İstanbul Kadıköy'de 2 Şubat günü yapılan "Doğu ve Selo'ya özgürlük" eyleminde gözaltına alınıp daha sonra tutuklanan Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta için iddianame hazırlandı.

4 Şubat’ı 5 Şubat’a bağlayan gece Boğaziçi direnişine destek için 2 Şubat’ta Kadıköy’de düzenlenen eylem sırasında gözaltına alınan 23 yurttaşın 13’ü adli kontrol, 10’u tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. 21 kişi adli kontrolle serbest bırakılırken üniversiteliler Şilan Delipalta ile Anıl Akyüz tutuklanmıştı. Tutuklama kararının ardından sosyal medyadan tepki yağmış ve #AnılveŞilanaÖzgürlük etiketi TT listesinde birinci sıraya yerleşmişti.

ALTI AYDAN ÜÇ YILA KADAR CEZA İSTENİYOR

Sendika.org'ta yer alan habere göre, Şilan Delipalta ve 2 kişi için daha 2911 sayılı yasanın 33/1 maddesine göre iki yıl altı aydan dört yıla kadar ceza istenirken Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta’nın her ikisi ve dosyadaki herkes hakkında 2911 sayılı yasanın 32/1 maddesine göre altı aydan üç yıla kadar ve TCK’nin 265’inci maddesine göre altı aydan üç yıla kadar ceza isteniyor.

"DERHAL SERBEST BIRAKILMALARINI TALEP EDİYORUZ"

Dosyayı takip eden avukatlar Sendika.Org’a konuştu. Avukatlar “Kadıköy Kaymakamlığı’nın 7 günlük eylem yasağına dayanarak eylemin kanunsuz olduğu iddia ediliyor” diyerek Kaymakamlık kararının idari bir karar olduğunu, anayasal hakların kısıtlanamayacağını ya da engellenemeyeceğini belirttiler. Anayasa’da yazan toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının sadece kanunla sınırlandırılabileceğini söyleyen avukatlar, Kaymakamlığın aldığı idari kararla yasaklanamayacağını dile getirdiler. İddianamede geçen Kadıköy Kaymakamlığı yasak kararının Anayasa Mahkemesi, AİHM ve Yargıtay içtihatlarına aykırı olduğunun altını çizen avukatlar, “İddianamede illiyet bağı kurulmamıştır, toplu suç isnadı ile tüm sanıkların cezalandırılması istenmektedir” diyerek tutuklu Delipalta ve Akyüz’ün derhal tahliye edilmeleri gerektiğini söyledi.

22 MART'TA 3 ÖĞRENCİ TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Melih Bulu’nun kayyum rektör olarak atanmasına karşı tepki göstererek eylemlere katıldıkları için tutuklanan 3 öğrenci tahliye edildi. Tahliye edilen öğrencilerin isimleri şöyle: Necmettin Erdem, Koral Hacıbeyoğlu ve Akın Karakuş 22 Mart'ta tahliye edilmişti.

NE OLMUŞTU?

Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarına göre; 2002 yılında AKP Sarıyer ilçe teşkilatı kurucusu ve 2015 seçimlerinde AKP İstanbul Milletvekili Aday Adayı olan Prof. Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Karar duyulur duyulmaz tepki çekerken Boğaziçi Üniversitesi camiası tepkisini sosyal medyada dile getirdi.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ: KABUL ETMİYORUZ

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı açıklama yayınladı. Karara tepki gösteren öğretim üyeleri, “Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLER TEK SES: KAYYUM REKTÖR İSTEMİYORUZ

AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı tepki göstermek ve “Kayyum rektör istemiyoruz” demek için bir araya gelen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti.