Haber: Fatoş Erdoğan 

Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları 16 Baro Başkanı ve onlarca avukatın yanında kelepçelenerek gözaltına alındı.
Gözaltılara ilişkin İHD İstanbul Şubesi'nde bir basın açıklaması düzenlendi. 

Basın açıklamasında konuşan İHD İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi Meral Nergis Şahin, "Bu hafta da zorbalıkla 
24 arkadaşımız kelepçelenerek gözaltına alındı. Baro Başkanları ve demokratik kitle örgütleri ablukaya alındı. Basın da darp edildi. Dokuz8haber muhabirinin kollarında darp izleri var" ifadelerini kullandı.

res2-2

Cumartesi Anneleri'nin okutulmayan basın açıklamasını  ise gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren okudu

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

28 yıldır, kayıplarımızın akıbetini öğrenmek için mücadele ediyor, hakikati ve adaleti talep ediyoruz. 28 yıldır, kayıplarımızın bulunmasını, faillerin cezalandırılmasını istiyoruz. 28 yıldır, artık bu topraklarda hiç kimse kaybedilmesin, artık hiçbir aile bu acıyı yaşamasın diyoruz. 

Hakikatlerin ortaya çıkmasını istemeyenler ise, baskı ve zor kullanarak sesimizi susturmak istiyorlar. Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan ve zaman içinde bir hafıza mekanına dönüşen Galatasaray Meydanı’ndaki barışçıl buluşmalarımız, 25 Ağustos 2018 tarihinden bu yana hukuka aykırı olarak yasaklanıyor. Bu tarihten itibaren Galatasaray Meydanı abluka altında ve bütün topluma yasaklanmış durumda. Maside Ocak Kışlakçı ve Gülseren Yoleri başvuruları kapsamında verdiği ihlal kararları ile Anayasa Mahkemesi bu hukuksuzluğu teyit ettiği halde, iktidar hukuk dışı tutumunda ısrar ediyor. Anayasa ve Anayasa Mahkemesi kararlarında tanımlanan toplanma ve gösteri hakkımızı kullanmak için gittiğimiz Galatasaray’da 15 haftadır engelleniyor ve gözaltına alınıyoruz. 

15 haftadır; bir yandan Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmasını istiyoruz, diğer yandan 8 Nisan’da gerçekleştirdiğimiz ilk buluşmamızın suç olmadığını teyit eden savcılığın hakkımızda verdiği takipsizlik kararını hatırlatarak 15 haftadır sürdürülen hukuka aykırı tavra son verilmesini istiyoruz.

Biz hukuku, Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlattıkça baskının dozu artırılıyor. 28 yıllık mücadelemizin yarattığı haklı ve meşru zeminden rahatsız olanlar, sesimiz duyulmasın diye bizi yalnızlaştırmaya çalışıyorlar. Yanımızda duran avukatlara, haber için alanda çalışan gazetecilere şiddet uygulayarak, işlerini yapamaz duruma getirmeye zorluyorlar. Hukuku yok sayan bu keyfiyete karşı, ülkenin dört bir yanından gelen Baro Başkanları hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak adına bugün bize eşlik ediyorlar. 956. haftamızda Baro Başkanları ile birlikte demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı çağrısında bulunuyoruz.

Defalarca dile getirdiğimiz üzere; 28 yıldır haklı ve meşru olduğundan emin olarak sürdürdüğümüz hakikat ve adalet mücadelemizden, kayıplarımızın bulunmasını istemekten ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.  

956. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz: Anayasa Mahkemesi kararları ayrımsız herkes ve bütün kurumlar için bağlayıcıdır. Barışçıl toplanma ve gösteri hakkımıza yönelik hukukdışı engelleme ve baskılara son verin, insan haklarına, Anayasa’ya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyun. 

Cumartesi Anneleri-İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi- Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon