DÜNYA

ABD ile Ukrayna 10 yıllık savunma işbirliği anlaşması imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İtalya'daki G7 Zirvesi marjında, iki ülke arasında 10 yıllık yeni bir savunma işbirliği anlaşmasına imza attı.

Abone Ol

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İtalya'daki G7 Zirvesi'nde 10 yıllık yeni bir savunma işbirliği anlaşması imzaladı.

Fasano'da düzenlenen G7 Liderler Zirvesi'nde bir araya gelen Biden ve Zelenskiy, ortak basın toplantısında anlaşmanın önemini vurguladı. Biden, anlaşmanın NATO'nun güvenliği ve Ukrayna'nın savunması için kritik olduğunu söyledi.

Biden, Rusya'nın bazı finansal varlıklarının dondurulması ve bu fonun 50 milyar dolarının Ukrayna lehine kullanılması kararını övdü. Bu adımın Ukrayna'nın savunma kapasitesini artıracağını belirtti.

Biden, Ukrayna'nın kendi kendini savunma yeteneğine kavuşmasını istediklerini ve Amerikan askerleri göndermeden silah ve mühimmat desteği vereceklerini söyledi. Anlaşmanın Birleşmiş Milletler Anlaşması ve egemenlik ilkesine uygun olduğunu ekledi.

Rusya'nın saldırganlığına karşı Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceklerini belirten Biden, Moskova'ya yönelik yeni yaptırımların duyurulduğunu açıkladı.

Zelenskiy ise ABD'ye teşekkür ederek, anlaşmanın iki ülke arasındaki savunma işbirliğini güçlendireceğini söyledi.

G7 Zirvesi'nde, Rusya Merkez Bankası'nın dondurulmuş varlıklarının faiz gelirlerini kullanarak 2024 sonuna kadar Ukrayna'ya 50 milyar dolar kredi verilmesi kararı alındı. Batı ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan bu yana yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu varlıkların faizi Ukrayna'yı desteklemek için kullanılacak.