ORTADOĞU

‘ABD, İran ile konuştu, İsrail ile sorunlar kapatılıyor’ iddiası

İsrail basını, İran'ın gelecek misillemeleri konusunda geri adım attığını öne sürdü. İddiaya göre İran, ABD ile konuştu. Tahran yönetiminin, İsrail'in İran'a olası karşı saldırısını "sınırlı tutması halinde" konuyu kapatacağına dair ABD'ye mesaj ilettiği iddia edildi.

Abone Ol

İsrail'in "Reshet Bet" radyosunda yayınlanan haberde, İsrail'in İran'a olası saldırısına ilişkin Tahran yönetiminin üçüncü ülke aracılığıyla ABD'ye bir mesaj gönderdiği ileri sürüldü.

Adı açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, İsrail'in İran'a olası saldırısının "sınırlı olması" halinde Tahran yönetiminin "konuyu kapatacağı" öne sürüldü.

Kısa süre sonra İran Dışişleri Bakanı Abbas Erkaçi, ABD ile Umman üzerinden yapılan konuşmaların durdurulduğunu açıkladı.

İran, ABD ile Umman üzerinden sürdürülen görüşmelerin bölgedeki özel şartlardan dolayı durduğunu açıkladı.

İran devlet televizyonuna göre Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Umman'ı ziyareti sırasında İran basınına açıklama yaptı.

İran ile ABD arasında Umman üzerinden yapılan müzakere sürecinin sorulması üzerine Erakçi, "Maskat süreci şu anda bölgenin özel koşulları nedeniyle durdurulmuş durumda ve şu anki krizin üstesinden gelene kadar bu görüşmeler için herhangi bir gerekçe görmüyoruz." dedi.

Umman ziyareti sırasında Amerikalılara bir mesaj gönderilip gönderilmediği sorusuna ise Erakçi, şöyle cevap verdi:

"Bu konuyla ilgili herhangi bir temasımız olmadı ve diğer ülkelere herhangi bir mesaj verilmedi ancak tüm istişarelerde bulunuldu. İran'ın bölge ve diğer ülkelerdeki pozisyonlarını güçlü bir şekilde dile getirdik ve bu pozisyonların tüm taraflara iletilmesini talep ettik."

İran'ın savaş istemediğinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Erakçi, buna rağmen savaşa hazırlıklı olduklarını ancak diplomasinin bunu engellemesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

İranlı Bakan, "Bölge alarm durumu yaşıyor ve büyük çaplı çatışmaların eşiğinde olabilir ve bunu önlemenin tek yolu diplomasidir." diye konuştu.

Son aylarda İran ile ABD, Umman ve Katar aracılığında dolaylı görüşmeler yapıyordu. ABD basını da İran ve ABD'li yetkililerin haziranda Umman aracılığıyla İsrail sorunu ve nükleer konuda görüştüğünü yazmıştı.

NE OLMUŞTU?

İsrail, 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu hedef almış, bunun üzerine İran da İsrail'e füze ve kamikaze insansız hava araçlarıyla misillemede bulunmuştu.

ABD'den gelen baskılar nedeniyle İsrail'in bu saldırıya sert bir karşılık vermediği belirtilmişti.

İsrail'den sert bir karşılık gelmemesi üzerinde İran, 19 Nisan'daki Tel Aviv'in "ufak çaplı misillemesine" karşılık vermemişti.

İran son olarak 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti.

İsrail, İran'a olan karşılığının "net, sert ve ölümcül" olacağını vurgulamış, İran'ın nükleer tesislerinin ve yakıt üretim alanlarının hedefte olduğunu söylemişti.