DÜNYA

AB, Çin'de üretilen elektrikli otomobillere uygulayacağı ek vergi oranlarını düşürecek

Avrupa Birliği (AB), Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara uygulanacak ilave gümrük vergilerini azaltma kararı alıyor.

Abone Ol

Batı basınında yer alan haberlere göre, Çin'de üretilen elektrikli otomobillere verilen devlet destekleri sebebiyle ek vergi uygulanması planlanmıştı. Ancak AB Komisyonu, bu vergilerde bir dizi indirim yapmaya hazırlanıyor.

İlk olarak Tesla'nın Çin'de üretilen modellerine uygulanacak yüzde 20,8 oranındaki ek vergi, önce yüzde 9’a, ardından yüzde 7,8’e indirilecek. Geely markasına yönelik vergi oranı da yüzde 19,3’ten yüzde 18,8’e düşürülecek. SAIC ve işbirliği yapmayan diğer şirketlere yönelik yüzde 36,3 olarak belirlenen vergi oranı yüzde 35,3’e çekilecek. Ancak BYD için uygulanacak vergi oranı yüzde 17 seviyesinde sabit tutulacak.

AB, daha önce 5 Temmuz’da Çin'den ithal edilen elektrikli araçlar için geçici ek vergi uygulayacağını duyurmuştu. Bu yeni vergi oranları, halihazırda uygulanan yüzde 10’luk verginin üzerine eklenecek. Çin üreticilerinin düşük maliyetli ve sübvanse edilmiş araçlarının Avrupa pazarındaki payı son yıllarda hızla artış gösteriyordu, bu durum Avrupa'daki özellikle Fransa gibi ülkelerdeki üreticiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Alman üreticiler ise Çin'le ilişkilerin zarar görmesinden ve bu pazardaki kayıplardan endişe duydukları için bu yeni vergilere karşı çıkıyor.