Eylemlerinin 913’üncü haftasında adliye önünde uğradıkları polis saldırısına tepki gösteren Cumartesi Anneleri, “Son kaybımız bulunana, son fail cezalandırılana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılıp yargılanması talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerinin 913’ncü haftasında, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde açıklama yaptı. Bu haftaki eylemde, Cumartesi Annelerinin yargılandığı davanın 21 Eylül’de görülen 5’inci duruşması öncesi İstanbul Adliyesi önünde yapılmak istenen açıklamaya yönelik polis saldırısına tepki gösterildi.

Açıklamaya İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık, İnsan Hakları Dayanışma Ağı Temsilcileri, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Şubesi temsilcisi Ümit Efe ve çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı.

"16 HAK SAVUNUCUSU İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI"

Eylemin bu haftasında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ablası Maside Ocak açıklama yaptı. Anayasal bir hak olan barışçıl toplanma ve gösteri haklarının engellendiğine dikkat çeken Ocak, bu haklarını kullandıkları için yargılandıklarını belirtti. 21 Eylül’de görülen duruşma öncesi İstanbul Adliyesi önünde yapmak istedikleri açıklamanın engellendiğini ve polis saldırısıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Ocak, “Duruşmaya ve öncesinde yapılacak basın açıklamasına katılmak için orada bulunanlara son dakikada bildirilen yasak kararı sonrası, etrafımız polis tarafından çembere alındık. Aralarında duruşmaya katılması gereken kayıp yakınları, Cumartesi insanları ve avukatlarının da olduğu 16 hak savunucusu işkenceyle gözaltına alındı” şeklinde konuştu.

"YARGILAMANIN TARAFSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞTÜ"

Duruşma sırasında da hukuksuzluğun devam ettiğini vurgulayan Ocak, “Yargılamanın tarafsızlığına ve bağımsızlığına gölge düşürülmüştür” dedi.

Avukatların gözaltına alındığı için duruşmaya katılamadığını belirten Ocak, “Yargıç, duruşma boyunca savunmayı kısıtlayıcı davranışları ile duruşmada gerilim yaşanmasına neden oldu. 27 yıldır dediğimiz gibi, son kaybımız bulunana, son fail cezalandırılana kadar bu mücadele devam edecek. Kaç yıl geçerse geçsin, bedeli ne olursa olsun, kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 213 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Daha sonra söz alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise Türkiye’de otoriter yönetim altında kolluk görevlilerinin daha fazla suç işlediğini belirterek, şunları söyledi:

Kolluk görevlilerini buradan bir kez daha uyarıyorum. Bu kanunsuz emirlere uymayın. Bu iktidara ve İçişleri Bakanı’na güvenmeyin, hepiniz yargılanacaksınız. Bize uyguladığınız işkence ve kötü muamelenin hesabını yargı önünde vereceksiniz. Bakın şu anda şubemizin önünde binlerce polis var. Sizin başak bir işiniz yok mu? Artık hak savunucularını ve cumartesi annelerinin rahat bırakın. Buradan bir suç çıkmaz.