Avrupa Birliği Komisyonu 2023 Türkiye Raporu bugün yayımlandı. AİHM kararlarının uygulanmasının endişe verici olduğu belirtilen raporda şunlara yer verildi...

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKUMET SİSTEMİNİN OLUMSUZ YANLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Raporda, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin gücü tek bir makamda toplamasından dolayı ortaya çıkan sorunlara dikkat çekildi.  Yasama-yürütme-yargı arasında etkili bir kuvvetler ayrılığı bulunmadığı ifade edildi.

GENEL SEÇİMLERDE TARAFLI MEDYA VURGUSU

14-28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve Genel Seçimler’de medyanın adaletsiz tutumu ve muhalefet ile iktidarın eşit şartlarda yarışmamasına dikkat çekildi. 

SİYASİ PARTİLER VE MİLLETVEKİLLERİ HEDEF ALINIYOR 

Ayrıca siyasi partilerin ve milletvekillerinin çeşitli gerekçelerle hedef alınmasının siyasi demokrasiye aykırı olduğu belirtilen raporda, muhalefet partilerinin belediye başkanlarına yapılan baskının da yerel demokrasiye zarar verdiği vurgulandı.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE İLERLEME KAYDEDİLMEDİ

Kürt sorununun çözümü ile ilgili olarak ise raporda şu ifadelere yer verildi:

“Türk hükümeti, Irak ve Suriye’de güvenlik ve askeri operasyonlar gerçekleştirdi. AB’nin terör örgütü listesinde yer alan Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) terör saldırıları nedeniyle sınır bölgeleri güvenlik riskiyle karşı karşıya kaldı. Hükümetin terörle mücadele konusunda meşru hakkı ve sorumluluğu vardır, ancak bunu hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlükler ilkelerine tam uyum içinde yapması esastır. Terörle mücadele tedbirlerinin orantılı olması gerekiyor. Kürt sorununun çözümüne yönelik inandırıcı bir siyasi barış sürecinin yeniden başlatılması konusunda ilerleme kaydedilmedi. Depremlerin ardından Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK), Haziran ayında sona eren Mayıs seçimleri öncesinde tek taraflı ateşkes ilan etti. Türk yetkililer Kasım 2022’de İstanbul’da düzenlenen saldırıyla PKK bağlantılı Halk Koruma Birlikleri’ni (YPG) ilişkilendirdi, ancak PKK olayla ilgisi olduğunu reddetti. AB, PKK’nın saldırılarını açıkça kınadı ve mağdur aileleriyle dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Türkiye, Kuzey Suriye ve Irak’ta PKK ve bağlantılı gruplara yönelik hava saldırılarını sürdürdü.”

YARGIDA RÜŞVET

Bir süredir yargıda rüşvet konuları ile gündeme gelen Türkiye için, “Yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen yürütmenin hakim ve savcılar üzerindeki aşırı etki ve baskılarının ortadan kaldırılması konusunda ilerleme kaydedilmemiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİT ALTINDA 

Haksız tutuklamaların ifade özgürlüğünü ciddi anlamda tehdit ettiği belirtilen raporda, “Gazetecilerin, yazarların, avukatların, akademisyenlerin, insan hakları savunucularının ve eleştirel seslerin faaliyetlerine yönelik geniş kısıtlamalar, onların özgürlüklerini kullanmaları üzerinde olumsuz etki yaratmaya devam etti.” denildi.