Moda Sahnesi, pandemi koşullarında “Babamı Kim Öldürdü” adlı oyunun ardından “Ormanlardan Hemen Önceki Gece” adlı oyunu da izleyicilerle buluşturdu. Oyunun online prömiyeri yazarı Bernard-Marie Koltès’in doğum günü olan 9 Nisan’da yapıldı.

Sahneden Naklen oyun gösterimlerini kesintisiz sürdüren Moda Sahnesi, dün akşam bir prömiyer ile izleyici karşısındaydı. Bernard-Marie Koltès’in 1977 yılında yazdığı ve Ayberk Erkay’ın Türkçe’ye çevirdiği “Ormanlardan Hemen Önceki Gece”, Kemal Aydoğan’ın rejisiyle sahnelendi. Barış Yurtsever’in oynadığı tek kişilik oyunda, ışık tasarımı İrfan Varlı’nın, müzikler Fidel Kılıç’ın imzasını taşıyor. Oyunu afiş tasarımı Ayberk Erkay’a, animasyonu Ahmet Bilgili’ye ait.

(Fotoğraflar: Orçun Kaya)

TEK CÜMLELİK AŞK VE İSYAN ÇIĞLIĞI

Oyunun çevirmeni Ayberk Erkay, oyunla ilgili olarak “uzun, aralıksız bir nefes” nitelendirmesi yapıyor. “Hem geriye kalan tek varoluş kırıntısı, hem tüm bedeni saran arzunun tek nesnesi. ‘Azıcık bir rüzgâr çıksa havalanıveren’ adam, tek nefeste, noktasız tek cümlenin ömründe, ‘façası dağılmış’ bedeninde Thanatos ile Eros’u savaştırıyor” değerlendirmesini yapan Erkay, oyunu “ölüm çağırırken gözü arzusundan başka şey görmeyen adamın savurduğu tek cümlelik aşk ve isyan çığlığı” olarak tanımlıyor.

DOĞUM GÜNÜNDE PRÖMİYER

Online prömiyerde bir konuşma yapan oyuncu Barış Yurtsever, 9 Nisan’ın yazar Bernard-Marie Koltès’in doğum günü olduğunu ifade ederek, “Özel olarak bu tarihe denk getirdik. Biz Koltès’in aracılığıyla bu dünyayı anlamayı, bu dünyayı onun yazıları üzerinden değerlendirmeyi çok sevdik” dedi. Tiyatroların sadece online olarak sahnelenebildiğini aktaran Yurtsever, oyunda emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra, oyun metnine gönderme yaparak, “Güzel günleri mutlaka göreceğimize inanıyorum. Yaşasın uluslararası ölçekte sendika fikrimiz.” diye konuştu.