarımıza saldıracak kadar pervasızlaşıyor. Bir yandan İnsan Hakları Eylem Planı açıklayarak, AB’ye şirin gözükmeye çalışan iktidar, gece yarısı kadınları koruyan ve ilk imzacısı olmakla övündüğü bir uluslararası sözleşmeyi demokrasiyi ayaklar altına alarak feshediyor ve bunun sonuçlarını tahmin etmek çok zor olmamalı. Bu şekilde ne ekonomi normal seviyeye gelir ne de Türkiye AB’ye yaklaşır. Erdoğan’ın ülkeyi bataklığa sürüklemesine biz izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

DİPLOMASİ ÇALIŞMALARI

Kazanımlarının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Uca, şöyle devam etti: “AKP hangi tarikatlara, hangi şeyhlere boyun eğdi ya da hangi siyasi partiyle anlaşma yaptı bilemem. Eğer bu bir seçim hamlesiyse, AKP iktidarı seçmen kitlesini kadın düşmanları ve katillerden oluşturmaya çalışıyor. Bunlar dışında vicdanı olan kimsenin kadınları şiddete ve cinayetlere karşı savunmasız hale getiren bir iktidara oy vereceğini sanmıyorum.  AKPM Genel sekreteri, üyeler, milletvekilleri ve çok sayıda kurum, sitelerinden, uluslararası basından ve sosyal medya üzerinden açıklamalar yayınlandı. Ben de şunu söyleyeyim ki; biz de bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Evde, sokakta her yerde haykıracağız. Diplomasi faaliyetlerimizle, her alanda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bir kararname ile haklarımızı ortadan kaldırmaya çalışan bu faşist iktidar kadınların nezdinde yok hükmündedir.”