dokuz8haber

Binbaşı Arslan Kulaksız’ın, 27 Temmuz 2015'te öldürülmesiyle ilgili olarak gözaltına alınan Savaş Çelik'in gözaltı kaydı yapılmadan 87 gün boyunca işkenceye maruz bırakılarak tutulduğu iddia edildi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplandırması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

“GERÇEĞE AYKIRI YAKALAMA TUTANAĞI DÜZENLENDİ”

Önergede, Çelik’in 2022 yılında kaçak yollardan ulaştığı Lübnan’da gözaltına alındığı, 24 Nisan’da ise Türkiyeli görevlilere teslim edildiği fakat Çelik hakkında 20 Temmuz günü Muş’ta yakalandığı yönünde tutanak tutulduğunu anlattığı aktarıldı.
HDP’li Gülüm konuya ilişkin, “Anayasa ile yasaların izin vermediği uzunluktaki bu süre içinde hâkim kararı olmaksızın alıkonulmuştur. Kamu görevlileri bu kadar uzun süre tutmanın hukuki dayanağının bulunmadığını bildikleri için aslı Muş C. Savcılığının 2022/4572 sor. nolu dosyasında yer alan gerçeğe aykırı "Yakalama Tutanağı" düzenleyerek Savaş Çelik’i 20.07.2022 tarihinde Muş’ta yol kontrolünde yakalanmış gibi göstermişlerdir.  Oysa başta Anadolu Ajansı olmak üzere kaynaklar Savaş Çelik'in yurt dışında yapılan bir operasyon sonucu Lübnan' da yakalanarak ülkeye getirildiğini servis etmiş durumdaydı. Tüm haberlerde Savaş Çelik’in kelepçe ile çekilmiş resimleri de kullanılmıştı” ifadelerini kullandı

savaş çelik

87 GÜN BOYUNCA İŞKENCE

Gülüm önergede Savaş Çelik’in avukatları ile yaptığı görüşmede gözaltına alınma süreci ve yaşadıklarını şu şekilde aktardı:

•    Sürekli olarak kaba dayağa maruz kaldığı, bayılıncaya kadar dövüldüğü, o şekilde bir insanın ancak eğilerek ayakta durabileceği, oturma olanağının bulunmadığı, nefes almanın oldukça güç olduğu, karanlık ve dar kapalı bir alanda elleri ve gözleri bağlı şekilde tutulduğu,

•    İşkence için odadan çıkarıldığında öncelikle duvarlardaki zincirlere ellerinin ve ayaklarının bağlandığı,

•    El ve ayak uçlarına, böbreklerine, cinsel organına elektrik verildiği, hayâlarının sıkıldığı,

•     Makat bölgesine defalarca cop sokulduğu ve her defasında bu cop makattan çıkarılarak ağız burun ve kulak bölgelerine de sokulduğu,  sonrasında da tazyikli su ile yıkandığı,

•    Eşi ve çocuklarının da ellerinde olduğu, onlara da aynı işkenceleri yapacaklarını söyledikleri, tecavüz tehdidinde bulunulduğu,

•     87 gün boyunca banyo yaptırılmadığı, ölmemesini sağlayacak düzeyde düzensiz olarak sınırlı yiyecek, ekmek ve su verildiği,

•    Tuvalete götürülmediği, bulunduğu odada tuvaletini yapmak zorunda kaldığı, idrar ve dışkı ortamında uyutulduğu ve oturtulduğu,

•    Bu süre zarfında 71 kilodan 49 kiloya düştüğü, 20 gün boyunca copla tecavüz nedeniyle bez kullanmak zorunda kaldığı ve hala aralıklarla büyük abdestinin geldiğini fark edemediğinden çamaşırlarına tuvaletini yapmak durumunda kaldığını aktarmışlardır.

Tarafımıza ulaşan avukatlar Savaş Çelik’in görüşmelerde, yaşadığı olayların etkisi nedeniyle odaklanma sorununun yanında anlama, algılama zayıflığı ve konuşma güçlüğü çektiğini de gözlemlediklerini aktarmışlardır.
Nerede olduğunu bilmediği bu süre zarfında sürekli olarak birçok suçu üstlenmesi istenmiştir. Savaş Çelik bu insanlık dışı işlemlerden sonra 20.07.2022 günü Muş ilçe Jandarma Komutanlığına teslim edilmiş ve ardından tutuklanmıştır.”

“POLİSLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILACAK MI?”

Züleyha Gülüm, Adalet Bakanı Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

1)    87 gün boyunca alıkonunan Savaş Çelik’e uygulanan ağır işkence ve insanlık dışı muamelelerden haberdar mısınız?

2)    Başta Anadolu ajansı olmak üzere Savaş Çelik’in Lübnan’da yakalandığı haberleri de ortadayken Muş’ta yol kontrolü sırasında yakalandığına yönelik düzenlenen yakalama tutanağı sahte değil midir?  

3)    Sahte yakalama tutanağı; işkenceci kamu görevlilerinin hukuka aykırı olarak 87 gün boyunca Savaş Çelik’i alıkoyması ve ağır işkence etmesinin üstünü kapatmaya dönük değil midir? Yakalama tutanağında sicil numaraları yazan 9 polis hakkında soruşturma açılacak mıdır?

“İŞKENCE TESPİTİ VE TEDAVİSİ İÇİN GİRİŞİMİNİZ OLACAK MI?

4)    Savaş Çelik’e hürriyetinden alıkoyarak işkence eden, insanlık dışı muamele eden ve tecavüz edenler hakkında bir soruşturma yürütülecek midir?

5)     71 kilodan 49 kiloya düşen ve önemli ölçüde sağlığını yitiren Savaş Çelik’in uzman bir heyete gönderilerek halen etkisi ve izleri süren işkencenin tespit edilmesi ve tedavi altına alınması konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?

6)    Türkiye’de bir intikam alma aracı olarak kullanılan ağır işkence ve insanlık dışı muamelelerin soruşturulması ve önlenmesine ilişkin Adalet Bakanlığı olarak somut bir adım atacak mısınız?