Yemen'de Husilere yönelik savaş planları Signal mesajlaşma uygulaması üzerinden yanlışkla sızdırıldı, siyasi skandal büyüyor. ABD kamuoyu Yemen'e yönelik savaş planının Signal üzerinden yanlışlıkla bir gazeteciye sızdırılması gündemiyle çalkalanıyor. Savunma Bakanı Pete Hegseth’in “Signal” isimli kendi alanında en güvenli iletişim uygulaması olarak bilinen mesajlaşma uygulamasında Yemen’e yönelik hava saldırıları ile ilgili oldukça ayrıntılı bilgiler paylaştığını gösteren ekran görüntülerinin Atlantic isim yayın organı tarafından yayınlanmasıyla skandal patlak verdi. The Atlantic'in genel yayın yönetmeni Jeffrey Goldberg'in CIA Başkanı John Ratcliffe, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Savunma Bakanı Pete Hegseth, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz’ın da bulunduğu Signal grubuna yanlışlıkla dahil edilmesiyle ortaya çıkan kriz söz konusu isimlerin Senato tarafından sorgulanmasıyla yeni bir aşamaya geçti.
Savunma Bakanı Hegseth, Yemen’de iktidarı elinde tutan ve sık sık İsrail, ABD hedeflerine saldırılarda bulunan Husilere karşı 15 Mart'ta düzenlenecek hava saldırıları hakkında Trump yönetiminin diğer üst düzey isimleriyle iletişim kurmak için Signal’de bir grup sohbeti kullandı. Atlantic dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Jeffrey Goldberg kendisinin gruba yanlışlıkla ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz tarafından eklendiğini açıkladı ve pazartesi günü sohbetin varlığıyla ilgili haberi patlattı.
Atlantik mesajlaşmaların ayrıntılarının ekran görüntülerini de yayımladı
Goldberg’in haberinin yayınlanmasından bu yana Demokrat Partililer, Hegseth ve Waltz’ı ciddi bir istihbarat ihlali olarak nitelendirdikleri bu olay nedeniyle istifaya çağırırken, Trump yönetimi ise tepkileri sınırlandırmaya çalışıyor. Şu anda Hint-Pasifik turunda olan Hegseth ‘savaş planlarını’ ifşa ettiğini reddetti.
Signal Yazışma Ekran Görüntüsü
Atlantic dergisi ilk haberlerle de yetinmeyerek grup sohbetinden ekran görüntüleriyle birlikte konuşmanın daha uzun bir metnini kamuoyunun ilgisine sundu. Buna göre, grup yazışmasında Bakan Hegseth, ABD’nin Husilere yönelik askeri operasyonlarının hayata geçirilmesine saatler kala kesin zamanlamalarını listeliyor. Ayrıca kullanılacak silah ve uçakları da detaylandırıyor.
Demokrat Partili tepkili
Demokrat Senatör Andy Kim, krizle ilgili olarak X hesabından yaptığı paylaşımda “Bu yeni sızıntı şok edici. İnanılmaz derecede hassas ve gizli bilgiler olduğu açık” dedi. Kim, “Hegseth’in pilotlarımızı ve hizmet üyelerimizi hedef haline getirebilecek bilgileri pervasızca mesaj atacağına inanamıyorum. İstifa etmesi gerekiyor” diye de ekledi. Başka bir Demokrat Kongre Üyesi Jim Himes de, “Tanrı’nın muhteşem lütfu sayesinde şu anda ölü pilotlar için yas tutmuyoruz” ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray kendisini nasıl savundu?
Diğer yandan Bakan Hegseth ve meslektaşlarının Signal’i neden bu kadar hassas bilgi alışverişinde bulunmak için kullandıkları da yoğun olarak tartışılıyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, “Signal kullanımına gelince, bu onaylanmış bir uygulama. Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve CIA tarafından devlet telefonlarına yüklenen şifreli bir uygulama çünkü iletişim kurmanın en güvenli ve etkili yolu bu” açıklaması yaptı.
Grupta hiçbir gizli materyalin gönderilmediğini, hiçbir konumun, kaynağın ya da yöntemin ifşa edilmediğini ve kesinlikle hiçbir savaş planının tartışılmadığını savunan Leavitt, The Atlantic dergisinin editörü ve mesajları yayımlayan Jeffrey Goldberg'e tepki göstererek, “Medyada Jeffrey Goldberg kadar yalan haber üretmeyi ve yaymayı seven kimse yoktur. Goldberg bir Trump düşmanıdır ve kayıtlı bir Demokrat Partilidir” ifadelerini kullandı.
Signal, açık kaynaklı ve şifrelemeye izin veren bir mesajlaşma uygulaması olduğu için genellikle güvenli görülüyor. Son olayda federal yetkililerin bile askeri planlar, savaş planları gibi yüksek gizlilik taşıyan konuları bu uygulamada tartıştığı anlaşılınca Signal daha fazla konuşulmaya başlandı.
Signal Başkanı uygulamanın güvenliğini vurguladı
ABD'li siyasetçiler bu olayla ortaya çıkan güvenlik açığını hararetle tartışırken, Signal Başkanı Meredith Whittaker, mesajlaşma uygulamasının güvenliğini X'teki bir gönderisinde "özel iletişimde altın standart" olarak tanımlayarak vurguladı.
"Biz açık kaynaklı, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşuz ve sistemimizde meta verileri ve mesaj içeriklerini korumak için (uçtan uca şifreleme) ve gizliliği koruyan teknolojiler geliştirip uyguluyoruz.",
Signal Uygulaması
Peki ABD'deki siyasi krize neden olan Signal uygulaması nedir?
Signal, Signal Messenger firması tarafından yönetilen, merkezi sunucular üzerinde çalışan, açık kaynaklı ve tamamen şifrelenmiş bir mesajlaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların metin mesajları, sesli ve görüntülü aramalar, dosya paylaşımı gibi iletişim ihtiyaçlarını güvenli bir şekilde karşılamasını sağlar. Signal'in açık kaynaklı olması, yazılımın herkes tarafından görüntülenebilir, değiştirilebilir ve dağıtılabilir olduğu anlamına gelir. Bu özellik sayesinde güvenlik uzmanları uygulamanın nasıl çalıştığını doğrulayabilir ve güvenliğini garanti altına alabilir. Linux ve Firefox gibi projeler de açık kaynaklı yazılımlara örnek olarak gösterilebilir.
Signal Hangi Bilgileri Topluyor?
Signal, kullanıcı verilerini minimum düzeyde toplaması nedeniyle güvenilirliğini elde eden bir uygulamadır. Sunucularında yalnızca telefon numaraları, kullanıcının servise katıldığı tarih ve son oturum açma bilgileri saklanır. Uygulamaya kayıt olmak için bir telefon numarası gereklidir. Bunun dışında kullanıcıların kişileri, sohbetleri ve diğer iletişimleri cihazlarında saklanır. Signal ayrıca belirli bir süre sonra konuşmaların otomatik olarak silinmesi seçeneği sunar. Şirket, reklam almadığının ve herhangi bir kuruluşa bağlı olmadığının altını çiziyor. Bu nedenle diğer birçok mesajlaşma uygulamasının aksine kullanıcı verilerini takip etmeye veya depolamaya da ihtiyaç hissetmiyor. Signal ayrıca telefon numaralarını başkalarından gizleme özelliğini de kullanıcılarına sunuyor.
Signal Nasıl Çalışır?
Signal uçtan uca şifreleme teknolojisini kullanır. Bu teknoloji, gönderilen içeriklerin yalnızca gönderen ve alıcı tarafından okunabilmesini sağlar. Mesajlar hiçbir sunucuda tutulmaz; bu nedenle üçüncü tarafların mesajlara erişimi engellenir. Şifreleme süreci şu şekilde işler:
- Mesajlaşan taraflar için birer çift anahtar üretilir.
- Gönderilen mesajlar şifrelenir ve bu şifre yalnızca alıcının cihazındaki anahtarla açılabilir.
Bu mekanizma sayesinde Signal bile kullanıcıların özel konuşmalarına erişemez veya içeriklerini okuyamaz. Signal sektörde bu anlamda öyle bir standart yaratmıştır ki bir süre sonra WhatsApp da kullanıcı mesajlarının içeriklerini gizlemek için Signal'in şifreleme protokolünü kullanmaya başladı ve WhatsApp'a yönelik kullanıcı veri güvenliği ile ilgili devam edegelen eleştiriler bu adımla büyük ölçüde ortadan kalktı.
Signal Gerçekten İddia edildiği kadar güvenli mi?
Signal, gerçekten de dijital güvenlik uzmanları ve aktivistler tarafından kendi alanındaki en güvenilir uygulama olarak kabul edilmektedir. iVerify platformu sahibi Rocky Cole, Signal'in büyük bir üne sahip olduğunu ve güvenlik camiasında yaygın olarak kullanıldığını belirtmektedir. Ancak Cole, aynı zamanda Signal kullanmanın hassas verilerin korunması için tek başına yeterli olmadığını da ifade etmektedir. Bunun nedeni de uygulama ne kadar güvenli olursa olsun yüklü olduğu cihazın güvenliği sağlanmadıkça kesin bir güvence sağlayamayacak olmasıdır. Bilgisayar korsanlarınıncihazlara uzaktan erişerek verilere erişebildiği biliniyor. Bu nedenle cihazın kendisinin güvenliği sağlanmadıkça Signal'deki mesajlar da tehlikeye açık olabilir.
Signal'i kim kurdu?
Signal, Moxie Marlinspike ve Stuart Anderson tarafından 2012 yılında kuruldu. Daha sonra Marlinspike, WhatsApp'ın kurucu ortağı Brian Acton ile birlikte Şubat 2018'de kar amacı gütmeyen Signal Foundation'ı kurdu. Acton, WhatsApp'tan müşteri verilerinin kullanımıyla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle ayrılmıştı. Signal bağımsız bir kuruluş olarak hiçbir büyük teknoloji şirketine bağlı olmadığını ve başka bir şirket tarafından satın alınmayacağını ilk andan kullanıcılarına garanti etmektedir.
Kimler Signal Kullanıyor ve ne zaman popüler hale geldi?
Signal başlangıçta muhaliflerin kullandığı bir uygulama olarak görülürken son yıllarda gazetecilerden devlet kurumlarına kadar geniş bir kullanıcı kitlesi edinmiştir. Özellikle 2021 yılında WhatsApp'ın gizlilik politikasında yaptığı tartışmalı değişiklik sonrası Signal büyük bir popülerlik kazanmıştır. WhatsApp'ın bu değişikliği Türkiye dahil birçok ülkede tepkiyle karşılanmış ve alternatif uygulamalar olan Signal ile Telegram'ın hızla büyümesine yol açmıştır.
ABD 2017'de Signal'in Ordu personelince kullanımına izin verdi
ABD Senatosu Silahlı Kuvvetleri personelinin Signal kullanabileceğini 2017 yılında onayladı. Ancak buna ihtiyatlı yaklaşan uzmanlar da var. CCS Insight baş analisti Ben Wood bunlardan biri. Wood, ulusal güvenlikle ilgili mesajların Signal üzerinden tartışılmasını uygun bulmadığını ifade etmiştir. Ona göre Signal bireysel iletişimde güvenilir olabilir ancak ulusal güvenlik konularında kullanımına temkinli yaklaşmakta fayda vardır.