Rudaw’a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan A. Goldrich, ABD’nin Suriye’den çekilme diye bir planının olmadığını kaydetti.

Goldrich, “Suriye’den çekilmeyi planlamıyoruz. IŞİD’in yeniden dirilmesini engellemeye yönelik misyonumuzu yerel ortaklarımızla işbirliği içinde sürdürmeyi ve tamamlamayı düşünüyoruz” dedi.

Suriye ve Akdeniz’den sorumlu olan birimin yetkilisi isimlerinden Goldrich, “Politikamızın bir ayağı da IŞİD'e karşı mücadele etmek ve IŞİD'in yeniden canlanmasını önlemektir. Dolayısıyla, ABD ordusunun Suriye'deki varlığı özellikle IŞİD'in yeniden canlanmasını engelleme çabasına yöneliktir ve biz de bu amaçla yerel ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz” dedi.

ABD’nin IŞİD’le mücadele etmek üzere başta Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolünde olan Rojava olmak üzere Suriye’de toplamda 900 askeri bulunuyor.

Suriye’de siyasi bir çözüme destek vermek istediklerini kaydeden Goldrich, Anayasa Komitesi’nin yeniden toplanmasını istediklerini belirtti.

“KESİNLİKLE REJİMLE NORMALLEŞMEYİ DESTEKLEMİYORUZ”

Öte yandan Suriye’nin komşularının ve Arap ülkelerinin Suriye ile normalleşme adımlarını da değerlendiren ABD’li yetkili, “Kesinlikle rejimle normalleşmeyi desteklemiyoruz ve biz hiçbir şekilde rejimle normalleşmeyeceğiz” sözlerini sarf etti.

Rojava Özerk Yönetimi’nin geleceğine dair de konuşan Goldrich, Suriye’nin toprak bütünlüğünü vurgulayarak “Suriye’ye yönelik tüm siyasetimiz, Suriye’nin geleceğinde tüm Suriyelilere söz hakkı tanınmasını öngören bir çözümdür” dedi.

Goldrich, “Kuzeydoğudaki tüm kesimlerin, şu anda bile, IŞİD'den ve rejimden kurtarılmış olmasından bu yana, bu alanların tüm kesimlerin bir parçası olduğu kapsayıcı siyasi faaliyete sahip olması ve tüm kesimler arasında diyaloğun olması bizim için önemli” sözlerini ekledi.

“KUZEYDOĞU SURİYE'DE SEÇİMLER OLMAMALI”

 Rojava Özerk Yönetimi’nin (Kuzey ve Doğu Suriye) yapmayı düşündüğü yerel seçimlere ilişkin konuşan Goldrich, şu ifadeleri kullandı:

“Bizim endişeli olduğumuz konulardan biri bölgede seçim olacağı ihtimali.

Biz özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı bir seçimin yapılabileceği ortamın olmadığı kanaatindeyiz.

Şartların uygun olduğunu düşünmüyoruz. Kuzeydoğu Suriye’de bir seçim olmaması gerektiği düşüncesindeyiz.”